Klaipėdos miesto gatvėmis žygiavo burlaivių įgulos

Klaipėdos miesto gatvėmis žygiavo burlaivių įgulos

Sekmadienio pavakarę Klaipėdos miesto gatves užplūdo didžiųjų burlaivių lenktynių 2017 („The Tall Ship Races 2017“) dalyviai. Skaičiuojama, kad regatos burlaivių įgulų parade žygiavo apie 3000 buriuotojų.

Burlaivių įgulų, kaip ir Jūros šventės eisena, startavo J.J anonio gatvėje. Pasukę Herkaus Manto gatve lenktynių dalyviai pasiekė Kruizinių laivų terminalą, kur vyko įgulų apdovanojimų ceremonija.

Eisenos dalyviai praeivius džiugino šokiais, skanduotėmis ir dainomis. Kiekviena įgula stengėsi išsiskirti savo apranga – eisenoje pasirodė ne tik Kalėdų Senelis, bet ir jūreiviai ant kojūkų, piratai, velniai ir kitos mistinės būtybės. Pasigėrėti eisena panorę žmonės linkėjo dalyviams gero vėjo, kartu skandavo šūkius, o kai kurie net įsiliejo į paradą.

Didžiųjų burlaivių lenktynėse dalyvauja 84 didieji burlaiviai iš 19-kos šalių. Šiais metais į Klaipėdą atplaukė burlaiviai iš Lenkijos, Rusijos, Suomijos, Jungtinės Karalystės, Brazilijos, Portugalijos, Vokietijos, Omano, Lietuvos ir kt.

Lenktynėse Lietuvą atstovauja Klaipėdos universiteto mokslinių tyrimų burlaivis „Brabander“ bei 1989 m. pasaulį apiplaukusi jachta „Lietuva“.

Didžiausias regatos laivas – 122,3 m burlaivis „Sedov“ iš Rusijos, o seniausias regatos dalyvis – Didžiosios Britanijos laivas „Leila“, pastatytas 1892 m.

Tarptautinės organizacijos „Sail Training International“ (STI) kasmet vis kitose jūrose rengiama „The Tall Ships Races“ regata yra vienas žinomiausių iš Europoje kasmet vykstančių kelių šimtų marinistinių festivalių, kurių pagrindinis akcentas yra tradiciniai buriniai laivai.

Didžiųjų burlaivių „The Tall Ships Races“ regata birželio 30 d. startavo Švedijos Halmstado uoste. Iš jo burlaiviai juda maršrutu Kotka – Turku – Klaipėda – Ščecinas. Kiekviename mieste priimant burlaivius ir jų įgulas rengiamos trijų dienų šventės.

Gražiausias reginys uostamiesčio gyventojų ir miesto svečių lauks rugpjūčio 1 d., kai iš Klaipėdos burlaiviai pajudės į Ščešiną, kur rugpjūčio 8 d. numatytas regatos finišas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder