Gyvenimas pro langą: kai nukrenta kaukės

Gyvenimas pro langą: kai nukrenta kaukės

42-oji istorija: kai nukrenta kaukės

Sekmadienis, gegužės 10 d.

Šiaip jau žmonijos didžioji dalis dėvi kaukes. Visai ne per karantiną. Pačiuose įvairiausiuose visuomenės sluoksniuose dėvi.

Kartą labai pagailo močiutės, sėdinčios vieno namo skersvėjuotame praėjime ir prašančios išmaldos. Kai to gailesčio įspūdžiais pasidalinau su labiau tą "sluoksnį" pažįstančiu žmogumi, šis man pripasakojo tokių istorijų, kad net žagtelėjau.

Ir apie tą močiutę jis kai ką žinojo. Tuomet, deklaruojančių turtus milijonierių dar nebuvo. Perspėjo: "Ji tikrai turtingesnė už tave",- ir pažėrė jos turtų, žinoma, neoficialią "deklaraciją". Kiek joje buvo tiesos,- ką aš žinau.

Bet toji močiutė buvo su kauke, kurios, išklausiusi graudžios istorijos, nepajėgiau nuplėšti.

Žandikaulis atvipo, kai kažkas papasakojo: vienas atlikėjas, šiaip jau dažnai neturintis finansų net kavai, į savo "šou" kokiame miesčiuke ar kaime atvarydavo su nuomotu limuzinu. Gal juo padarydavo didesnį įspūdį nei tuo "šou" scenoje. Nors ne ant veido, bet juk vis dėlto kaukė.

O kokias kaukes dėvi politikai, čia jau neišsiplėsiu. Neveltui plačiai paplito tautinis folkloras: "Jei po dviejų savaičių tau negėda už ką balsavai, vadinasi, rinkimuose nedalyvavai."

O apie tas kaukes prabilti "užvedė" bičiulė, pranešusi, kad savo vyrui jūrininkui žada išduoti karantininių kaukių siuvimo diplomą.

Jis jas iš įvairių margaspalvių audinių atraižų siuva ir siuva - bendradarbiams. Persikvalifikavo.

Daug kas persikvalifikavo joms siūti ar veido skydelius gaminti. O žmogaus su tuo skydeliu ant veido į prekybos centrą apsauginis neįleido. Pagal griežtas instrukcijas - "antsnukis" privalo būti tik kinietiškos kilmės. Na, pagal to apsauginio nuostatas.

Galvoju - už kiek pirktų tų kinų karavanų su dažnai lietuviškiems veidų ovalams netinkančių kaukių, respiratorių parriedėjo į mūsų šalelę?

Vietiniams kaukių gamintojams "biznis", regis, nepasiteisins. Tuo labiau, kad žmonėms įvairūs vietiniai ir užsienio "orakulai" visai susuko galvas. Vieni, tvirtindami, kad saugo nuo viruso. Kiti atvirkščiai. Žiūrint, kokie tų "orakulų" interesai tas smegenėles atbukinti visai.

Dėviu, nes bijau būti nubausta finansiškai. Mano gyvenimo biudžetėlis neatlaikytų net jei ir gaučiau tuos žadamus 200 eurų...

Viena mano karantininio dienoraščio skaitytoja, turinti šiokių tokių "prieigų" į šiuolaikinių milijonierių ir milijardierių pilis už aukštų mūrinių tvorų, švelniai papriekaištavo maždaug taip: tu, žiūrėdama pro daugiabučio langą, negali įžvelgti, kas už tų tvorų vyksta.

Negaliu. Bet, turėdama šiokią tokią vaizduotę ir šiokios tokios informacijos, kuri praslysta - juk priešrinkiminės varžytinės jau prasidėjo - šiek tiek orientuojuosi.

...Kol kas, besidairydama pro langą, suvokiu: būdamas savo "statuse" puikiai gyvenimiškoje situacijoje orientuojasi ir su "kitaiska" kauke benamis, ir "vidutiniam sluoksniui" priskiriami kaimynai, ir tie, pagal kurių dirigavimą šokame "koroninius" valsus, hiphopus, versdamiesi kūliais. Pačių įvairiausių šokių "konkursus" laimėsime ne mes. Kas? Manau, kad irgi orientuojamės. Ne tik Lietuvoje...

Visas „Gyvenimo pro langą“ istorijas galite rasti čia

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder