Apsileidėlius motyvuos ir gerumu

Apsileidėlius motyvuos ir gerumu

Kovodama su apleistų pastatų savininkais uostamiesčio valdžia ketina pasitelkti ir botagą, ir meduolį.

Klaipėdos savivaldybė jau keletą metų turi specialų sąrašą, kuriame - apleisti, netvarkingi ir aplinkiniams pavojų keliantys statiniai. Jų savininkams didinami žemės mokesčiai, kad tai skatintų tvarkytis. Ši priemonė esą yra veiksminga, kasmet iš to sąrašo išbraukiama po keletą objektų, tačiau ieškoma naujų būdų, kaip pagerinti situaciją.

"Objektų, kurie nedžiugina akies, yra gerokai daugiau nei įtraukta į oficialų sąrašą", - pabrėžė vicemeras Artūras Šulcas.

Pasak jo, peržiūrėjus dokumentus, reglamentuojančius tvarką mieste, atkreiptas dėmesys į punktą, kuriuo numatoma, jog pastatų savininkai turi rūpintis ne tik tuo, kad pastatai būtų tvarkingi ir nekeltų grėsmės, tačiau ir kad estetiškai atrodytų. Tad dabar bus raginama tvarkyti ir nušiurusius pastatų fasadus.

Vicemero teigimu, šiuo metu, remiantis Viešosios tvarkos skyriaus bei ugniagesių pateikta informacija, sudarytas per 100 tvarkytinų objektų sąrašas, kurių dalis yra realūs kandidatai į oficialų gėdos sąrašą. Jame yra ne tik fiziniams ir juridiniams asmenims priklausančio turto, bet ir valstybės, Savivaldybės valdomų pastatų, kultūros paveldo objektų, dešimtmečiais nevystomų statinių, stovinčių ant valstybinės žemės.

Dabar laukia kitas žingsnis - bus rengiamas mero pavedimas Savivaldybės administracijai, kad ši sutikslintų apleistų, netvarkingų pastatų sąrašus ir spręstų, kokių veiksmų imtis kiekvienu atveju - įtraukti į gėdos sąrašą, ką raginti susitvarkyti ar bausti.

Svarstoma idėja motyvuoti neprižiūrinčiuosius paveldo objektų ir gerumu. Kadangi tvarkymas kainuoja nemažas lėšas, galvojama taikyti mokesčių lengvatas ar net prisidėti prie fasadų atnaujinimo.

"Nesitikime, kad viskas pasikeis žaibiškai - namas greitai nepastatomas ir greitai nenugriaunamas, procesai yra ilgi, viskas palengva", - kalbėjo A. Šulcas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder