Piketus dėl uosto plėtros planų perkėlė į Vilnių

Piketus dėl uosto plėtros planų perkėlė į Vilnių

Vilniuje į pirmą posėdį susirinko pernai lapkritį Vyriausybės patvirtinta Išorinio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtros projekto įgyvendinimo komisija, kuriai vadovauja ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Prie Vyriausybės rūmų prieš prasidedant posėdžiui piketavo keli klaipėdiečiai. Tiek Uosto direkcijos, tiek Klaipėdos savivaldybės atstovai pirmą susitikimą vertina kaip konstruktyvų.

Šiandien prie Vyriausybės rūmų piketavo 8-9 žmonės, atvykę iš Klaipėdos, tarp kurių buvo ir Melnragės bendruomenės pirmininkas Ramūnas Kapušinskas bei jo pavaduotoja Marija Kalendė.

"Mūsų pilietinė pareiga pareikšti savo poziciją, kuri dažniausiai nėra išklausoma arba į ją neatsižvelgiama. Į Vilnių vyko ne tik Melnragės, bet ir kitų Klaipėdos bendruomenių atstovai. Buvo atstovaujama visam Klaipėdos miestui ir regionui ", - sakė R. Kapušinskas.

Anot M. Kalendės, ministrai su piketuotojais nesusitiko, su jais bendravo minėtos komisijos koordinatė Lina Liubauskaitė. Ji pažadėjo, kad bendruomenės atstovų dalyvavimas minėtos komisijos posėdžiuose klausimas bus aptartas. "Mes tikimės, kad dalyvauti kituose posėdžiuose bus pakviesti ir mūsų atstovai. Prieš tai raštu kreipėmės į ministrą pirmininką Saulių Skvernelį, kad bent jau Melnragės bendruomenės atstovas jeigu ne kaip komisijos narys, tai bent kaip stebėtojas galėtų dalyvauti posėdžiuose. Kadangi negavome jokio atsakymo iš premjero esame priversti eiti kitu keliu", - sakė M. Kalendė.

Dominavo uosto klausimai

"Uosto direkcijai posėdis buvo labai sėkmingas, nes išsprendėme principines nuostatas dėl nemažos dalies klausimų, kurie yra labai svarbūs uostui tiek priimant Vyriausybės nutarimus, tiek ministro įsakymus, tiek teisės aktų pakeitimus. Tai leis sparčiai įgyvendinti užsibrėžtus uosto planus. Sunkiausia dalis - klausimai, kurie kyla dėl uosto ir miesto bendrųjų planų suderinamumo, tačiau posėdžio metu žengtas geras spartus žingsnis į priekį", - sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

JAUTRIAUSIA vieta, anot Uosto direkcijos vadovo Arvydo Vaitkaus, - Melnragė. Pasak jo, šioje srityje reikia dar padaryti tam tikrus namų darbus kartu su miesto vadovais. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Pasak jo, jautriausia vieta - Melnragė. Šioje srityje reikia dar padaryti tam tikrus namų darbus kartu su miesto vadovais. Toliau bus dirbama atskiruose pogrupiuose, vyks atskiri pasitarimai, kuriuose dalyvaus ir premjero patarėjai.

Klaipėdos miesto metas Vytautas Grubliauskas teigė, kad ir po posėdžio liko labai daug kas neaišku. Meras pasidžiaugė proga, kad miestas turėjo galimybę premjerui ir ministrams išdėstyti savo pozicija, nors posėdžio darbotvarkėje dominavo uostas, kuris derino savo specifinius klausimus. Taigi Vyriausybės vadovas išgirdo miesto problemas ir suprato jas kaip rimto įdirbio reikalaujantį procesą.

Ta posėdį meras prilygino dar nemažai darbo reikalausiančio proceso derinant pozicijas preliudija. "Eilinį kartą aukščiausiu lygmeniu deklaruota kad buldozerio kelias nėra perspektyvus. Kitą savaitę prasidės darbas mažesniuose pogrupiuose. Važiuosime į Susisiekimo ministeriją dėl uosto bendrojo plano derinimo. Manau, vyksime ir Aplinkos ministeriją", - sakė V. Grubliauskas

Pasak V. Grubliausko Vyriausybė neatidėliodama pradės ruoštis suteikti uosto plėtros projektui valstybinės svarbos statusą. "Tai būtų ženklas ir mums kaip turime vertinti rengiamą miesto bendrąjį planą. Norėčiau iškart užbėgti už akių spekuliacijoms ir pasakyti, kad posėdžio metu nebuvo deramasi už kiek kas bus daroma, o tartasi, kaip įgyvendinti valstybinės svarbos projektą, kad miesto interesai nebūtų pažeisti. Tikiuosi, kad miestas bus girdimas ir vertinamas adekvačiai. Posėdyje jokių sprendimų priimta, tačiau išgirdome premjero vilties teikiančią nuomonę kalbant apie Pajūrio juosto įstatymo keitimą ir kitus dalykus", - sakė meras.

Posėdyje aptarta nemažai ir miestui svarbių klausimu, pavyzdžiui, kalbėta apie Baltijos pr. ir Šilutės pl. sankryžą. "Susisiekimo ministras labai aiškiai pasakė; "Laukiu parengtų techninių projektų. Savivaldybės administracija intensyviai dirba, projektai turėtų būti parengti šių metų antroje pusėje.

Visuomenė neturėtų būti dezinformuojama

"Mes su Melnragės bendruomenės atstovais nuolatos bendraujame. Tačiau nematau, kad tai duotų naudos. Bendruomenė viešojoje erdvėje skelbia visiškai nepagrįstus faktus, pavyzdžiui, dėl šimtus hektarų iškertamų miškų ir t. t. Tai visiška netiesa, visuomenė yra dezinformuojama. Mes pasirengę Melnragei pranešti visus reikšmingus faktus. Pasakymas, kad Uosto direkcija tendencingai slepia Būtingės uosto galimybių studiją, netiesa.

[CITATA]

Prieš pusę metų siūlėme Melnragės bendruomenei pasirašyti susitarimą dėl tarpusavio bendradarbiavimo, atsakymo iki šiol negavome. Kyla klausimas, ar kai kurie bendruomenės atstovai nori girdėti tiesą, kuri ji neatitinka jų kuriamos politikos. Atsakėme į visus klausimus bendruomenei, ji viską žino, tačiau kai kurie jos žmonės teigia priešingai. Žmonės interpretuoja savaip ir klaidina visuomenę.

Buvo derinamas bendruomenės atstovų buvimas premjero vadovaujamoje darbo grupėje, tačiau atsakymas neigiamas, nes, šioje grupėje dalyvauja miesto vadovai. Tokiuose posėdžiuose būna klausimų, kurie neskirti viešai diskusijai. Mes už atvirumą ir skaidrumą, nes neturime ką slėpti. Kaltinimas, kad iš anksto esame suplanavę darbo vietas konkrečioms užsienio valstybėms, šmeižtas. Mes už geranorišką bendravimą", - kalbėjo A. Vaitkus.

Dėl studijos, susijusios su išoriniu uostu, Uosto direkcija jau yra pasirašiusi sutartį nelaukdama minėto posėdžio. "Studijos patikslinimas tikrai bus padarytas įvertinant šiandienines aktualijas. Tačiau, manau, alternatyvus uostas, kad ir kurioje vietoje jis būtų, tikrai ne šiandienos klausimas. Galbūt ateityje bus galima grįžti prie jo. Manau, kad žmonės kurie siūlo kurti naują uostą, neturi pakankamai kompetencijos", - kalbėjo A. Vaitkus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder