Jūrų muziejaus kriauklėje rastas įspūdingo dydžio perlas

Jūrų muziejaus kriauklėje rastas įspūdingo dydžio perlas

Ši informacija - Balandžio 1-osios pokštas.


Didžioji dalis Jūrų muziejaus gamtos fondų suformuoti sovietmečiu, kai darbuotojai galėdavo vykti į ilgalaikes ekspedicijas su žvejybiniais ar mokslo tiriamaisiais laivais į tolimus ir egzotiškus pasaulinio vandenyno regionus. Kita dalis – tai jau pačių jūrininkų atgabentos dovanos. Iki šiol dar ne visos jos buvo ištyrinėtos ir moksliškai aprašytos.

Inventorizuojant gamtos eksponatus – jūrų moliuskų kriaukles, muziejaus darbuotojų laukė netikėtas ir brangus radinys. Išvalius praeito amžiaus pabaigoje iš Indijos vandenyno atkeliavusią Gigantinės tridaknos moliusko kriauklę, joje buvo rastas įspūdingas beveik 6 cm skersmens perlas.

– Ta kriauklė fonduose buvo jau daugiau nei porą dešimtmečių, – pasakojo Jūrų faunos skyriaus vedėjas biologas Remigijus Dailidė. – Kadangi iš viso kriauklių saugome daugiau nei 20 tūkst., ne visos dar jos buvo spėtos sutvarkyti ir aprašyti. Ši kriauklė buvo neišvalyta, manėme, kad joje yra likusios moliusko liekanos ar jūržolės.

Pradėjus valyti kriauklę, joje buvo atrastas perlas. Pasak Remigijaus Dailidės, tridaknos paprastai išaugina žymiai didesnius perlus nei mums geriau pažįstamos perluotės, nes šie moliuskai yra didžiausi iš dvigeldžių, gyvena ilgiau nei šimtą metų ir visą tą laiką auga.

– Tokiam perlui susiformuoti, matyt, reikėjo kelių dešimčių metų, – svarstė biologas. – Jo vertė yra sunkiai įkainojama: be įspūdingo dydžio, jis pasižymi ir itin taisyklinga forma bei skaidriai žalsvo atspalvio storu perlamutro sluoksniu.

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, radinys labai nudžiugino muziejininkus.

– Svarstom dvi galimybes, – kalbėjo Olga Žalienė. – Gyvenam tikrai sunkmečiu, kai rekonstruojamas ir delfinariumas, ir akvariumas. Pardavę pasauliniam aukcione šį perlą, mes galėtume be jokių problemų labai greitai sutvarkyti abu šiuos objektus. Kita galimybė, prie kurios labiau ir linkstame – rekonstravus akvariumą ir užtikrinus apsaugą, eksponuoti šį gamtos stebuklą Jūrų faunos ekspozicijoje. Tai tikrai mums padėtų patekti į pasaulinio garso muziejų sąrašą ir pritraukti lankytojų.

Dvi tridaknas ir dabar galima pamatyti muziejaus ekspozicijoje: viena – gyvas moliuskas koralų akvariume, kita – Jūrų faunos ekspozicijoje. Pastaroji sveria net 75 kilogramus. Muziejaus edukatoriai yra parengę edukacinį užsiėmimą „Kaip atsiranda perlas“, kuriame vaizdingai parodoma, kaip moliuskas, norėdamas apsisaugoti nuo į jo vidų patekusio svetimkūnio, “neutralizuoja“ jį, apaugindamas glotniu perlamutru.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder