Ambicijos - prigriebti finansinius nusikaltėlius

Ambicijos - prigriebti finansinius nusikaltėlius

Nuo šios savaitės Klaipėdos apygardos prokuratūroje dirba naujasis jos vadovas Simonas Minkevičius.

Jis pakeitė pernai iš posto pasitraukusį Giedrių Danėlių, kuris Klaipėdoje viso kadencijos laiko neišdirbo. Vėliau buvo paskelbtas konkursas eiti šias pareigas, po atrankos paaiškėjo, kad joje geriausiai pasirodė iki tol vyriausiojo prokuroro pareigas ėjęs pavaduotojas Vytautas Jurkevičius, o S. Minkevičius po šio vertinimo buvo trečias.

Tačiau generalinis prokuroras Darius Valys vasario 6-ąją savo įsakymu Klaipėdos apygardos prokurorams vadovauti paskyrė S. Minkevičių (gim. 1973 m.).

Jis sistemoje dirba jau 17 metų ir per tą laiką padarė neeilinę karjerą. Pradėjęs Kaišiadorių rajono apylinkės prokuratūroje 2000 m. pradžioje S. Minkevičius buvo perkeltas dirbti į Generalinę prokuratūrą, kur jam buvo pavedamos tirti itin sunkių smurtinių nusikaltimų, prekybos narkotikais, įvairių ekonominių nusikaltimų ir kitos sudėtingos bylos, pareigūnas vadovų ne kartą skatintas už pavyzdingą tarnybą. 2006 ir 2008 metais jis paskirtas nacionaliniu korespondentu Eurojuste terorizmo klausimais, vėliau deleguotas į Europos Sąjungos policijos misiją Afganistane.

Tačiau vilniečio biografijoje įrašo apie vadovo darbą iki šiol nebuvo.

"14 metų dirbau Generalinėje prokuratūroje, jautėsi noras kažką keisti, tad galimybė dirbti Klaipėdoje suviliojo. Šis kraštas - mielas, man labai patinka pamarys. Tiesa, kol kas neplanuoju persikraustyti į Klaipėdą - liksiu kitame mieste dirbančiu vilniečiu", - prisistatė S. Minkevičius.

Vadovas prisipažino, kad su Vilniumi jį sieja daug kas, bet šeimos ten nepalikęs: yra išsituokęs, o atžala - jau sulaukusi pilnametystės ir pradėjusi savarankišką gyvenimą.

Taigi, Klaipėdoje tik nuo šios savaitės pradžios dirbantis S. Minkevičius įsivaizduoja, ką čia veiks - realybe paversti Generalinėje prokuratūroje gimusią viziją.

"Prokuroras turi būti tyrimo lyderis, vadovauti tyrėjams, o šie - kaip bitės nešti surinktą medžiagą. Tai Klaipėdoje ir pabandysime įgyvendinti", - paaiškino S. Minkevičius

Jis neatmetė galimybės, jog ir pats imsis tirti bylų - iki šiol jam teko narplioti didelės vertės svetimo turto iššvaistymą Ūkio banke ir kredito unijose, kitas svarbias finansines bylas. Tiesa, tapęs Klaipėdos apygardos vyriausiuoju prokuroru S. Minkevičius tyrimus perdavė kolegoms.

Jis neslepia, kad yra pasikaustęs panašių nusikaltimų tyrimų srityje ir norėtų, kad joje pasitemptų ir uostamiestis.

"Klaipėdos apygardos prokuratūra pagal ištiriamas bylas yra viena pirmaujančių Lietuvoje, tačiau atsilieka tiriant ekonominius, latentinius nusikaltimus, kurie akivaizdžiai nepasireiškia, jų reikia patiems ieškoti, aiškintis: tą aš pabrėžiau ir savo motyvaciniame laiške.

Nepagrįstas praturtėjimas, Europos pinigų grobstymas - į tai reikia atkreipti dėmesį. Yra sąžiningam verslui sukurtos sistemos, kurios puikiai veikia, tačiau jomis pasinaudota ir tam, kad visos visai Europai daromi milijardiniai nuostoliai.

Tokie ponai, deja, visada yra žingsniu priekyje ir reikia daryti viską, kad panašūs nusikaltimai būtų užkardyti", - vardijo naujasis prokurorų vadas.

Paklaustas, ar Klaipėdoje reikėtų ir pokyčių administracijoje, S. Minkevičius priminė, jog šie reikalai dabar daugiau sprendžiami Generalinėje prokuratūroje, o apie galimas permainas kalbėjo metafora.

"Niekas neremontuoja savo automobilio, kol jis puikiai veikia", - sakė prokuroras.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder