Jūros šventė - jau vos už savaitės

Jūros šventė - jau vos už savaitės

Vos už savaitės, liepos 27–29 d., Klaipėdą užlies jūriškiausias trijų dienų trukmės renginys – Jūros šventė.  Šventės organizatoriai šį kartą kviečia savaip baigti sakinį „Tas jausmas, kai...“ ir pasinerti į trijų dienų šurmulį. Tarp daugybės renginių – garbingos jūrinės tradicijos, pagarba jūrai ir jos žmonėms.

Upę papuoš „Dangės flotilės“ laivai

7-asis tradicinių istorinių laivų festivalis „Dangės flotilė“ – unikalus, analogų Lietuvoje neturintis renginys, reprezentuojantis jūrinę kultūrą ir tradicijas. Renginio metu pristatomos ir populiarinamos Lietuvos kilnojamosios kultūros vertybės – tradiciniai istoriniai laivai ir pamario krašto liaudies ir tradicinė kultūra. Plaukiojantys, pamario krašto kultūros paveldą pristatantys laivai yra tapę svarbiu šventės akcentu, suteikiantys jai jūrinės dvasios ir prasmės.

Šių metų „Dangės flotilė“ tema – „Žuvų turgus“, kuris lankytojų lauks šeštadienį, nuo 12 iki 14 val. Taip siekiama Jūros šventės dalyvius plačiau supažindinti su unikaliu mūsų krašto jūriniu paveldu – ne tik tradiciniais laivais, bet ir  žvejų gyvenimo būdu, ryšiais tarp žvejiškų kaimų ir miesto, turgaus tradicijomis ir žvejiškomis pramogomis – žaidimais, įtraukiančiais ir skirtais visai šeimai. Liepos 27 d., ketvirtadienį, 20 val., pakėlus Pilies tiltą bus sutikti visi istoriniai „Dangės flotilė“ laivai.

Negrįžusių iš jūros pagerbimas – šeštadienį

Viena gražiausių Jūros šventės tradicijų - žuvusiųjų jūroje  pagerbimo ceremonija, kurios metu į Baltijos jūrą iš laivų nuleidžiami gėlių vainikai. Antrąją Jūros šventės dieną, liepos 28-ąją, šeštadienį, 11 val., nuo krantinių atsišvartuos laivai, miesto gyventojus ir svečius plukdantys į ceremonijos vietą atviroje jūroje.

Tradiciškai beveik 30-ies laivų vilkstinę į jūrą ves Karinių jūrų pajėgų laivai „Sėlis“ ir „Šakiai“ su kviestiniais svečiais. Galimybę pagerbti pasaulio vandenyse žuvusius jūrininkus turės ir kiti miestiečiai – Klaipėdos mažųjų laivų asociacijos „Pajūrio laivai“ nariai, priims žmones su gėlėmis rankose ir neatlygintinai plukdys į pagerbimo žuvusiems jūroje ceremoniją. Šie laiveliai turės skiriamąjį ženklą – vėliavėles su „Baltic Sail“ logotipu.

Norintys dalyvauti renginyje ir plaukti kartu su „Pajūrio laivais“, liepos 28 d., šeštadienį, kviečiami atvykti į dešinę Dangės krantinę (pakeliui į Šiaurinį Ragą). Tiesa, priklausomai nuo oro sąlygų, laivų kapitonai gali priimti sprendimą neplaukti už uosto vartų. Tiesioginę ceremonijos transliaciją bus galima stebėti ir internetu.

Jūriniai renginiai kasdien

Išskirtinė pagarba jūrai ie jūrinėms tradicijoms, Jūros šventė jau liepos 26-ąją, kviečia į pirmąjį jūrinį susitikimą – Smiltynėje prie „Albatroso“ paminklo iškilmingai bus pagerbti jūrininkai. Liepos 27 d. 12 val., Buriuotojų krantinėje bus atidengtas atminimo knechtas buriuotojui Broniui Rožinskui, pirmajam lietuviui jachta perplaukusiam Atlanto vandenyną. Šeštadienio rytą, Klaipėdos stačiatikių parapijose ir Marijos Taikos karalienės bažnyčioje bus aukojamos šv.Mišios už žuvusius jūroje ir visą jūrinę bendruomenę.

Kaip jau įprasta, Smiltynės kapinėse - tradicinė pirmojo Lietuvos uosto kapitono Liudviko Stulpino pagerbimo ceremonija, o Skulptūrų parke bus pagerbta žuvusio laivo „Linkuva“ įgula.

Tiesa, svarbiausias jūrinis šventės akcentas – didžioji Jūros šventės eisena, į miestą žengs liepos 27 d., 18 val. VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus Arvydo Vaitkaus globojamas renginys stebins dalyvių išmone ir netikėtomis interpretacijomis šifruojant šventės temą - „TAS JAUSMAS, KAI...“ Didžioji Jūros šventės eisena kaskart sukviečia tūkstančius žiūrovų ir dalyvių, keliasdešimt įmonių, įstaigų ir organizacijų. Šį kartą eiseną tiesiogiai galės stebėti visi norintys – nuo 18 val. eiseną transliuos didieji Klaipėdos ir Lietuvos internetiniai portalai.                 

„Baltic Sail“ burlaiviai

Į Klaipėdą sugrįžta neginčijama Jūros šventės puošmena – burlaiviai. Liepos 27–29 d. 10–20 val. Kruizinių laivų terminale prišvartuoti projekto „Baltic Sail“ burlaiviai svetingai atvers savo denius miesto gyventojams ir svečiams. Į Klaipėdą sugrįžta gražuolis burlaivis „Mercedes (Nyderlandai) – vienas naujausių burlaivių tarptautiniu mastu. Jūros šventės svečius pasitiks ir burlaivis „Roald Amundsen“ (Vokietija), kuris iš pradžių naudotas kaip žvejybinis laivas. Vienas seniausių Lenkijos laivų „Bonawentura“, paskutinė tikroji brigantina „Greif“ (Vokietija), kuri plaukia jūroje iki šiol. Burlaiviai „Bryza H“ ir „Baltic Star“ iš Gdansko (Lenkija), laivas „Yunyi baltiets“. Visas šventės dienas lankytojų lauks ir savi laivai -  burlaivis „Brabander“ bei jachta „Lietuva“, šiuo metu įgyvendinanti Lietuvos 100-čio odisėją. Šalai jachtos lankytojų lauks ir Lietuvos nepriklausomybės istoriją pasakojanti paroda. Bilietai ir užsakymai pasiplaukiojimui burlaiviais www.klaipedatours.lt

Dangėje kausis „drakonai“
Jūros šventės šeštadienį, smalsuolius ir azarto mėgėjus kviečia gražia tradicija tapusios vikingų laivų „drakonų“ lenktynės Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos taurei laimėti. Liepos 28 d., 11.00–18.00 val., Dangės upės atkarpoje nuo Irklavimo centro iki Biržos tilto, vyks azartiškos kovos neribojamos lyties, ar amžiaus limitų. Vienintelis reikalavimas – dalyviai turi būti sulaukę pilnametystės. Lenktynės vyks 10-ies vietų „drakonų“ laivais.

Drakonų valčių varžybos Dangėje rengiamas jau aštuntąjį kartą. Lenktynėse šiemet ketina dalyvauti net 44 komandos, suvienijusios apie pusę tūkstančio irklavimo entuziastų. Varžytis 600 metrų distansijoje ant vandens, pasirengusios daugelio Klaipėdos jūrų uosto krovos kompanijų, tarp jų ir KVJU direkcijos, įgulos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder