Legendinė jachta leisis į 100-mečio odisėją

Legendinė jachta leisis į 100-mečio odisėją

Lietuvos nepriklausomybės 100-osioms metinėms paminėti, VšĮ „Klaipėdos šventės“ įgyvendina projektą - šimtmečio odisėją. Jos laivu pasirinkta legendinė jachta „Lietuva“, kuri 1989 m. iškėlusi trispalvę išplaukė į istorinį žygį per Atlantą. Jachtos „Lietuva“ maršrute - Klaipėda-Gdanskas-Talinas-Ryga-Klaipėda. Projektas gimė rengiant Lietuvos 100-mečio renginių programą. Liepos 3-ąją palydėti jachtą „Lietuva“ į 100-mečio kelionę kviečiami visi klaipėdiečiai.

„Jachtos „Lietuva“ svarba Klaipėdai ir valstybei gali būti matuojama įvairiais aspektais, tačiau, matyt, teisingiausias – emocinis kriterijus, kuris liudija apie vietą žmonių širdyse ir daugiau nei keturių dešimtmečių istoriją. Tapusi neoficialiu nepriklausomybės simboliu, liudijanti laisvę ir nevaržomas idėjas, jachta „Lietuva“ yra ne tik unikali jūrinio miesto dalis – tai gyvosios istorijos dalis. Suprasdama „Lietuvos“ svarbą, Klaipėdos miesto savivaldybė skyrė 200 tūkstančių eurų kapitaliniam jachtos remontui – kaip gyvosios istorijos dalies išsaugojimui ateities kartoms. Siekiame, kad jauni žmonės ne tik praeities keliones, bet ir būsimą jachtos šimtmečio odisėją prisimintų ne iš istorijos vadovėlių, nuotraukų ar filmų, bet drąsiai stovėdami ant jachtos denio ir galbūt leisdamiesi į pirmąją savo kelionę“, - sako Klaipėdos savivaldybės vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Kad jachta galėtų leistis į 100-mečio odisėją, atlikti būtini remonto darbai už 20 tūkst. eurų. Kapitalinis jachtos remontas planuojamas tik rudenį.

„Nors maršrutas nėra didelis, tačiau šiai „senutei“ ir jis yra rimtas iššūkis. Iš pradžių maršrute buvo daugiau miestų, tačiau įvertinome realias galimybes ir savo planus teko koreguoti. Kad galėtume saugiai leistis į kelionę, privalėjome atlikti būtinuosius remonto darbus - remontuotas denis, jachtos dugnas. Plaukimo metu jachtos įgulą sudarys 5 nuolatiniai nariai ir 5 naujieji kadetai, kurie numatyta tvarka keisis keliuose miestuose. Svarbiausia gera nuotaika ir įkvepianti žinia, kurią liepos 3-ąją, tikiu, su gausia klaipėdiečių palyda iš Dangės upės išplukdysime Baltijos uostams“, - sakė jachtos „Lietuva“ kapitonas Osvaldas Kudzevičius.

Šį sykį jachta „Lietuva“ plauks pasipuošusi ne tik šimtmečio bure bet ir kitais šimtmečio atributais. Odisėjos maršrute trys Baltijos jūros uostai, kuriuose tuo metu vyks tradiciniai jūriniai vasaros renginiai: liepos 5-8 d. Gdanskas (Lenkija), liepos 13-15 dienomis jachta lankysis Taline (Estija), 17-19 dienomis viešės Rygoje (Latvija).

Jachtos įgulą papildys savanoriai kadetai, kurių atranka trukusi dvi savaites baigėsi šiandien – birželio 18 d. Iš viso gautos 34 anketos, iš jų bus atrinkta 19 asmenų, kurie plauks atitinkamuose etapuose. Daugiausiai anketų atsiuntė klaipėdiečiai -17, vilniečiai - 15, vienas kaunietis ir vienas Estijoje gyvenantis asmuo. Įgulos keitimas bus vykdomas du kartus, t.y. Taline ir Rygoje.

Jachtos „Lietuva“ maršrutą sudaro penki etapai:

Klaipėda – Gdanskas - Klaipėda/ 07.03–07.08)

Klaipėda – Talinas/ 07.10–07.15 (07.15 – įgulos keitimas)

Talinas – Klaipėda/ 07.15–07.18

Klaipėda – Ryga/ 08.15–08.19 (08.19 – įgulos keitimas)

Ryga – Klaipėda/ 08.20–08.23

„Lietuva“ su savimi gabena Lietuvos nepriklausomybės istorijos parodą, kuriai medžiagą parengė Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Parodą bei žinią apie Lietuvą ir 100-tį, pristatys ir kartu vykstanti Klaipėdos universiteto istorikė Renata Rachmaninova.

Liepos 6-ąją, kai jachta „Lietuva“ viešės Gdanske, visi Lenkijos lietuviai kviečiami papildyti „4 milijonai“ akciją ir drauge giedoti Lietuvos himną. Su jachtos „Lietuva“ plaukimų akimirkomis pagaminti ir atvirlaiškiai, kuriuose visi norintys bus kviečiami rašyti sveikinimus Lietuvai, o jachtos jūros paštas pargabens juos į Klaipėdą.

Liepos 3 d. 19 val., Dangės upės krantinėje prie „Lietuvos“ knechto, įvyks oficialios jachtos „Lietuva“ palydos į pirmąjį odisėjos uostą Gdanską. Palydėti jachtą į 100-čio odisėją kviečiami visi klaipėdiečiai.

Jachta „Lietuva“ (Klaipėda) su dar dviem jachtomis „Dailė“ ir „Audra“ dalyvavo pirmame Lietuvos buriuotojų žygyje per Atlantą į JAV. Jos 1989 m. gegužės 13 d. išplaukė iš Klaipėdos išsikėlusios tuo metu dar juridiškai neįteisintas Lietuvos trispalves ir grįžo 1989 m. rugpjūčio 21 d. 1992–1993 metais jachta „Lietuva“ pirmą kartą Lietuvos istorijoje apiplaukė pasaulį. Jachta „Lietuva“, 1976 metais pastatyta Gdanske (Lenkija) vienintelis Lietuvos dar plaukiantis laivas iš tų, kurie dalyvavo pirmuosiuose žygiuose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder