Gyvenimas pro langą: kadagiai

Gyvenimas pro langą: kadagiai

Pradėjau ciklą „Gyvenimas pro langą„. Nes gyvenimas pro langą vis tiek yra gyvenimas. Tegul ir apribotas. Kadangi karantinas pratęstas ir po Velykų, randu laiko pro langą dairytis, ilsindama akis nuo kompiuterio, nes dirbu iš namų.

AŠTUNTOJI ISTORIJA: KADAGIAI

Taigi, gyvenimas pro langą - vis tiek gyvenimas, nors ir apribotas. Balandžio 3, penktadienis. Matau,- pareina kaimynė. Vienoje rankoje - pirkinių krepšelis, kitoje - kelios kadagio šakelės. Poryt - Verbų sekmadienis. Klaipėdos krašte taip ir neprigijo Vilniaus krašto margaspalvės verbos. Jų per Kaziuko mugę nusiperkame dėl grožio. Bet šventinti į bažnyčias dažniausiai nešamės kadagių puokšteles. Jas paskui užkišame už paveikslų - iki kito Verbų sekmadienio.

Bažnyčiose yra įsigalėjusi tradicija - Verbų sekmadienio išvakarėse tas puošteles kolektyviškai sudeginti lauže bažnyčios šventoriuje. Kažin kaip bus šiemet? Vienais metais, kai prieš Verbų sekmadienį sirguliavau, iš už paveikslo ištrauktą parudavusią kadagių puokštelę sudeginau ugniai atsparioje kriauklėje. Pasidžiaugiau bute pasklidusiu tarsi smilkalų kvapu. Tą patį padarysiu ir šiemet. Deginsiu rytoj...

Šiemet sinoptikai žada ne kokį Verbų sekmadienio orą. Per mano gyvenimėlį labai įvairių tų Verbų sekmadienių būta... Labiausiai atmintin yra įstrigę du Verbų sekmadieniai - Vilniuje ir Kretingoje. Vilniuje, dar būdama studentė, tą sekmadienį susiruošiau į Petro ir Povilo bažnyčią. Iki šiol iš atminties neišbluko spalvingas vaizdas: žmonių minia su spalvingomis Vilniaus krašto verbomis virš galvų tarsi upė teka į bažnyčią.

O į Kretingą, kai jau buvo atsikūręs pranciškonų ordinas, su drauge atvažiavome gerokai anksčiau nei prasidės mišios. Kai buvo paskelbta - bus eisena per Kretingą, pasišoviau joje dalyvauti. Buvo saulėta, nors ir nelabai šilta diena. Eisenos priekyje - brolis pranciškonas Gediminas, per garsiakalbį kviečiantis kretingiškius į eiseną ir į bažnyčią.

Eisenos dalyvių gausėjo. Tie, kurie eisenon nesijungė, pagarbiai sustoję persižegnodavo. Broliai pranciškonai šiame mieste jau buvo padarę savo įtaką. Eisenai vinguriuojant pro kažkokią užeigą, iš jos išvirto keli, matyt, jau gerokai spėję pakalti jaunuoliai (visi alkoholiniai draudimai dar tebebuvo gerokai priešaky...).

Iš eisenos dalyvių jie bandė tyčiotis. Bet greitai užsičiaupė - atmosfera buvo ne ta.

Apėję didelį ratą per kretingą, grįžom į bažnyčią.

Kažin koks bus šiemetinis Verbų sekmadienis - Kretingoje, Klaipėdoje, o ir visoje Lietuvoje? Ir - ar turėsiu šventintų kadagių puokštelę...

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder