Jūrų muziejus - "Ant bangos"

Jūrų muziejus - "Ant bangos"

Lietuvos jūrų muziejus Tarptautinę muziejų dieną pasitinka „Ant bangos“. Taip skambiai pavadinta visa šio penktadienio, gegužės 16-osios programa. Šiemet šventė specialiai organizuojami penktadienį, kad nesidubliuotų su šeštadienį vyksiančiu Laivų paradu ir kitais renginiais, kuriais tądien žada būti turtinga Klaipėda.

Muziejuje nemokami renginiai prasidės nuo pat ryto. Nuo 10.30 iki 17.00 val. edukaciniai užsiėmimai „Ant seno denio – su nauja įgula“ vyks vidutiniam žvejybos traleryje „Dubingiai“, kuriame šeimininkauja senas jūrų vilkas, Danius Bružas, su panašaus tipo laivu sovietmečiu išmaišęs pasaulio jūras.

Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje veikiančiose kūrybinėse dirbtuvėse „Dirbdysiu vėtrungę“ bus galima susipažinti su vėtrungėmis ir jas spalvinant sužinoti jose užkoduotas žinias.

Trečiasis gegužės sekmadienis yra minimas kaip Tarptautinė Baltijos jūros kiaulės diena. Todėl penktadienį delfinariume vyks ir Baltijos jūros ekologijai skirti renginiai. Fojė šurmuliuos kūrybinės dirbtuvės „Eko banga“ ir bus eksponuojama intriguojanti, interaktyvi menininkės iš Kauno Auksės Petrulienės "Psilikono teatro" video instaliacija „Bestiarium marinum“.

Pasak menininkės, šis bestiariumas atskleidžia Baltijos jūros faunos dramą ir tyrinėja mūsų visuomenės būklę. Bestiariumą sudaro miniatiūrinės silikono lėlės, vaizduojančios Baltijos jūros padarus, aiškinamieji tekstai, kuriuose mokslinė informacija perauga į šmaikščius šūkius, ir animuota vaizdo projekcija.

Bestiariumo personažai sukurti sekant gamta ir yra panašūs į savo prototipus: Baltijos pilkąjį ruonį, šakotaūsį vėžiagyvį, menkę, gyvavedę vėgėlę ir jos mailių. Personažų biologiniai ypatumai virsta šiandienos visuomenėje vykstančių procesų metaforomis. Pavyzdžiui, agresyvusis šakotaūsis yra invazinė rūšis, visai nesenai su laivų balastiniais vandenimis atsikrausčiusi į Baltijos jūrą iš Kaspijos. Dabar, išstūmęs vietinius vėžiagyvius, šakotaūsis sudaro 50% viso planktono.

– Specialiai Jūros kiaulės dienai ekrane atgis du mažieji banginiai, primenantys liūdną 2001 metų pavasario nutikimą Melnragėje, – sako Auksė Petrulienė. – Tuomet į tinklus įsipainiojo ir žuvo jaunas jūros kiaulės patinukas. Dar viena suaugusi patelė buvo sugauta tralu toliau nuo kranto ir taip pat žuvo.

Miniatiūriniais silikono personažais tapusius banginius lankytojai galės liesti, atgaivinti ir plukdyti fantazijos vandenyse, sugalvodami buvusius ar naujus jų nuotykius Baltijos jūroje.

Besibaigiant dienai prasidės Tarptautinės muziejų nakties renginiai. 18.45-val. tą pačią – Baltijos jūros kiaulės temą – delfinariume pratęs mokslo populiarinimo filmo apie Baltijos jūros kiaulę premjera „Baltijos slapukė“. Į premjerą atvyksta ir filmo autorius Vytautas Jankevičius.

Vakaro kulminacija taps Lino Švirino studijos „Grock“ ir delfinų atliekama „Švarios muzikos banga“.

Na, o kitą savaitę, gegužės 20 dieną, yra minima Europos jūros diena. Tądien muziejus kviečia į Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpę, kur 17.00 val. bus pristatytas Aloyzo Každailio knygos "Laivai ir jūrininkai" III, papildytas leidimas. Dalyvaus autorius ir istorikai R. ir R. Adomavičiai (vyresnysis ir jaunesnysis), žurnalistas Gediminas Pilaitis. Bus eksponuojama dailininko Arvydo Každailio knygai sukurtų iliustracijų paroda.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder