Aloyzui Každailiui kuriama unikali atminimo lenta

Aloyzui Každailiui kuriama unikali atminimo lenta

Skulptoriaus Algirdo Boso dirbtuvėse šiuo metu gimsta naujas išskirtinis kūrinys - plaketė, dedikuota Lietuvos jūrų muziejaus ir akvariumo kūrėjui Aloyzui Každailiui (1943 - 2018 m.). Liepos mėnesį numatomas atminimo lentos atidengimas bus vienas iš Lietuvos jūrų muziejaus 40-mečio akcentų.

Pasak skulptoriaus A. Boso, tai bus unikali atminimo lenta. "Tokios atminimo lentos tikrai nėra visoje Lietuvoje. 170 cm ilgio iš bronzos nulietas kūrinys bus labai romantiškas, nes ir pats A. Každailis buvo didelis romantikas.

"Noriu, kad kūrinys atspindėtų išskirtinę A. Každailio asmenybę, labai plačią, įvairiapusę ir prasmingą jo veiklą ir jūrinę dvasią, kuria jis gyveno. Tad plaketėje bus paties A. Každailio portretas, jo gili mintis, citata, kurioje jis teigia, kad į Jūrų muziejų atėjo kaip į bažnyčią, labai gražus, tarsi Kuršių marių bangavimą primenantis, autografas.

Bus kūrinyje ir žuvų, delfinų, laivų, jūrinių mazgų. Išskirtinis kūrinio akcentas, detalė - tai A. Každailiui įteikto Klaipėdos miesto garbės piliečio medalis. 10 cm skersmens medalis bus liejamas atskirai ir įterptas kaip inkliuzas į plaketę", - pasakojo kūrinio detales skulptorius.

A. Bosas jau nulipdė plaketės pagrindą iš molio. "Jį apžiūrėjusi komisija neturėjo jokių priekaištų dėl A. Každailio portreto. Sakė, kad lengvai atpažįstamas", - pasidžiaugė autorius ir pridūrė, kad po pirmosios apžiūros dar sugalvojo papildyti plaketę jūriniais mazgais.

"Sunkiausias ir daugiausiai kruopštumo bei laiko reikalaujantis uždavinys - sukurti tekstą. Jo šioje atminimo lentoje bus nemažai, o kiekvieną raidę reikia nulipdyti atskirai", - pasakojo skulptorius.

A. Každailiui skirta atminimo lenta bus pakabinta Lietuvos jūrų muziejuje. "Ji bus labai įdomioje vietoje. Ne itin akivaizdžioje, bet tikrai pamatys visi muziejaus lankytojai", - intrigavo A. Bosas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder