Sustiprėję ruoniukai bus paleisti į Baltijos jūrą

Sustiprėję ruoniukai bus paleisti į Baltijos jūrą

Rytoj, lapkričio 7 d., į Baltiją bus paleisti šiemet jūros pakrantėje rasti nusilpę ir Lietuvos jūrų muziejuje pagydyti, sustiprėję ir paruošti gyventi laisvėje Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai.

Pilkųjų ruonių reabilitacijos programą finansuoja Aplinkos ministerija, o koordinuoja Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba. Ši programa bus pristatyta prieš ruonių paleidimą į gamtą lapkričio 7 d. Lietuvos jūrų muziejuje spaudos konferencijos metu.

Ruonių reabilitacijos programą sudaro jauniklių sugavimas, gydymas, šėrimas, tinkamų gyvenimo sąlygų sudarymas. Apgyvendinti muziejaus karantino baseinuose ruoniukai gydomi, šeriami per zondą, kol išmoksta ėsti žuvį. Jų augimo ir stiprėjimo procesas užtrunka apie 8 mėnesius. Kai jaunikliai sustiprėja ir priauga reikiamą svorį (apie 40 kg), išleidžiami į laisvę.

Lietuvos jūrų muziejus Baltijos pakrantėje aptiktus ruoniukus priglaudžia kasmet. Pavyzdžiui, 2015 m. buvo rasti ir slaugyti 9, 2016 m. – 6, 2017 m. – 2, o šiemet – net 14 jauniklių.

Baltijos pilkieji ruoniai yra reta nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos saugomų rūšių sąrašą. Jie gyvena apie 40 metų. Patinų kūno ilgis – iki 2,5 m, svoris – iki 300 kg. Patelės mažesnės – iki 2 m ilgio ir 200 kg svorio.

XX a. ketvirtajame dešimtmetyje Baltijos jūroje buvo apie 20 tūkst. ruonių, šeštajame – apie 10 tūkst., septintojo dešimtmečio pradžioje jų beveik dvigubai sumažėjo. Rygos įlankoje 1977 m. buvo likę tik 100-150 ruonių. Šių gyvūnų ėmė daugėti, kai buvo sustiprinta jų apsauga.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder