Parengti būtinieji reikalavimai dėl keleivių plukdymo laivais

Parengti būtinieji reikalavimai dėl keleivių plukdymo laivais

Sveikatos apsaugos ministerija parengė reikalavimus plukdymui mažaisiais, pramoginiais, sportiniais ir kitokio tipo laivais.

Sprendimą pasirašė valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Sprendime nurodoma įpareigoti mažųjų, pramoginių, sportinių, asmeninių, tradicinių laivų ir kitų plūduriuojančių įrenginių ar priemonių savininkus ir kitus plukdymą organizuojančius asmenis riboti asmenų skaičių plukdymo priemonėse, atsižvelgiant į plukdymo priemonių įrengimą ir plotą. Plukdant didesnes nei 2 asmenų grupes, tarp keleivių (išskyrus šeimos narius) turi būti išlaikomas ne mažesnis nei 1 metro atstumas.

Organizuojant plaukimą turi būti užtikrinta, kad vyresni nei 6 metų asmenys į plukdymo priemones būtų įleidžiami tik dėvintys apsaugines kaukes arba apsaugines veido priemones ir kad jas dėvėtų viso plaukimo metu. Neleidžiama plukdyti asmenų, kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas).

Taip pat privalu užtikrinti, kad įranga (pvz., gelbėjimo liemenės ir kt.) būtų priskirta konkrečiam asmeniui. Kitam asmeniui ji gali būti perduota tik po valymo ir dezinfekcijos.

Turi būti sudarytos sąlygos viso plaukimo metu tinkamai keleivių rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai: esant galimybei plauti rankas vandeniu ir muilu, nesant galimybės plauti rankų – dezinfekuoti rankas dezinfekciniu skysčiu ar dezinfekcinėmis servetėlėmis.

Prieš plukdymą raštu arba žodžiu privalu pateikti informaciją, kad nerekomenduojama plaukti rizikos grupės asmenims – vyresniems nei 60 m. amžiaus ir (arba) sergantiems lėtinėmis ligomis. Taip pat keleivius rekomenduojama informuoti apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.).

Jei plukdymo priemonėse yra darbuotojų, turi būti užtikrinta, kad dirbtų tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas) ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima. Laivuose dirbantys darbuotojai turi būti informuoti, kad turint ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių, jie turėtų nedirbti. Darbdaviai įpareigojami užtikrinti darbuotojų kūno temperatūros matavimą atvykus į darbo vietą.Darbuotojai, kuriems pasireiškia viršutinių kvėpavimo takų ligų susirgimų požymiai (karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas), turi būti nedelsiant nušalinti nuo darbo, jiems turi būti rekomenduojama konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai nuotoliniu būdu.

Jeigu darbuotojo administracija iš paties darbuotojo gavo informaciją apie jam nustatytą koronoviruso infekciją, apie tai privalu informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), bendradarbiauti su NVSC nustatant sąlytį turėjusius asmenis ir jiems taikant 14 dienų izoliaciją.

Plaukimą organizuojančių laivų administracija turi drausti dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu ir rekomenduoti nedirbti darbuotojams, priklausantiems rizikos grupei. Taip pat privalu užtikrinti, kad darbuotojai darbo metu dėvėtų asmens apsaugos priemones.

Taip pat rekomenduojama pagal galimybes darbą organizuoti taip, kad darbuotojai būtų saugiame atstume vienas nuo kito ir (ar) lankytojo (ne mažesnis nei 1 metrų atstumas) ar nekontaktuotų. Jeigu dirbama pamainomis, rekomenduojama pagal galimybes organizuoti darbuotojų pamainų pasikeitimą išlaikant saugų atstumą ar be kontakto. Privalu užtikrinti, kad dažnai liečiami plukdymo priemonių paviršiai būtų valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno plaukimo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder