VTEK: A. Lataką skiriant vadovu būtina įvertinti grėsmes

VTEK: A. Lataką skiriant vadovu būtina įvertinti grėsmes

Susisiekimo ministras, spręsdamas dėl Klaipėdos uosto direkcijos vadovo konkursą laimėjusio Algio Latako paskyrimo, privalo įvertinti visas galimas grėsmes ir aplinkybes, įskaitant ir jo privačių interesų deklaracijoje pateiktus duomenis, teigia Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Anot VTEK, tai, jog A. Latakas kartu su buvusiu uosto vadovu Arvydu Vaitkumi dalyvavo viename „valstiečių“ sąraše  rinkimuose į Klaipėdos miesto tarybą, o „valstiečių“ rinkimų kampanijai pinigų aukojo uosto įmonių savininkai ir vadovai, savaime nėra priežastis interesų konfliktui, nes nuo pinigų pervedimo praėjo daugiau nei vieneri metai.

„Jei A. Latako su uoste tiesioginių verslo interesų turinčiomis privačiomis įmonėmis tiek šiuo metu, tiek pastarųjų metų laikotarpiu nesiejo jokio privatūs interesai, 2019 metų pradžioje LVŽS sąrašui suteikta finansinė auka neturėtų būti vertinama kaip aplinkybė, sukelianti tiesioginį ir akivaizdų interesų konfliktą uosto direkcijos vadovu tapusiam A,. Latakui“, – rašoma gegužės viduryje susisiekimo ministrui Jaroslavui Narkevičiui pateiktoje VTEK nuomonėje.

Anot komisijos, jei tarp A. Latako ir finansinę paramą „valstiečių“ rinkimų kampanijai suteikusių asmenų šiuo metu yra akivaizdūs interesų konfliktą keliantys ryšiai, A. Latakui pradėjus vadovauti uostui jam tektų nusišalinti nuo su jais susijusių sprendimų.

Finansinę paramą „valstiečių“ rinkimų kampanijai 2019 metų pradžioje suteikė Birių krovinių terminalo akcininkas Igoris Udovickis su sutuoktine (17,6 tūkst. eurų), šio terminalo vadovas Vidmantas Dambrauskas (17,6 tūkst. eurų) ir „Kamineros grupės“ savininkas Arūnas Tūma (18,7 tūkst. eurų).

Buvęs uosto vadovas A. Vaitkus pernai kovą buvo atleistas, tuometiniam susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui  suabejojus, ar su „valstiečiais“ kandidatavęs uosto direktorius liktų nešališkas įmonių, parėmusių jį per savivaldos ir Klaipėdos mero rinkimus, atžvilgiu.

VTEK tuomet taip pat konstatavo, kad galėjo kilti abejonių dėl A. Vaitkaus nešališkumo minėtųjų asmenų atžvilgiu.

J. Narkevičius trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijoje teigė A. Latako kol kas neskiriantis į postą, nes aiškinasi galimus jo viešųjų ir privačių interesų konfliktus, be to, dar nėra gautas leidimas jam dirbti su slapta informacija.  

Anot ministro, pirmadienį susitikime su A. Lataku jis paprašęs jo raštu pateikti informacijos apie galimus jo viešųjų ir privačių interesų konfliktus – tik sulaukęs A. Latako atsakymo jis priims sprendimą, ar skirti jį uosto vadovu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder