Laivas milžinas į Klaipėdos uostą įplaukė sėkmingai

Laivas milžinas į Klaipėdos uostą įplaukė sėkmingai

Perrašyta Klaipėdos uosto istorija - sulaukta didžiausio kada nors į Klaipėdos uostą atplaukusio laivo.

  • Laivo MSC „Francesca“ ilgis – 363 m.
  • Iki šiol didžiausias Klaipėdos uoste pabuvojęs laivas buvo 337 metrų ilgio MSC „Asya“.
  • 2015 m. Klaipėdos uostas taip pat sulaukė 324,8 m ilgio konteinervežio „MSC Charleston“.

Tokio didelio laivo kaip 363 metrų ilgio ir 46 metrų pločio „MSC Francesca“, kuris dabar švartuojamas prie LKAB „Klaipėdos Smeltė“ naudojamos krantinės, Klaipėdos uosto istorijoje dar nėra buvę.

Nors prieš pat laivo atplaukimą sekmadienį po 18 val. pradėjo lyti, žmonės ant molo, atėję jo pasitikti, neišsibėgiojo. Slėpdamiesi nuo vėjo, jie lūkuriavo sutūpę. Kadangi laivas nebuvo pakrautas iki galo, tokio įspūdžio, kokio tikėtasi, jis nepadarė.

2008 metais pastatyto „MSC Francesca“ operatorė yra antra pagal dydį pasaulyje konteinerių laivybos kompanija „Mediterranean Shipping Company“ (MSC). Laivas plaukioja su Panamos vėliava, gali gabenti 11,7 tūkst. TEU (sąlyginių jūrinių konteinerių).

Pasak „Klaipėdos Smeltės“ rinkodaros direktoriaus Eduardo Galuškino, „MSC Francesca“ priklauso vadinamajam Himalajų ekspresui. Tai vadinamoji keliolikos uostų, kuriuos aplanko vienas okeaninis laivas plaukdamas per visą pasaulį, kilpa. Himalajų ekspreso kilpoje nuolat dirba apie 10 laivų.

„MSC Francesca“ jau užsuko į keliolika uostų, pavyzdžiui, į King Abdulah (Saudo Arabija), Colombo (Šri Lanka), du didžiausius Indijos uostus - Nhava Shevą ir Mundrą, Barseloną (Ispanija), Roterdamą (Nyderlandai), kuriuose dalis konteinerių buvo iškraunami ir pakraunami kiti.

Į Klaipėdą „MSC Francesca“ atplaukė iš Hamburgo ir atgabeno apie 1 800 TEU. „Klaipėdos Smeltėje“ laivo krovinys turėtų būti iškrautas ir pakrautas per 18 valandų. Daugiausia tai pilni konteineriai, bet dalis yra ir tuščių.

Tokiam laivui, kaip „MSC Francesca“, įvesti į uostą galioja tam tikri uosto kapitono apribojimai – vėjas ir srovės negali būti itin stiprūs, pageidautina tai daryti šviesiu paros metu. MSC kapitonų manymu, Lietuvos uoste navigacija nėra sudėtinga. Tokio dydžio laivui uoste paprastai padeda 3-4 vilkikai, priklausomai nuo vėjo stiprumo ir srovės. „MSC Francescą“ jūroje pasitiko vienas vilkikas, o prie uosto vartų jos laukė dar du vilkikai.

Visko gali būti, kad už poros savaičių į Klaipėdą atplauks dar didesnis laivas, nei „MSC Francesca“. Kol kas kito laivo pavadinimas neskelbiamas. Jo ilgis - 366 m, jis gali gabenti 13 100 TEU.

Į Klaipėdą atplaukė laivas milžinas - MSC „Francesca“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder