Gidas po didžiųjų pasaulio burlaivių fiestą

Gidas po didžiųjų pasaulio burlaivių fiestą

Išskirtinis vakar startavusios 58-osios Jūros šventės akcentas - prestižinės tarptautinės didžiųjų burlaivių regatos "The Tall Ships Races 2017" dalyvių viešnagė. Šiandien laukiama atplaukiant didžiųjų A klasės rusų burlaivių "Sedov" "Kruzenshtern", "Mir", lenkų "Dar Mlodziezy" ir kitų.

Pasak Klaipėdos uosto kapitono Adomo Aleknos, Baltijos jūroje vėjas buvo palankus, tad burlaiviai į Klaipėdos uostą atplaukė dviem paromis anksčiau nei buvo planuota. Pirmieji burlaiviai, regatos dalyviai, pasirodė jau trečiadienį. Vakar rytą jau buvo 60 atplaukusių regatos dalyvių. Iš viso į Lietuvos uostą turėtų atvykti 84 laivai. Bendras jų ilgis - didesnis nei devynių Eifelio bokštų, t. y. daugiau kaip 2,8 km.

DIDŽIAUSIAS. Rusų "Sedov" (ilgis - 122,3 m, grimzlė - 7 m, į vandenį buvo nuleistas 1920 m.) yra didžiausias regatos laivas. Redakcijos archyvo nuotr.

Tiek didžiųjų dar nebuvo

Klaipėdos uostas priims 20 A, 22 B bei 42 C ir D klasės laivus. 2009 m. mūsų uostamiestyje viešėjo 98 burlaiviai, tačiau didžioji jų dalis buvo mažesnieji, o šiemet vien tik didžiųjų - net 42. Tiek jų vienu metu mūsų uoste dar nėra buvę.

Šiemet į Klaipėdą atplaukia burlaiviai iš Lenkijos, Rusijos, Suomijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Olandijos, Danijos, Švedijos, Norvegijos, Estijos, Belgijos, Prancūzijos, Austrijos, Brazilijos, Portugalijos, Omano, Čekijos, Bulgarijos ir, žinoma, Lietuvos. Daugiausia - iš Lenkijos (net 25). Iš Rusijos 12 (turėjo atplaukti 19, bet 7 mažieji neatvyks, kai kurie dėl techninių priežasčių), iš Suomijos - 12, iš Didžiosios Britanijos - 7. Laivų skaičiumi Lietuva ne paskutinėje vietoje - dalyvauja 3 laivai (jachta "Lietuva", Klaipėdos universiteto burlaivis "Brabander" ir Visagino jachta "Tineke").

BULGARIJOJE 2009 m. pagaminto "Royal Helena" korpuso ilgis - 44,6 m. Jo įgulą sudaro 47 žmonės, iš kurių 37 yra praktikantai. Georgi TODOROV (marinetraffic.com) nuotr.

Gražuoliai laivai užtvindė visą uosto teritoriją - jie stovi prie krantinių Kruizinių laivų terminale, Vakarų Baltijos laivų statykloje, buvusioje "Memelio miesto", dabar "Litectus III" nuomojamoje teritorijoje, Klaipėdos pilies uoste ir kt. Mažieji burlaiviai švartuojami prie Danės upės krantinių iki Biržos tilto.

Šeši kariniai burlaiviai

Iš toliausiai, net iš Brazilijos, atplaukė A klasės burlaivis "Cisne Branco"("Baltoji gulbė"), iš Omano Sultonato atvyko 110 m ilgio burlaivis "Shabab Oman II", kuris į vandenį buvo nuleistas tik 2014 m. Abu jie yra mokomieji karinių jūrų pajėgų laivai ir Lietuvos uoste lankosi pirmą kartą.

SUGRĮŽO. Vokietijoje 1952 m. pagamintas "Rolad Amundsen" jau yra viešėjęs Klaipėdoje. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Pasak jachtos "Lietuva" įgulos narių, pagal Omano įstatymus, visi statutiniai pareigūnai - karininkai, policininkai, gaisrininkai privalo atlikti praktiką burlaivyje. Į regatą "Shabab Oman II" atplaukė su 90 žmonių įgula. 41 narys - profesionali įgula, visi likę - kadetai. Šis jo plaukimas ypatingas - pirmą kartą istorijoje (laivo ir, ko gero, šalies) plaukia 12 moterų kadečių.

Kiti kariniai burlaiviai - "Adventure" (Rusija), "Belle Poule" (Prancūzija), "Tornado" (Lenkija) ir "Urania" (Olandija).

Seniausiam burlaiviui - 125 metai

Seniausias šios regatos laivas - "Leila" (Didžioji Britanija, pastatytas net 1892 m.). Naujausias burlaivis Lenkijos "Silesia. PL", į vandenį buvo nuleistas tik pernai.

Lenkų A klasės burlaivyje "Dar Mlodziezy" (grimzlė - 7 m), kuris į vandenį nuleistas 1982 m., šeštadienį vyks Klaipėdos mero organizuojamas padėkos vakaras.

LENKIJOJE 1980 m. pagamintu burlaiviu "Pogoria" atplaukė 52 žmonės (iš jų 40 - praktikantai). STAP (marinetraffic.com) nuotr.

Iš Stokholmo (Švedijos sostinė) atplaukia burlaivis "Tre Kronor af Stokholm" ("Trys Stokholmo karūnos"), į vandenį nuleistas 2002 m., labai panašus į Klaipėdoje prie krantinės stovintį miesto simbolį "Meridianas". Jis ketina dalyvauti sekmadienį Baltijos jūroje vyksiančioje vainikų nuleidimo ceremonijoje, kurios metu bus pagerbti žuvę jūrininkai.

Atvyksta visi didieji Rusijos laivai. Vienas jų - "Sedov" (jo ilgis - 122,3 m, grimzlė - 7 m, į vandenį buvo nuleistas 1920 m.). Tai - didžiausias regatos laivas. Atplaukia ir "Mir", į vandenį nuleistas 1987 m., ir "Kruzenshtern". Pastarojo įgula - didžiausia (61 profesionalas ir 164 buriavimo praktikantai).

Čekų laivas "La Grace" yra senovinio laivo replika. Ji nuleista į vandenį 2010 m. Įdomu tai, kad čekai neturi jūros, tačiau pasistatė gražuolį burlaivį.

PLAUKĖ. Vakar per pietus 1919 m. Nyderlanduose pagamintas "Morgenster" jau buvo netoli Klaipėdos. Eugenie GILLET (marinetraffic.com) nuotr.

Įdomus senas norvegų A klasės laivas "Statsraad Lehmkuhl", į vandenį nuleistas 1914 m.

Labai gražus bulgarų laivas "Royal Helena", nuleistas į vandenį 2009-aisiais. Tik 2013 metais pastatytas Rusijos laivas turi gražų pavadinimą "Krasotka"("Gražuolė").

Regatos programa

>Šeštadienis

iki 13 val. - burlaivių atplaukimas, švartavimasis (Kruizinių laivų terminalas, Danės upė, "Litectus III" (buvęs "Memelio miestas"), Vakarų Baltijos laivų statykla).
15-15.30 val. atidarymo ceremonija Kruizinių laivų terminalo scenoje. Keliamos 19 šalių vėliavos.

Sekmadienis

10-20 val. burlaiviai atviri lankytojams. Lankymas - nemokamas.
10-14 val. Smiltynėje - pramoginės sporto varžybos įgulų dalyviams. Pliažo tinklinis, estafetės ir t.t. Renginys - atviras.
17-18 val. įgulų paradas. Eisenos dalyviai žygiuos Herkaus Manto g., Naujojo Sodo g., Naujoji Uosto g. iki Kruizinių laivų terminalo.
18-18.45 val. įgulų apdovanojimo ceremonija Kruizinių laivų terminalo scenoje.

Pirmadienis

10-17 val. burlaiviai atviri lankytojams.

Antradienis

11 val. burlaivių atsišvartavimas. Rikiuotė uosto akvatorija.
12 val. - burlaivių paradas.

Informacija

Biržos tiltas pusvalandžiui bus pakeltas sekmadienį 7.45 val.
Pilies tiltas bus keliamas šiandien 11.45 val., nuleidžiamas - 12.45 val. Sekmadienį jis kils 7.30 val. (bus nuleistas 8.20 val.). Pirmadienį kėlimas numatytas 5.45 val. (nuleis 6.30 val.), rugpjūčio 1-ąją tiltas kils 9.45 val., leisis - 11.30 val.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder