Vienai seniausių Klaipėdos įmonių – 120 metų

Vienai seniausių Klaipėdos įmonių – 120 metų

Dar tuomet, kai Klaipėdos kraštas priklausė Vokietijai, o uostas buvo laikomas žymiausiu medienos prekybos tašku – devyniolikto amžiaus pabaigoje ėmė kurtis pirmosios stambios medžio apdirbimo įmonės, ypač svarbios uostamiesčio pramonei. Viena iš jų – šimtmečio Klaipėdos istoriją menanti „Klaipėdos mediena“, šiais metais skaičiuojanti 120 metų.

„Džiugu, kad brandų jubiliejų mininti „Klaipėdos mediena“ per visus savo veiklos metus išlaikė glaudų ryšį su vietos bendruomenėmis, o aktyviai organizuodama įvairias socialines bei aplinkosaugines iniciatyvas, prisideda ir prie miesto gerovės kūrimo. Kartu bendrovė yra vienas didžiausių bei geidžiamiausių uostamiesčio darbdavių, darančių ženklią įtaką miesto ekonomikai. „Klaipėdos mediena“ – viena iš seniausių įmonių Klaipėdoje, todėl yra neatsiejama nuo mūsų miesto istorijos“, – sako Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Baltijos pajūrio gyventojai jau nuo seniausių laikų medieną naudojo statybai bei namų apyvokos daiktams. O Klaipėdos kraštas buvo laikomas garsiausiu Baltijos šalių medienos prekybos regionu. Čia kūrėsi pirmosios medienos apdirbimo įmonės, ypač – prie Danės upės. Šioje teritorijoje svarbiausios veikia iki šiol.

„Jau nuo 18 a. pabaigos medienos prekyba buvo aukso gysla miesto ekonomikai. Nemuno baseine nukirsti rąstai buvo plukdomi į Rusnę ir Klaipėdą, kur buvo apipjaunami lentpjūvėse, varomose vėjo ir garų. Mediena buvo eksportuojama į Vakarų Europą, daugiausiai – į Britaniją. Tai skatino laivybą ir laivų statybą, uosto plėtrą. Kasmet iš 700-1200 į Klaipėdą atplaukusių laivų, 80 procentų iš uosto išplaukdavo su medienos kroviniu“, – pasakoja Lietuvos jūrų muziejaus vyr. istorikas-muziejininkas Romaldas Adomavičius.

Išgyveno ir pakilimus, ir nuosmūkius

Įsikūrus „Klaipėdos medienai“ Klaipėdos krašte tuo metu veikė 7 statybinių medžiagų gamybos įmonės, 27 lentpjūvės, sukosi 56 malūnai. Pasak istoriko, paskutinįjį 19 a. dešimtmetį galima būtų apibūdinti kaip medienos apdirbimo pramonės rimto vystymosi pradžią. Tuomet šalia medienos eksporto įvairūs medienos produktai buvo pradėti gaminti ir vietoje.

Įmonės fabriko statybos prasidėjo 1898 metais, nuo tada „Klaipėdos mediena“ ir skaičiuoja savo istoriją. Nors per 120 veiklos metų įmonė kartu su Klaipėdos kraštu išgyveno pakilimus ir nuosmūkius – gaisrus, krizes ir karus, šiandien sėkmingai vykdo savo veiklą ir kryptingai plečiasi.

„Nepaisant visų negandų, kurios buvo užklupusios pasaulį, įmonė įveikė visus iššūkius ir šiandien skaičiuoja ilgus veiklos metus. Jeigu reikėtų apibendrinti veiklos istoriją, įmonę prilyginčiau feniksui, kuris kaskart pakildavo iš pelenų ir tęsdavo savo veiklą. Žinoma, prie to labiausiai prisidėjo vieninga darbuotojų komanda“, – sako AB „Klaipėdos mediena“ direktorius Nikolajus Ivanovas.

Kaip metams bėgant keitėsi darbo procesai?

Remiantis „Klaipėdos medienos“ archyvu, pirmoje veiklos ataskaitoje už 1900 metus buvo nurodyta, kad vietinis medienos apdirbimo fabrikas gamina medienos plokštes, skirtas cigarų dėžutėms ir dėžėms, kuriose siunčiami prabangūs daiktai.

Šiuo metu tarp įmonės gaminamų produktų: medienos drožlių plokštė, korpusiniai baldai, apdailinta medienos drožlių plokštė ir impregnuotas popierius. Bendrovė nuolat investuoja į ekologiją, tvarumą bei technologinius procesus ir taip didina gamybos apimtis bei efektyvumą. Didėjant gamybos apimtims, nuosekliai auga ir darbuotojų gretos, šiuo metu įmonėje dirba 620 specialistų, 17,5 proc. daugiau nei pernai.

„Nors metams bėgant technologiniai sprendimai įmonėje vis modernėjo, darbuotojai ir toliau išlieka pagrindine įmonės vertybe. Pereidami nuo rankinio darbo prie operavimo įrenginiais, jie sukuria didžiulę pridėtinę vertę sau ir bendrovei. Augantys gamybiniai pajėgumai, darbuotojų atsidavimas savo darbui, lankstumas ir noras siekti vis geresnių rezultatų – leidžia šiai įmonei nuolat augti ne tik pagal rezultatus, bet ir darbuotojų skaičių“, – priduria N. Ivanovas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder