Svetinga ir nuoširdi Jūros šventė 2018

Svetinga ir nuoširdi Jūros šventė 2018

Paprašius mūsų skaitytojų pakomentuoti, kas patiko ir ko trūko ką tik praūžusioje Jūros šventėje, iš jų atsiliepimų ir komentarų galima drąsiai teigti: šventė tikrai pavyko puikiai. Kone tobulai. Negailėta pagyrų organizatoriams, dalyviams ir visiems, kurie negalėjo dalyvauti renginiuose, nes turėjo užtikrinti tvarką šventės metu.

Nuvilnijo tradicinė eisena

Penktadienio vakarą tūkstančiai klaipėdiečių susibūrė miesto centre, kur nuo J. Janonio gatvės iki Kruizinių laivų terminalo žygiavo didžioji Jūros šventės eisena.

Skaičiuojama, kad eisenoje dalyvavo per 7 000 dalyvių - uosto bei kitos įmonės, esami ir būsimi jūrininkai, studentai, kariškiai, meno kolektyvai ir net gyvūnai.

Palyginti su praėjusių metų eisena, šiemet žiūrovai atkreipė dėmesį, kad įmonės, besiruošdamos eisenai, įdėjo daugiau darbo ir į procesą pažvelgė kūrybiškai.

Miesto gatvėmis riedėjo įvairiai papuošta technika, o kai kurių įmonių atstovus lydėjo įvairūs personažai.

Pavyzdžiui, įmonės "Bega" eisenos priekyje riedėjo vandenį švirkščiančiu banginiu virtęs sunkvežimis, Oreivių klubas ant automobilio pritaisė oro baliono degiklį, kuriuo į orą leido ugnies pliūpsnius.

"Klaipėdos naftą" lydėjo mėlynais kostiumais apsitempę personažai, pokštavę su žiūrovais, "Vlantana" sukūrė itin vasarišką atmosferą, papuošusi vilkiką spalvingomis dekoracijomis ir kviesdama miestiečius pasilinksminti.

Karinę techniką demonstravo Dragūnų bataliono kariai bei Klaipėdoje laikinai įsikūrę kariškiai iš Portugalijos.

Eisenoje buvo ir išskirtinių dalyvių - greta prabangių automobilių "važiavo" kojomis varomas kartoninis automobilis, dėmesį traukė ir voniomis ant ratukų važiavę eisenos dalyviai.

Klaipėdos jūrų muziejaus kolonos priekyje elektriniu riedžiu važiavo "prezidentas Smetona", o saulės atokaitoje išvargusius miestiečius vandens purslais atgaivino Neptūnas. Itin daug reakcijų susilaukė eisenos pabaigoje žygiavę prieglaudos "Linksmosios pėdutės" žmonės ir šunys.

Pastebi ryškų kokybinį augimą

Jūros šventės organizatoriai teigė vis dar esantys apimti euforijos po ką tik praėjusio renginio, tad mintys kol kas dar padrikos.

Nors šventę apibendrinti dar ankstoka, tačiau, pasak VšĮ "Klaipėdos šventės" kūrybos vadovės Dalios Grikšaitės, visi planuoti renginiai įvyko ir pavyko.

Nors organizatoriai sulaukė įvairių komentarų, tačiau dauguma jų pozityvūs. Jūros šventės rengėjai ir lankytojai ypač džiaugėsi šiųmetiniu Turgaus gatvės bulvaru, kuriame vyko klasikinės muzikos koncertai.

Komplimentų sulaukė ir lemputėmis bei želdynais išpuošta Teatro aikštė bei kino po atviru dangumi vieta tapęs Dienovidžio skveras.

Feisbuke netgi būta raginimų kai kuriuos šventės sprendimus palikti ilgesniam laikui - pavyzdžiui, Anikės skulptūrą papuošusią instaliaciją ar pėsčiųjų bulvaru tapusią Turgaus gatvę.

"Aš asmeniškai esu labai patenkinta koncertais, kurie vyko Kruizinių laivų terminale. Gausi publika puikiai priėmė visus kolektyvus. Ypač džiaugiausi neįgaliųjų pakyla - ši idėja tikrai pasitvirtino. Žinoma, būtina išskirti ir šventės eiseną - tai vienas puikiausių renginio produktų", - teigė D. Grikšaitė.

Nors ne visi šventės dalyviai buvo patenkinti fejerverkų šou, pasak D. Grikšaitės, tie, kurie pasirodymą stebėjo piliavietėje, patyrė euforiją. Skųstis nereikėtų ir tiems, kurie šou stebėjo kitose vietose - šiemet jis buvo kur kas ilgesnis ir įspūdingesnis nei kada nors anksčiau.

Dalyvaujantiesiems Jūros šventėje, organizatoriai siūlo labiau pasidomėti programa ir išsirinkti renginius savo skoniui. Norintiesiems įsitaisyti patogiau taip pat siūloma į renginius ateiti anksčiau. "O apskritai mums reikia išmokti labiau džiaugtis tuo, ką turime", - šypsojosi D. Grikšaitė.

Pašnekovė džiaugėsi, kad nauji sprendimai ir erdvės padėjo pakeisti Jūros šventės įvaizdį - esą klaipėdiečiai ir miesto svečiai šio renginio nebelaiko alaus ir keptos duonos švente.

"Pastebime ryškų kokybinį augimą. Šventė, žmonės keičiasi, ją keisti stengiamės ir mes", - teigė organizatorė.

Kiek tiksliai šiemet Jūros šventėje lankėsi žmonių, neaišku, tačiau tikėtina, kad jų sulaukta apie pusę milijono.

Kaip ir kasmet, šiemet šurmuliavo įspūdingo dydžio mugė. Vis dėlto prekybininkai "Vakarų ekspresui" skundėsi dėl nemenkų kainų už vietą prekiauti - kai kur kainos siekė beveik 400 eurų.

D. Grikšaitė skubėjo atsakyti, kad prekybos kainas reglamentavo ne organizatoriai, o Klaipėdos miesto taryba. "Kainos yra diferencijuojamos pagal zonas. Kur didžiausi srautai, vietos brangiausios, kitur kaina mažesnė. Skųstis visiems labai įprasta, tačiau kai paskelbiame apie mugės vietų prekybą, sulaukiame didelio ažiotažo. Konkurencija tarp prekybininkų labai didelė", - pasakojo pašnekovė.

Į Smiltynę - rekordinis skaičius

Per šių metų Jūros šventę "Klaipėdos keleivinis transportas" (KKT) leido miestiečiams ir miesto svečiams viešuoju transportu važiuoti nemokamai, o "Smiltynės perkėla" būtent šiai vasarai tokių planų neturėjo. Tačiau ši mintis galbūt bus svarstoma kitąmet.

"Klaipėdos keleivinis transportas" yra miestui pavaldi įmonė. Mes pavaldūs Susisiekimo ministerijai. Kitąmet - galbūt. Pasvarstysime. Bet kad keltume nemokamai, reikėtų gauti daugiau pritarimo - Susisiekimo ministerijos, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos.

Smiltynėje, per Jūros šventę vyko tik keletas renginių. O ir pirmyn, ir atgal persikelti už eurą nėra brangu", - sakė "Smiltynės perkėlos" direktorius Darius Butvydas.

Savaitgalį žmones į Smiltynę plukdė trys keltai. Direktoriaus teigimu, per Jūros šventę buvo fiksuojamas rekordinis perkeltų automobilių skaičius. Bendrovė šįmet fiksavo ir rekordinį keleivių skaičių.

"Per pirmąjį šių metų pusmetį besikeliančiųjų keleivių padaugėjo apie 30 procentų. To anksčiau niekada nebūdavo. Buvo gera žiema, vasara karšta, naujai atsidaręs muziejus. Dabar kasdien perkeliame beveik po 4 tūkstančius automobilių į vieną pusę. Ypač daug automobilių perkėlėme per Jūros šventę", - tikino D. Butvydas.

SUŽAVĖJO. Jūros šventės lankytojus sužavėjo pėsčiųjų bulvaru tapusi Turgaus gatvė, kurioje vyko teatralų ir muzikantų pasirodymai. Virginijos Kesminės nuotr.

Pasak jo, didelė dalis keleivių su automobiliais į Smiltynę keliasi vienai dienai - išvyksta ryte, grįžta vakare. Tiesa, savaitgalį dėl didelio karščio neatlaikė "Smiltynės perkėlos" informacijos lentos, kurios, D. Butvydo teigimu, "pradėjo rodyti ne tai, ką turėjo rodyti". Tačiau kitų techninių nesklandumų užfiksuota nebuvo.

Beje, "Smiltynės perkėlos" direktorius miestiečiams ir uostamiesčio svečiams pranešė gerų naujienų - nuo rugpjūčio 1 d. planuojama iš Senosios perkėlos plukdyti tiesiai į Jūrų muziejų.

Ledai pajudėjo po to, kai buvo baigta krantinės rekonstrukcija - liko pasirašyti sutartį su Uosto direkcija.

"Taigi plauksime trikampiu - į Smiltynę ir Jūrų muziejų. Susisiekimas turėtų pagerėti", - neabejojo D. Butvydas.

Prekiautojams - baudos

Kai kurie prekeiviai Jūros šventėje neslėpė nusivylimo, kad įsigyti vietą prekiauti buvo brangu. Tačiau kai kuriems teks piniginę paploninti dar labiau, nes viešąją tvarką prižiūrėjęs Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius su policijos pareigūnais užfiksavo apie 50 pažeidimų, susijusių su neleistinoje vietoje pastatytomis transporto priemonėmis.

Dar prieš Jūros šventę prekiautojai buvo įspėti, kad su transporto priemonėmis į senamiestį gali įvažiuoti tik išsikrauti ir susikrauti prekes. Tačiau kai kurie įspėjimų nepaisė ir už tai turės susimokėti. "Didelė dalis šiam reikalavimui nepakluso. Penktadienį su policijos pareigūnais įspėjome apie 100 prekeivių. Šeštadienį užfiksavome apie 50 asmenų, kurių automobiliai stovėjo ant žolės, šaligatvio ir nepaisė taisyklių. Jeigu pažeidžiamos taisyklės pirmą kartą, laukia įspėjimas arba bauda nuo 15 eurų. Jeigu asmuo anksčiau baustas už tokį nusižengimą, bauda sieks nuo 30 iki 90 eurų", - sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė. Beje, apskritai per šių metų Jūros šventę be leidimų prekiavo keturi asmenys.

Medikams skambino ir be reikalo

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos (GMP) stoties vyr. gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė sakė, kad, kaip ir kasmet, buvo sutelktos gausesnės specialistų pajėgos - budėjo daugiau medikų bei dispečerių.

"Deja, daugiausia buvo vadinamųjų neproduktyvių iškvietimų, kai greitoji pagalba kviečiama į viešas vietas, dažniausiai dėl gulinčių neblaivių asmenų.

Nuvykus paaiškėja, kad 80 procentų tokių pacientų, kuriems kviečiama pagalba, neatidėliotinos pagalbos nereikia. Jie pažadinami ir patys nueina arba pasišalina nesulaukę greitosios, arba nurodoma netiksli vieta", - pasakojo N. Dambrauskienė.

Tokių "neproduktyvių" iškvietimų sulaukta daugiau nei 50. Apskritai iškvietimų penktadienį sulaukta 30 proc. daugiau nei įprastai, šeštadienį - 40 proc. daugiau nei eilinį šeštadienį.

Penktadienį į ligoninę dėl apsinuodijimo nuvežti du žmonės. 34 metų moteriai įtariamas apsinuodijimas alkoholiu, 45 metų vyrui - neaiškios kilmės medžiagomis. Abu žmonės buvo komos būsenos. Pasitaikė perkaitimų, ypač vaikams, pagalbos prašė ir vabzdžių sugelti žmonės, bet tai nebuvo gyvybei pavojingos situacijos.

Medikams teko padėti žmonėms, nukentėjusiems, kai prie delfinariumo į krantinę atsitrenkė motorlaivis. Vienas keleivis patyrė galvos traumą. Skubios pagalbos prireikė prasidėjus šventiniams fejerverkams, kai iš kažkurio laivo paleista signalinė raketa sužalojo dviejų moterų kojas.

Pasak N. Dambrauskienės, GMP specialistų darbą kiek apsunkino tai, kad jie nebuvo informuoti, kad šventės metu pirmąją pagalbą teiks ir "maltiečiai".

"Nežinojome, kad bus "maltiečių" budėjimas, kur stovės jų palapinės", - apgailestavo N. Dambrausienė.

Karštame Klaipėdos mero vakarėlyje

Mero priėmimo vakaras - tai kasmetinė, senas tradicijas turinti Jūros šventės dalis. Miesto vadovams tai pati geriausia galimybė padėkoti visiems, kurie prisidėjo prie šventės organizavimo.

Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko kviestiniai svečiai šiemet rinkosi į Klaipėdos piliavietės šiaurinę kurtiną.

Kvietimuose į renginį buvo prašoma svečių pasipuošti šių metų Jūros šventės akcentu - žuvele. Vienas kitas vakaro svečias šį prašymą išpildė, įsisegė žuvelę į atlapą, pasidabino vėriniu ar papuošė plaukus.

Į mero rengiamą vakarą atvyko Seimo nariai, miesto Savivaldybės departamentų vadovai, uostamiesčio muziejų, bendrovių ir kitų įstaigų vadovai, Klaipėdos miestų partnerių, Odesos, Mogiliovo merai, taip pat diplomatinių atstovybių vadovai.

"Kviečiu paskęsti Jūros šventės linksmybių jūroje ir nebandyti gelbėtis", - rėmėjams šmaikščiai dėkojo meras V. Grubliauskas ir užgrojo kartu su vakaro svečius linksminusia "Sabor Latino" grupe.

Mero vakare dalyvavęs verslininkas Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacijos vadovas Algirdas Aušra labai džiaugėsi renginiu ir pasirinkta vieta: "Šį kartą vieta buvo pasirinkta itin sėkmingai. Erdvės su vaizdais į jachtas, burlaivius ir krantines sukūrė tikrai jūrinę atmosferą."

Kai kurie klaipėdiečiai, neturėję galimybės dalyvauti mero vakarėlyje, svarstė, kokiais kriterijais atrenkami renginio dalyviai. Klaipėdos sporto muziejaus direktorius Algirdas Vaicekauskas stebėjosi, kodėl į renginį nebuvo pakviestas ambasadorius Vygaudas Ušackas, kuris kaip tik tą pačią dieną globojo labdaros golfo turnyrą, kuriame Šv. Pranciškaus onkologijos centrui, prižiūrimam brolių pranciškonų buvo surinkta per 11 tūkstančių eurų.

"Kitam diplomatui, vietos atsirado, - kandžiai pastebėjo A. Vaicekauskas. - O kuo Grigaitis nusipelnė Klaipėdai? Įdomu, kiek tokių grigaičių buvo pakviesta?

Pavogtos tik dvi piniginės

Klaipėdos apskrities VPK Viešosios tvarkos būrio viršininkas Andrius Leliuga sako, kad Jūros šventė šiemet buvo, palyginti su pernai ir užpernai, padarytų nusikaltimų ir pradėtų ikiteisminių tyrimų atžvilgiu ramesnė.

Šiemet per tris Jūros šventės paras pradėti tik 7 ikiteisminiai tyrimai, pernai jų buvo 11. Beje, šiemet pavogtos tik dvi piniginės.

Neatmetama galimybė, kad žmonės pailsėję dar gali kreiptis dėl vagysčių šiomis dienomis.

Policijos pajėgos buvo gerai paskirstytos ir parinktas tinkamas laikas. Policininkai persirengę civiliais drabužiais budėjo minioje tarp žmonių ir mugėje, ir kitose viešose vietose. Penktadienį dirbo 72 pareigūnai ir jų pagalbininkai nuo 16 val. iki 4 val., šeštadienį budėjo didžiausios pajėgos - 93 policijos pareigūnai, Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, karo policijos, Šaulių sąjungos atstovai ir policijos rėmėjai nuo 18 val. iki 6 val., o sekmadienį - 43.

Liepos 27-ąją buvo sulaikyti trys asmenys dėl nusikalstamos veiklos - savo poreikiams turėjo narkotinių medžiagų. Tarp jų ir vienas nepilnametis.

Iš viso penktadienį buvo surašyti 22 administracinių teisės pažeidimų protokolai. Daugiausia - net 16 surašyta dėl alkoholio vartojimo viešoje vietoje, tarp jų ir dviem nepilnamečiams, kuriems tik 16 metų, užfiksuoti trys viešosios tvarkos pažeidimai. Gydytojai pranešė, kad du asmenys pateko į ligoninę. Vienam jų miesto centre sulaužytas žandikaulis.

Vienas žmogus buvo sumuštas iš jo atimta piniginė. Kepėjų gatvėje buvo sumuštas žmogus, dėl šio incidento pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Šeštadienis uostamiestyje praėjo palyginti ramiai. Mugės teritorijoje užregistruota tik viena kišenvagystė - iš rankinės pavogta piniginė. Priešpilio gatvėje nuo staliuko dingo vienas mobilusis telefonas.

Surašyta 14 administracinių teisės pažeidimų protokolų - net mažiau nei penktadienį. Daugiausia jų susiję su alkoholio vartojimu ar girto asmens pasirodymu viešoje vietoje.

Tokių buvo 6. Padaryti 4 smulkūs viešosios tvarkos pažeidimai. Į ligoninę buvo pristatyti šeši asmenys. Tarp jų viena nepilnametė, apsinuodijusi alkoholiu.

Naktį iš jachtos paleidus signalines raketas buvo sužalotos dvi moterys. Abi jos gydosi ambulatoriškai.

Pramoginiam laivui "Aira", plukdančiam žmones į Lietuvos jūrų muziejų, dėl techninių kliūčių atsitrenkus į krantinę buvo sužeisti keli žmonės. Į gydytojus dėl šio incidento kreipėsi tik 3 asmenys.

Šeštadienio naktis išsiskyrė pranešimų apie konfliktines situacijas gausa. Kruizinių laivų terminale buvo labai daug žmonių, prasilenkti buvo sunku, tad pasitaikė grupių apsistumdymų. Tačiau visi tie konfliktai iki įsikišant policininkams baigėsi taikiai.

Sekmadienį į policiją iš renginių buvo pristatyti tik 3 asmenys. Surašyti du protokolai už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą. Į gydymo įstaigas buvo pristatyti trys asmenys. Užregistruota dar viena piniginės vagystė.

Beje, šventės dalyviams buvo netikėta atrakcija tai, kad budėję policininkai leido įlipti į savo automobilį, kuriuo vežami sulaikytieji, ir nusifotografuoti už grotų. Žmonėms tai labai patiko. Norintys pabūti nusikaltėlių vietoje net stumdėsi eilėse.

Tęsinys rytojaus numeryje

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder