Jūrininkų sąjunga šventinėje eisenoje žygiuos

Jūrininkų sąjunga šventinėje eisenoje žygiuos

Lietuvos jūrininkų sąjungos (LJS) pirmininkas Petras Bekėža vardina problemas, su kuriomis šiemet Jūros šventę pasitinka šalies jūrininkai. Tačiau šiemet, priešingai nei pernai, LJS šventėje eisenoje dalyvaus.

Pernai LJS šventinėje Jūros šventės eisenoje ketino žygiuoti su vėliavomis, perrištomis juodais kaspinais. Tai buvo sąjungos reiškiamas protestas dėl AB "Lietuvos jūrų laivininkystė" bankroto, Lietuvos saugios laivybos administracijos skuboto reorganizavimo, dėl numatomų pertvarkų jūreivystės srityje. To padaryti jai nebuvo leista, tad ji apskritai nedalyvavo.

P. Bekėžos manymu, tas tylus protestas davė tam tikrų vaisių. Bent jau naujojoje Lietuvos transporto saugos administracijoje išliko žodis "jūra", t. y. Jūrų departamentas. Pastarajame, LJS pirmininko manymu, yra per daug sumažintas darbuotojų skaičius, nes jie dabar turi imtis visų jūrinių reikalų, ne tik rūpintis saugia laivyba.

Vakar LJS atstovai turėjo susitikti su laikinuoju Lietuvos transporto saugos administracijos direktoriumi ir informuoti jį, kas dar liko nepadaryta, ką Jūrų departamentas turėtų skubiai nuveikti.

P. Bekėžos teigimu, kai kurie Lietuvos teisės aktai neatitinka Tarptautinės darbo organizacijos konvencijos dėl darbo jūrų laivyboje (MLC) reikalavimų. Pavyzdžiui, nėra parengta tvarka dėl jūrininkų minimalių darbo užmokesčių nustatymo. MLC kelia didelius reikalavimus atestuojant jūrininkų įdarbinimo įmones, Lietuvos teisės aktuose jų nėra, parengtas tik klausimynas įdarbinimo agentūroms. Be to, įstatymas turi reikalauti iš jų turėti banko garantą. Beje, net jau patvirtintuose įstatymuose yra nukrypimų nuo konvencijos, netikslus vertimas į lietuvių kalbą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder