Klaipėdos uostas audringam vėjui pasiruošęs

Klaipėdos uostas audringam vėjui pasiruošęs

Šiandien nuo ryto Klaipėdos uoste buvo ribojamas laivų eismas. AB "Smiltynės perkėla" Naujoji perkėla dirbo, Senojoje buvo pasiruošta sąlygoms pablogėjus žmonių nekelti. Išoriniame reide leidimo įplaukti į Klaipėdos uostą laukė trys laivai.

Iš ryto dar spėta įvesti į uostą du laivus, o kiti dėl didelių savo parametrų nespėjo įplaukti. Nuo 9 val. vėjas stiprėjo ir laivų eismas jau buvo apribotas.

Didžiulis dujovežis "Arctic Princess" įplaukimo į Klaipėdos uostą jau laukia nuo antradienio. Pasak Klaipėdos uosto kapitono pavaduotojo Eduardo Ringio, tokio tipo laivams yra tam tikri apribojimai - gali įplaukti tik geromis oro sąlygomis, tikrai ne tokiomis, kokios buvo vakar, ir tik šviesiu paros metu.

Bangų aukštis jūroje siekia 3-4 metrus. Apie 15 val. vėjo greitis buvo 20 m/s, gūsiuose - 25 m/s. Prognozuota, kad pietvakarių vėjas didžiausią piką pasieks 16-18 val. gūsiuose - 28 m/s. Tas pats prognozuojama ir rugsėjo 27-osios nakčiai. E. Ringio teigimu, pagal prognozes oro pagerėjimas numatomas tik antroje penktadienio pusėje, bet jau ir pirmoje pusėje vėjas bus šiek tiek mažesnis. Pasak jo, vėjas nurims tik šeštadienio rytą.

JŪRA. Bangų aukštis jūroje siekia 3-4 metrus. Tikėtasi, kad vėjas aprims rytoj paryčiais. Egidijaus Jankausko nuotr.

E. Ringio teigimu, šiomis dienomis pučiantis vėjas reikalauja didesnio dėmesio. Uoste tam iš anksto pasiruošta. Uosto kapitono padėjėjo privalomu nurodymu laivai iš pavojingiausių vietų, nuo pirmų krantinių prie uosto vartų, buvo patraukti į uosto gilumą. E. Ringis vakar važiavo per uostą ir pats apžiūrėjo, kaip prišvartuoti laivai. Apie sudėtingas oro sąlygas pranešta laivų savininkams, agentams, krantinių naudotojams. Krovos darbai uoste sustabdyti ir dėl lietaus, ne tik dėl vėjo. "Esame pajūrio gyventojai, žinome, kad rugsėjis, spalis, gruodis - vėjuoti mėnesiai, tam ruošiamės iš anksto ir situaciją valdome", - sakė E. Ringis.

Kai kurie laivai buvo peršvartuoti prie kitų krantinių tam atvejui, jeigu jūroje būtų ypatingos sąlygos ir nebūtų galima laipinti locmanų, kad būtų galima susikeisti laivus vietomis ir tęsti krovos darbus.

Linijinių keltų operatoriai pakoregavo keltų grafikus. Vakar keltas į Karlshamną planavo išplaukti šiek tiek vėliau nei įprastai. Pasak uosto kapitono pavaduotojo, keltams šioje situacijoje yra kiek paprasčiau, nes jiems nereikalingas locmanas. Todėl, kai tik bus galimybė saugiai plaukti, jie bus išleisti iš uosto ir įleisti. Plaukti ar neplaukti sprendžia laivo kapitonas. E. Ringio teigimu, jeigu vėjas bus "darbinis" - iki 20 m/s, keltai plauks.

AB "Smiltynės perkėla" generalinis direktorius Darius Butvydas patikino, kad antroji perkėla tikrai dirbs, problemų gali kilti tik Senojoje perkėloje, nes ten būna labai didelis traukūnas. Vakar ji dirbo, kol galėjo, plaukė vienas iš krovininių keltų, kuris stabilesnis. Žmonės buvo įspėti, kad esant reikalui skambintų į bendrovės dispečerinę ir susižinotų informaciją. Vakar keltai į Lietuvos jūrų muziejų neplaukė.

"Vėjo greitis 25-27 m/s yra buvęs ir mes dirbome. Naujojoje perkėloje nesame niekada nustoję plaukti nuo to laiko, kai prieš 15 metų atsirado nauji keltai", - sakė D. Butvydas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder