Jūrininkų alma mater švenčia 70-metį

Jūrininkų alma mater švenčia 70-metį

Šiandien, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo išvakarėse, teikiami diplomai 92 Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos absolventams. Tai ypatinga laida - pirmoji šiemet savo septyniasdešimtmetį švenčiančios mokyklos laida.

Diplomus gaus 26 ištęstinių studijų laivavedžiai, 10 laivų elektromechanikų (pirmoji nuolatinių studijų laida, po to, kai buvo sugrąžinta ši specialybė), 25 ištęstinių studijų laivų mechanikai, 18 nuolatinių studijų uosto ir laivybos vadybininkų, 13 ištęstinių studijų logistų.

O per 70 metų ši mokykla skaičiuoja daugiau kaip 13 tūkst. absolventų. Visų jų susitikimas planuojamas šiemet liepos 27 d. Išgirdę, kad Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla triukšmingai švęs savo 70-metį, antradienį posėdžiavę Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos nariai sunerimo - ar visi jie tilps mokyklos kieme. "Nesijaudinkite, tikrai sutalpinsime", - sakė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos Karjeros ir komunikacijos skyriaus vedėja Genutė Kalvaitienė.

Klaipėdos jūreivystės mokykla (dabar Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla) įkurta 1948 metų vasario 25 d. tuometinės TSRS Ministrų Tarybos nutarimu, TSRS žuvies pramonės ministerijos ir TSRS aukštojo mokslo ministerijos įsakymu.

Mokyklos direktorius profesorius Viktoras Senčila informuodamas apie tai, kaip bus švenčiamas jubiliejus, priminė, kad ši mokykla buvo steigiama reformuojant vieną ir vėliau prie jos prijungiant kitą mokyklą. Reformuotas tuometinis Žuvies pramonės technikumas, buvęs pastate, kur šiuo metu yra įsikūrusi "Caffeine" kavinė. Miesto vykdomasis komitetas skyrė mokyklai dviaukštį pastatą tuometinėje M. Melnikaitės (dabar I. Kanto) gatvėje. Rugsėjį mokslus pradėjo 272 vaikinai. 1950-1951 metais prie jos buvo prijungta Klaipėdos žvejybos pramonės jungų mokykla, turėjusi socialinę pakraipą.

Mokykla jubiliejų minės jaunatviškai veržliai iki pat spalio. Apie tai ji skelbs ir aktyviai dalyvaudama įvairiuose tradiciniuose miesto renginiuose, ir organizuodama savo renginius.

Kovą-birželį mokyklos bibliotekoje vyks paroda "Jūrininkų rengimo istorija spaudoje 1948-2018", kurią aplankyti galės ir miestiečiai. Balandžio 12 d. I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje - Marinistinių skaitymų ir dainų vakaras. Jūrines dainas dainuos mokyklos vaikinų choras. Balandžio 28 d.-gegužės 4 d. vyks jubiliejinis, t. y. 10-asis, respublikinis konkursas "Jūrų keliais 2018". Jame dalyvaus apie 200 moksleivių iš visos Lietuvos gimnazijų. Konkursą, kurio metu verda tokios aistros, kad kilnojasi mokyklos stogas, norima perkelti į miesto gatves. Gegužės 16-18 d. vyks tarptautinė mokslinė praktinė konferencija "The Baltic Sea: Gateway or cul de sac?" ("Baltijos jūra - greitkelis ar akligatvis?") Lektoriai iš Lietuvos ir kitų Baltijos jūros šalių skaitys apie 30 pranešimų. Birželio 29 d. jubiliejus bus minimas ir diplomai iškilmingai teikiami Dramos teatre. Liepos 27 d. norima mokyklos jubiliejų paminėti miesto renginyje "Jūrininkų vakaras".

Rudenį bus atidengta mokyklos pastato istorijai paminėti skirta lentelė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder