7 magiškos vietos, kurias būtina aplankyti Klaipėdoje

7 magiškos vietos, kurias būtina aplankyti Klaipėdoje

Vienintelis šalyje uostamiestis jau apsiraizgęs girliandų gijomis, žiemos švenčių apsiaustu ir išskirtine, tik šiam jūriniam miestui būdinga aura. Jei gruodį klaidžiosite pajūriu, parengėme jums gidą, ką būtina aplankyti šventiškoje Klaipėdoje.

1. Miesto eglė.

Įspūdingą, giria kvepiančią gyvą eglę, kaip jau tapo tradicija, miestui padovanojo klaipėdiečiai. Šiemet ji į Teatro aikštę atriedėjo iš Upelio gatvėje gyvenančių Kivilių kiemo. Juokaujama, jog šioje gatvėje auga pačios nuostabiausios miesto žaliaskarės, mat pernykštė eglė taip pat atkeliavo iš čia. Gyva, papuošta auksinėmis girliandų gijomis, ji skaičiuoja bene 50 metų.

Kol akimis glostysite miesto gražuolę, Teatro aikštėje netruks pakvipti arbata ir kalėdiniais meduoliais. Iki pat sausio 6-osios čia sugrįžę žavūs mediniai Kalėdų nameliai.

Virginijos Kesminės nuotr./Klaipėdos eglės įžiebimo akimirka

2. Taravos Anikė.

Taravos Anikė atgijo... Ji dainuoja ir švyti. Aikštėje kas vakarą atgimsta „Taravos Anikės legenda“. Apie penkiolikos minučių trukmės legenda pasakoja istoriją apie visiems taip gerai žinomą, tačiau ne kiekvienam savo istorija pažįstamą mergaitę – Anikę, kuri yra tapusi neatsiejama Klaipėdos dalimi. Miestiečiai ir svečiai iki pat sausio 1-osios kiekvieną vakarą gali iš naujo atrasti ir pažinti iš Taravos kilusią ir Klaipėdoje gimusio poeto Simono Dacho eilėse įamžintą mergaitę, išgirsti šviesų efektais lydimą istoriją apie mergaitės gyvenimą. Legenda atgimsta nuo 18 val. kas pusvalandį, paskutinis pasirodymas – 20.30 val.

VšĮ Klaipėdos šventės nuotr./Žiemos šventėms šviesomis ir garsais atgijo Taravos Anikė.

3. Atgimimo aikštė.

Šimtas išpuoselėtų eglučių vienoje vietoje. Tiek jų, nedidelių, nuo metro iki dviejų aukščio, išsirikiavo rekonstrukcijos laukiančioje Atgimimo aikštėje. Originaliai jas padabino uostamiesčio mokyklų, darželių ir kitų įstaigų auklėtiniai. Žaliaskarių šakas papuošė gintariniai žaisliukai, pingvinai, varpeliai, vaikiškos pirštinaitės ir kitos puošmenos. Aikštės vidurį nušvietė šventinė instaliacija. Gyvos eglutės po švenčių nukeliaus į ugdymo įstaigas ir pavasarį bus pasodintos.

Progimnazijos nuotr./„Vitės“ progimnazijos eglutė

4. Lietuvos jūrų muziejus.

Į šventinių nuotykių sūkurį neria ir Lietuvos jūrų muziejus. Lankytojai povandeniniame tunelyje jau galėjo stebėti, kaip kartu su eršketais ir kitomis žuvimis plaukioja… Kalėdų senelis. Nepabūgęs sušlapti nei barzdos, nei kojų, jis klausosi žuvų kalbų ir linksmai moja žiūrovams.

Kalėdų senelį, lankantį šiuos jūrų gyvūnus, bus galima pamatyti 13.30 val. gruodžio 15, 16, 20, 22, 23, 26 d. – tomis dienomis, kai vyks šventiniai pasirodymai Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume su kapitonu Flintu, delfinais bei kaliforniniais jūrų liūtais. Jūrų muziejus ir delfinariumas dabar gyvena žiemos režimu – dirba tik tris dienas per savaitę – penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį. Tačiau gruodį papildomai dirbs ir 20 dieną bei antrąją Kalėdų dieną.

Jau atgijo ir sena muziejaus tradicija – vėl pradėjo veikti Kalėdinis Pingvinų paštas. Laiškus Kalėdų seneliui gali rašyti ir maži, ir dideli. Na, o pingvinai, kaip žinia, tikri keliauninkai ir plaukdami per jūras marias perduos vaikų svajones tiesiai Kalėdų seneliui.

Jūrų muziejaus nuotr./Į šventinių nuotykių sūkurį neria ir Lietuvos jūrų muziejus.

5. Eglučių kiemelis

Ievos Simonaitytės bibliotekos kiemelyje – eglaičių miškas. Miesto bendruomenės, įmonės, aukštosios mokyklos kiemelyje įkurdino po eglutę. Kiekviena jų unikali ir savita. Čia galima išvysti ir išskirtinę, Paupių bendruomenės nunertą eglutę, kuriai pagaminti prireikė 14 km siūlų. Iš jų nunerta per 500 kvadratėlių, kurie susijungė į dailią, margaspalvę, tautišką žaliaskarę.

Paupių bendruomenės nuotr./Nerta eglė papuošė Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekos kiemelį.

6. Šv.Jono bažnyčios aikštė

Jei norite pakeliauti po Jeruzalę, pažinti, kokia ji buvo prieš 2 000 metų, apsilankykite aikštėje, kur išvysite parodą „Diena, kai gimė Išganytojas“. Tai menininkės Aidos Raimondos Pečeliūnienės sukurtos lėlės, kurių dėka galime keliauti per istoriją ir išvysti, kaip ir kuo gyveno ši išskirtinė tauta, žemė, kur gimė išganytojas.

Gruodžio 14 ir 15 dienomis aikštėje aidės ir kalėdinės dainos. Penktadienį ir šeštadienį, 17 val., vyks kalėdinės muzikos koncertai „Šventinis linkėjimas“. Penktadienį dainas dovanos Klaipėdos mišrus choras CANTARE, o šeštadienį – Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios choras ADOREMUS.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Aida Raimonda Pečeliūnienė pernai miestui padovanojo unikalią kalėdinę ekspoziciją.

7. Jūra

Kaip gi be pasisveikinimo su žiemiška Baltija... Ji kiek pasišiaušusi ir purslota, gairinanti skruostus, bučiuojanti lūpas, bet visų laukianti ir vasarą, ir žiemą. Jei nuspręstumėte jūrai pamojuoti Smiltynėje, nepraleiskite progos keliauti kalėdiniu keltu iš Senosios Smiltynės perkėlos. Jo papuošimui buvo panaudota net kilometras LED lempučių.

Jei su jūra sveikinsitės prie Melnragės molo, papeškite už barzdos Kalėdų seneliui, kurį savaitgaliais galite sutikti visai šalia molo veikiančioje kavinukėje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder