Šprotų bus daugiau, strimelių mažiau

Šprotų bus daugiau, strimelių mažiau

Pirmadienį Liuksemburge vykusioje Europos Sąjungos (ES) Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje žemės ūkio ministrai pasiekė susitarimą dėl 2019 m. žvejybos Baltijos jūroje galimybių.

„Mes esame labai susirūpinę prasta rytinių menkių ištekliaus būkle, tačiau matome, kad vien žvejybos kvotų mažinimai ir ribojimai neduoda teigiamo rezultato“ – kalbėjo žemės ūkio ministras Giedrius Surplys apie rytinio Baltijos jūros baseino menkių išteklių situaciją.

Lietuva, atsižvelgdama į mokslines rekomendacijas, sutiko su Europos Komisijos (EK) siūlymu rytinės menkės kvotą mažinti 15 proc., tačiau pasisakė prieš didesnį jos mažinimą. Taip pat Lietuva nepritarė dviejų mėnesių vasarinio žvejybos draudimo nustatymui Kvotų reglamente ir norėjo išlaikyti valstybės narės diskreciją spręsti dėl žvejybos draudimo, kuris tokiu atveju galėtų būti kompensuojamas iš Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo.

Pagal mokslinius vertinimus abiejų Lietuvai svarbių pelaginių išteklių – Centrinio baseino strimelių ir šprotų – būklė yra gera, todėl ministras buvo nusivylęs, kad tai neatsispindi EK siūlomose žvejybos galimybėse. Beveik 50 proc. žvejybos kvotų svyravimas žalingas žvejybos Baltijos jūroje pramonei ir jos veiklos planavimui, todėl jo reikia vengti.

Po ilgų diskusijų ir mėginimo rasti sprendimą, priimtiną visoms aštuonioms Baltijos jūros valstybėms narėms, kurių interesai labai skirtingi, pavyko pasiekti politinį sutarimą.

Vakarinio Baltijos jūros baseino menkių 2019 m. žvejybos galimybės padidės 70 proc. (palyginti su 2018 metais).

Rytinio Baltijos jūros baseino menkių 2019 m. žvejybos galimybės sumažės 15 proc. (palyginti su 2018 metais), taip pat liepos mėnesį 12 metrų ir didesniems laivams bus draudžiama žvejoti 25–26 ICES pakvadračiuose.

Centrinio Baltijos jūros baseino strimelių 2019 m. žvejybos galimybės sumažės 26 proc. (palyginti su 2018 metais).

Šprotų žvejybos galimybės, palyginti su 2018 m., padidės 3 proc.

„Iš tiesų šiandien mes kartu daug dirbome ir visi padarėme tam tikrų nuolaidų. Mano nuomone, tai atvedė prie subalansuoto sprendimo,“ – sakė ministras G. Surplys, reaguodamas į pasiektą kompromisą. „Pasiekėme, kad reglamente tik liepos mėnesį (EK siūlė įtraukti ir rugpjūtį) būtų įtvirtintas žvejybos draudimas rytinėms menkėms, esant galimybėms ir poreikiui galėsime įvesti papildomą nacionalinį draudimą ir tuomet žvejybos verslo praradimus kompensuoti iš Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo“.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder