Iki Jūros šventės liko septynios dienos

Iki Jūros šventės liko septynios dienos

Jau po savaitės klaipėdiečius ir miesto svečius džiugins kasmetinė Jūros šventė, šiais metais pasirinkusi spalvingą temą "Atostogos Rivjeroje". Vakar spaudos konferencijoje organizatoriai atskleidė daugiau renginio detalių.

Pasak senųjų meteorologijos šaltinių, varpų gaudimas prišaukia gerą orą ir išsklaido debesis, todėl į Klaipėdos senamiestį Jūros šventės metu sugrįš trys didžiausi senojo Klaipėdos kariliono varpai, kurie įsikurs buvusių bažnyčių vietose ir kas valandą savo dūžiais kvies į šventę. Didžiausias iš jų - beveik toną sveriantis varpas "Kristupas", papuoštas Klaipėdos miesto herbu ir užrašu "Kristups bylo Klaipėdai" - įsikurs piliavietės ir Teatro aikštės papėdėje, šalia Karlskronos aikštės. Kiti varpai bus pastatyti buvusių Šv. Jono (Turgaus g.) ir Šv. Jokūbo (Tiltų g.) bažnyčių skvereliuose.

Senamiestyje atsiras keletas naujų erdvių. Viena iš jų - Dienovidžio skvere įsikursiantis "Senamiesčio kino skveras", kuriame žiūrovai galės pasimėgauti kinu ir muzika po atviru dangumi. Anot šios idėjos autoriaus Dariaus Vaičekausko, festivalio vakarais bus rodomi animaciniai trumpametražiai filmai, geriausios "Kanų liūtų" reklamos, o penktadienį renginio svečius stebins iš XX amžiaus pradžios grįžęs nebylusis kinas, kurio garso takeliu taps gyvai atliekamos pianisto Marijaus Kučiko džiazo improvizacijos.

Turgaus gatvė Jono kalnelio link pakvips gatvės maistu, nes ten įsikurs "Skonių gatvė". Pasak renginio organizatorių, 15 maisto autobusiukų džiugins šventės dalyvius ne tik klasikiniu gatvės maistu - ant grilio keptomis daržovėmis bei mėsa, bet ir egzotiškomis jūros gėrybėmis. O šeštadienį čia vyks didžiausio mėsainio čempionatas, kurį organizuoja bendrovė "Vilniaus duona".

Dar vienas naujas Jūros šventės projektas - "Turizmo gatvė" Menų kiemelyje (Bažnyčių g. 4). Pasak jos koordinatoriaus Raimondo Beliausko, jau anksčiau buvo pastebėta, kad vis atsiranda poreikis šventės metu prisiminti mūsų šalies turizmą, todėl čia išvysime Lietuvos turizmo centrų prisistatymus, amatininkų dirbtuves bei lietuviškos muzikos koncertus.

Šventės mažuosius kvies "Burinuko uostas", įsikūręs stadione prie Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodų rūmų. Jame vyks edukaciniai užsiėmimai, piešimo ir origamio lankstymo pamokos, įvairūs komandiniai žaidimai, muzikiniai pasirodymai bei mažųjų talentus padėsiantis atrasti išradimų kūrimas.

Jūros šventės metu dalyviai išvys daugybę jūrinių renginių. Ketvirtadienį vyks tarptautinis tradicinių laivų paradas "Dangės flotilė". Net 15 laivų, atvyksiančių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Baltarusijos bei Rusijos, savo kraštus pristatys žiūrovams. Šiai progai bus pakeltas Pilies tiltas.

Penktadienį bus galima parado laivais pasiplaukioti Danės upe, o laivai su mažesniais stiebais išplauks ir į Kuršių marias. Visomis Jūros šventės dienomis laivuose vyks įvairūs edukaciniai užsiėmimai ir orientacinės varžybos. Paskutinę šventės dieną visi laivai bus išlydėti į savus kraštus.

Taip pat į Klaipėdą atplauks ir didieji "Baltic Sail" burlaiviai iš Rusijos, Vokietijos, Suomijos ir Lenkijos. Prisišvartavę Kruizinių laivų terminale, jie kvies pasiplaukioti po Kuršių marias.

Jūros šventės metu vyks daugybė ekskursijų po uosto laivininkystės įmones. Lankytojai galės susipažinti su Klaipėdos konteinerių terminalo, "Klaipėdos Smeltės", Centrinio Klaipėdos terminalo ir jūrų krovinių kompanijos "Bega" naujausia technika bei uostininkų darbo specifika.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder