Apie pleistrus Vitės kvartalo žaizdoms gydyti

Apie pleistrus Vitės kvartalo žaizdoms gydyti

Uoste kalami įlaidai - arčiausiai jo gyvenantys žmonės negali miegoti. Geležinkelio keliamas triukšmas ir vibracija viršija normas. Šalia mokyklos stadiono užterštas gruntas - tai tik dalis problemų, kurios kamuoja Vitės kvartalo gyventojus.

Atrodytų, kas iš to, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas kartais susitinka su Vitės bendruomenės atstovais ir kantriai išklauso jų pastabų bei prašymų, net ir tų, kurie susiję su uostu. Metai eina, o skundai išlieka tie patys.

Rangovai naktį netriukšmaus

Tiesa, bent viena - įlaidų kalimo problema - galima sakyti, jau išspręsta. Gyventojai skundėsi, kad jie kalami naktimis. S. Budinas informuotas, kad AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos ("Klasco") nuomojamoje teritorijoje rekonstruojamos krantinės. "Klasco" atstovai tikino, kad šį kartą jie niekuo dėti, remonto darbus užsakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. Pasak administracijos direktoriaus, apie tai jau kalbėta su direkcijos vadovybe, tad naktimis žmonės nebeturėtų girdėti kalimo garso.

"Rangovai, dirbantys pas mus, privalo laikytis Lietuvos įstatymų. Pats gyvenu netoli uosto, kai tik išgirstu kalimą neleistinomis valandomis, skambinu ir prašau, kad nekaltų. Mes juos kontroliuojame. Gal buvo koks kartas, kai rangovas kažko nesuprato. To neturi būti ir, manau, nebus. Be abejo, įlaidai ir toliau bus kalami, šie darbai gali trukti ir kelis mėnesius, nes objektas gana didelis. Bet triukšmą keliantys darbai bus atliekami tik darbo valandomis. Naktimis rangovas turės dirbti su vibrogramzdintuvais, kad nekeltų triukšmo, o baigti kalti su poliakale privalės tik darbo valandomis, kad nebūtų trikdoma žmonių ramybė. Tokios yra sanitarinės higienos normos ir jų privalu laikytis", - "Vakarų ekspresui" sakė Uosto direkcijos infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė.

Tiesa, kalimo garsą dar vakar girdėjo ne vienas miestelėnas - duslus skambesys iki vėlaus vakaro buvo girdimas visoje centrinėje miesto dalyje.

Taisyklės visiems vienodos

Apskritai uosto keliamas triukšmas krovos metu yra viena labiausiai gyventojų minimų bėdų. Susitikimo su miesto valdžia metu Vitės bendruomenės žmonės klausė, ar galima kviesti policiją, jeigu iš uosto sklinda triukšmas po darbo valandų. Pasak Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Sauliaus Valiulio, jeigu žmonės triukšmą uoste girdi ramybės valandomis, turi kviesti policiją, nes VTS tuo metu nedirba. Policininkai surenka medžiagą dėl viešosios rimties trikdymo, paskui ji nagrinėjama ir kaltininkai baudžiami.

Viena moteris aiškino, esą "Klasco" generalinis direktorius Audrius Pauža pareiškęs, kad miesto viešosios tvarkos taisyklės uostui negaliojančios. S. Budinas mano, kad dėl triukšmo mieste visiems taisyklės turi būti vienodos.

LAKSTO. Gyventojai skundžiasi, jog dėl greit automobiliais lakstančių studentų grėsmė kyla ne tik praeiviams, bet ir Vitės kvartale esantiems paveldosauginiams pastatams. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Kalbuosi su labai daug žmonių. Negaliu tiksliai prisiminti, ką kuriam atsakiau į kokį klausimą. Galiu pasakyti tik tiek, kad tos taisyklės, kurias patvirtina miesto Taryba, galioja ir uosto įmonėms, jeigu apie tai jose parašyta. Tvarka galioja visiems taip, kaip ją nustato įstatymai", - "Vakarų ekspresui" sakė "Klasco" vadovas A. Pauža.

"Taisyklėse, kurias parengė mūsų Sveikatos apsaugos skyrius, aiškiai parašyta, kad jų privalo laikytis visi fiziniai ir juridiniai asmenys, esantys Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijoje. Į ją įeina ir uosto teritorija", - dienraščiui aiškino S. Valiulis.

Viršijamos triukšmo normos

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kokias kančias šio kvartalo gyventojai patiria dėl geležinkelio triukšmo keliamų problemų. S. Budino manymu, šiuo klausimu reikia susitikti su geležinkelininkais akis į akį ir kalbėtis, nes raštai nepadeda. Pasak jo, jeigu kroviniai važiuotų tiesiai į "Klasco" teritoriją, problema sumažėtų. Geležinkelininkai norėtų, kad Savivaldybė parengtų triukšmo žemėlapius, o tada jie žiūrėtų, ką galima padaryti.

Vienas gyventojas, jau seniai besidomintis šia problema, informavo, kad jau išmatuota ir nustatyta, jog geležinkelio triukšmas ir vibracija Geležinkelio g. viršija normas. Jis patikino kaimynus, kad galima kreiptis į Visuomenės sveiktos centrą, atvyksta jo žmonės ir matuoja. Tiesa, jie gana ilgai būna žmogaus namuose.

Žmonės teiravosi, kodėl Savivaldybė negali rašyti raštų geležinkelininkams, kodėl jie patys turi tai daryti. S. Budinas paaiškino, kad ji yra tik tarpininkė.

Apie stadionų reikalus

S. Budinas informavo, kad Vitės pagrindinės mokyklos stadiono rekonstrukcija jau yra įtraukta į visų rekonstruotinų 2018-2020 metais miesto mokyklų sporto aikštynų planą. Sudaryta komisija įvertino visų jų būklę ir sudarė eilę. Šiemet bus tvarkomi Vytauto Didžiojo gimnazijos, Simono Dacho progimnazijos stadionai. Eilė Vitės stadionui ateis 2020-aisiais, nes joje mažesnis moksleivių skaičius nei kitose - tik 400. Kartu administracijos direktorius pasidžiaugė, kad ši mokykla atsigauna, nes dar visai neseniai joje mokėsi tik 300 moksleivių. Pasak jo, kad mokykla galėtų išsilaikyti iš mokinio krepšelio, reikia, kad joje mokytųsi 600-700 vaikų. Administracijos direktoriaus teigimu, 2021 metais visi stadionai bus sutvarkyti.

Bendruomenės nariai bandė atkreipti dėmesį, kad prie šio stadiono fiksuota dirvožemio tarša, jame per didelis chromo kiekis ir nuo 2006 metų čia nieko nedaroma. Pasak gyventojų, "Klasco" atstovai tvirtina, kad už tai, jog jie tame stadione kažkada laikė savo krovinius ir dėl to dabar jis nėra tinkamas naudoti, jie jau yra sumokėję. Žmonės teiravosi, ar todėl nebūtų galima šį stadioną sutvarkyti greičiau. S. Budinas teigė, kad užterštas dirvožemis bus pašalintas, bet eilė sudaryta, tad ką nors kišti be eilės jis negalįs.

Gyventojai guodėsi, kad "Žalgirio" stadionas patenka į sanitarinę zoną. S. Budino manymu, tą stadioną reikėtų perkelti į kitą vietą, nes šioje vietoje, turint omenyje uosto triukšmą ir taršą, nėra sveika sportuoti. Prie prekybos centro "Ermitažas" yra didelis sklypas. Savivaldybė ieško koncesininko, kuris pradėtų statyti didelį regioninį stadioną. Vitės bendruomenės atstovai domėjosi, kas tada būtų "Žalgirio" stadiono vietoje, ir baiminosi, ar jis nebus atiduotas uostui kroviniams sandėliuoti. Savivaldybės atstovas patikino, kad krovos zona toje vietoje neplanuojama. Buvo manančiųjų, jog šį stadioną reikėtų palikti prie uosto tvoros gyvenančių žmonių vaikams.

Kelio ženklų nestatys

Šiemet Savivaldybė planuoja visame mieste įrengti 5 modernias vaikų žaidimo aikšteles, viena jų bus Smilties Pylimo g. Pasak S. Budino, jeigu gyventojai imtųsi iniciatyvos įrengti mažesnes vaikų žaidimo aikšteles, Savivaldybė prisidėtų.

Tiesa, skųstasi dėl greit po kvartalą važinėjančių automobilių. Esą dėl to kenčia pastatai, kurie yra kultūros paveldas. Gyventojai kaltina greit lakstančius studentus: esą šie nepaiso jokių gyventojų prašymų ir prašė statyti greitį ribojančius ženklus. Administracijos direktorius paaiškino, kad kelio ženklų Savivaldybė gyvenamosiose zonose nestato. Jeigu gyventojams kyla problemų, tarkime, reikia ženklo, kad galima važiuoti tik 20 km per valandą, patys gyventojai to turi imtis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder