Ant Muzikinio teatro bokšto - nauja trispalvė

Ant Muzikinio teatro bokšto - nauja trispalvė

Sausio 1-ąją, minint Lietuvos vėliavos dieną, nauja 2018-ųjų trispalvė suplazdėjo ant Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro bokšto. Šią tradiciją uostamiestyje jau daug metų puoselėja Šaulių sąjunga.

Nors ir pliaupė lietus, iškilmingoje vėliavos pakeitimo ceremonijoje dalyvavo būrys patriotiškai nusiteikusių klaipėdiečių, kurie naująją trispalvę palydėjo giedodami Lietuvos himną.

Vicemerė Judita Simonavičiūtė, pasveikinusi susirinkusiuosius su Naujaisiais metais, pasidžiaugė, kad trispalvė Klaipėdoje pirmąją metų dieną keliama ne miesto valdžios paliepimu, kad vėliava yra gerbiama ir pažymėjo, kad šiais metais, kaip bus minimas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis, Lietuvos vėliava bus dar svarbesnė.

Vakarų (jūros) šaulių 3-ioji rinktinės vadas, ats. mjr. Rolandas Lukšas sakė, kad vėliavos, visus metus iškabėjusios ant Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro bokšto, vėliau saugomos šaulių sąjungoje ir svarstė, kad trisplavė galėtų būti perduota saugoti kam nors už tam tikrus nuopelnus, ar vadovaujantis kitais kriterijais. Prieš metus vėliava buvo perduota saugoti Žemynos gimnazijai už patriotiškumą, nes šioje gimnazijoje veikia jaunųjų šaulių kuopa.

Šventėje dalyvavo ir Jonas Šilinskas, kuris su bičiuliais Aleksu Pašiliu ir Stasiu Balkaičiu buvo pirmasis Klaipėdoje, dar sovietmečiu iškėlęs trispalvę. 1968 metais vyrai, protestuodami prieš sovietų invaziją į Čekoslovakiją, trispalves iškėlė naujai statomame name Taikos prospekte ir virš Herkaus Manto g. 1-ojo namo. Ant vėliavų buvo užrašai „Lietuva bus laisva“ ir „Lietuva, pabusk“. Savo žygį jie pakartojo 1970 m. vasario 16-ąją, ant Celiuliozės ir kartono kombinato kamino, tačiau po šio "išpuolio" buvo nuteisti 5-eriems metams kalėjimo.

Minint Vėliavos dieną, tradiciškai Lietuvos trispalvė iškeliama ir ant Gedimino bokšto. Šiais metais patriotai iškėlė trispalvę ir ant Palangos tilto, tačiau keista, jog tokią dieną trispalvės neiškeliamos ant visų namų kaip per valstybines šventes.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder