ruoniukai

Du ruoniukai ners į Baltijos jūros bangas

irmadienį Jūrų muziejus Smiltynėje, ties Meškaduobe, į Baltijos jūrą paleis du ruoniukus. Vienas jų - Rikis buvo surastas nusilpęs pakrantėje ir išslaugytas muziejaus darbuotojų, kitas - jau gimęs Jūrų muziejuje.

"Kiekvienais metais mes paleidžiame į Baltijos jūrą ruoniukus. Dažniausiai tai būna ruoniukai, kurie pavasarį surasti pakrantėje, leisgyviai, pas mus išslaugomi ir grįžta atgal į savo gimtąją stichiją. Šiemet - du ruoniukai", - sakė Jūrų muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nika Puteikienė.

Vienas ruoniukų - vardu Rikis. Kaip pasakojo muziejaus atstovė, jis buvo rastas pavasarį prie šiaurinio molo Melnragėje ir buvo labai sunykęs, svėrė tik 13,8 kilogramo.

"Net vos gimę ruoniukai sveria pora kilogramų daugiau, bet buvo guvus ir gyvybingas. Nebuvo itin sužalotas, buvo tik pūlinukai. Buvo pirmą savaitę intensyviai gydytas ir pradėjo atsigavinėti, sveikti, ir jau po mėnesio jis svėrė 22 kilogramus, dabar visiškai pasiruošęs gyventi laisvėje", - sakė N. Puteikienė.

Antrasis ruoniukas - Jūrų muziejaus gyventojų Baltijos pilkųjų ruonių Zundos ir Molo jauniklis.

"Tai yra stiprus gražus ruoniukas, augęs kartu su mama. Pas mus ekspozicijose yra pakankamai Baltijos jūros ruonių, kad pristatytume lankytojams kaip tam tikrą rūšį, juo labiau, kad dabar esame užsidarę rekonstrukcijai, tai ir šitą ruoniuką paleidžiame taip didindami Baltijos jūros pilkųjų ruonių pietinę populiaciją", - teigė N. Puteikienė.

Neigiamai į tokią informaciją reaguojantiems žvejams, muziejaus atstovė atsako, kad, kaip rodo stebėjimai, šie ruoniai nepasilieka mūsų pakrantėje.

"Jie plaukia kur didesnės Baltijos pilkųjų ruonių kolonijos, tai yra į Estijos Saaremo salą arba patraukia Lenkijos link. Juo labiau, kad apskritai pilkųjų ruonių populiacija mūsų pakrantėje nėra gausi, ji čia - praplaukianti, pramigruojanti", - sakė N. Puteikienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder