Svarstoma finansuoti mažų laivų įsigijimą

Svarstoma finansuoti mažų laivų įsigijimą

Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje siūloma kitoje finansinėje perspektyvoje finansuoti mažų laivų įsigijimą žvejojantiems priekrantėse, sako ministras Giedrius Surplys. 

„Mes labai tam pritariam, kadangi patys ruošiamės iškelti klausimą dėl mažų laivų finansavimo Baltijos jūroje, kas yra labai svarbu, nes mūsų laivynas paremtas mažais laivais. Iki šiol nebuvo galimybės iš ES lėšų mažoms įmonėms įsigyti naujų laivų“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė G. Surplys.

Anot jo, šį klausimą iškėlusi Slovėnija kalba apie laivus, kuriais žvejojama priekrantėse – trijų kilometrų atstumu iki kranto, tačiau Lietuva kitame ministrų posėdyje ketina siūlyti, kad būtų galima finansuoti ne tik priekrantėse, bet ir jūroje žvejojančioms įmonėms.

„Labai svarbu, kad ne tik priekrantė, bet ir Baltijos jūra turi turėti galimybę atnaujinti laivyną, kas prisidėtų ir prie smulkaus bei vidutinio verslo plėtros ir prie regioninės politikos, nes galėtume sudaryti sąlygas Klaipėdos, galbūt Šilutės rajono, Palangos žvejams atnaujinti savo senus neekonomiškus, dažnai nesaugius ir neekologiškus laivus“, – sakė ministras.

Anot jo, jei pasiūlymui bus pritarta, jis įsigaliotų naujoje finansinėje perspektyvoje. 

ES ministrų taryboje šalys narės derasi dėl bendros žemės ūkio politikos po 2020 metų. Anot G. Surplio, taryboje pasigendama konkrečių susitarimų. 

„Daugiau tai buvo tokie bendri pasikalbėjimai apie tai, kur link judame ruošdamiesi naujai perspektyvai. (...) Kad neatsitiktų taip, kaip mūsų kelininkams, kad žiema ateis netikėtai, taip ir tas naujas laikotarpis ateis netikėtai, o mes nieko nebūsime susiderėję arba vėl, kaip visą laiką, vėluosime“, – teigė ministras. 

Anot jo, derybose dėl bendrosios žemės ūkio politikos Lietuvai svarbiausi tiesioginių išmokų klausimai, bendrai mažėjantis finansavimas žemės ūkio politikai. 

„Taip pat mums svarbu, kad pagal statistiką, Lietuva pasiekė 75 proc. bendrojo vidaus produkto vienam žmogui ES vidurkį. Regionų politikoje tai reiškia, kad „įšokame“ į pereinamąjį laikotarpį, mums šiek tiek prastėja finansavimo sąlygos, bet jos dar nėra drakoniškos. O žemės ūkio politikoje tokio kaip pereinamojo laikotarpio iš viso nėra, dėl to mūsų prisidėjimas prie ES pinigų išauga tris kartus nuo 15 iki 57 proc.,tai mums irgi labai jautru“, – sakė G. Surplys. 

Be to, Lietuvai svarbu, kad ES siūlant ūkiuose taikyti tam tikras aplinkosaugos priemones, būtų motyvuojami žemdirbiai, kad būtų išlaikyta parama jauniems, smulkiems ūkininkams, ir kad nemažėtų vadinamoji susietoji parama, skiriama sektoriams, kurie patiria sunkumų. Šiuo metu Lietuvoje tai aktualu pieno sektoriui. 

Kitas tarybos posėdis turėtų vykti balandžio 15 dieną.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder