Jūrininkai priešinasi tyrimui dėl koronaviruso

Jūrininkai priešinasi tyrimui dėl koronaviruso

Jūrininkai pyksta, kad iš norinčiųjų gauti medicininę pažymą reikalaujama vadinamojo COVID-19 testo. Jie mano, kad taip Lietuvoje iš jų norima pasipinigauti, ir ieško galimybių gauti tokią pažymą Latvijoje.

Medikai tvirtina, kad siekiant apsaugoti personalą ir pačius jūrininkus kitos išeities nėra. Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos atstovai svarsto, ar jūrininkai galėtų turėti alternatyvą.

Į pageidavimą atsižvelgta

Gegužės pradžioje į "Vakarų ekspresą" kreipėsi jūrininkai ir piktinosi, kad Lietuvoje nėra galimybės atlikti COVID-19 testų už savo pinigus, mat testų pradėjo reikalauti kai kurie darbdaviai užsienyje. Į iškeltą problemą buvo gana operatyviai sureaguota. Gegužės 6 d. sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pakeitė savo ankstesnį įsakymą dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratorinių tyrimų atlikimo ir įpareigojo Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją sudaryti sutartis dėl tyrimų PGR metodu atlikimo ir apmokėjimo su aštuoniomis įstaigomis.

Nustatyta, kad, jeigu įstaiga neturi savo reagentų, privaloma ją aprūpinti ir vienas tyrimas ministerijai turi kainuoti ne daugiau kaip 14,79 euro, o tos, kurios turi savo reagentų - ne daugiau kaip 32,57 euro. Taigi, atsirado galimybė tiems, kam reikia, pasitikrinti dėl koronaviruso ir gauti pažymą. Tiesa, už pinigus. Klaipėdoje COVID-19 testus atlikti gavo galimybę kelios privačios įstaigos.

Važiuoja į Liepoją

Pradžioje reikalavę galimybės atlikti testus nors ir už pinigus, dabar jūrininkai vėl nepatenkinti. Pykčiai kilo tada, kai nuo gegužės 18 d. Klaipėdos jūrininkų ligoninės Jūros medicinos poskyryje buvo atnaujintas medicininės komisijos paslaugų teikimas. Ši paslauga teikiama tik iš anksto užsiregistravus. Atvykti privaloma likus 10 minučių iki konsultacijos laiko ir laukti vakarinėje ligoninės pusėje įrengtoje palapinėje-laukiamajame, kol jūrininkai po vieną bus pakviesti į Jūros medicinos poskyrio patalpas. Atvykę asmenys privalo dėvėti kaukę, turėti asmeninį rašiklį. Sveikatai patikrinti priimami tik tie asmenys, kuriems iki atvykimo likus ne daugiau kaip 48 val. atliktas viruso SARS-CoV-2 tyrimas (tiriant PGR metodu) ir patvirtintas neigiamas rezultatas. Karščiuojantys ar kitų COVID-19 simptomų turintys asmenys į Jūros medicinos poskyrį neįleidžiami.


VIENINTELĖ. Klaipėdos jūrininkų ligoninė yra vienintelė Lietuvoje, įgaliota tikrinti jūrininkų sveikatą. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Pranešimas, kad sveikatą pasitikrinti bus priimami tik tie asmenys, kurie turės 48 valandas nuo paėmimo laiko galiojantį tyrimą dėl viruso SARS-CoV-2, supykdė jūrininkus. Jie mano, kad tokios prievartos negali būti.

Pasipylė skundai Lietuvos jūrininkų sąjungai (LJS), kreiptasi ir į Tarptautinės transporto darbuotojų federacijos (ITF) inspektorių, dirbantį Lietuvoje, Andrejų Černovą. Šis sako kalbėjęs su jūrininkų įdarbinimo kompanijomis. Vienos jų sako, kad turėti COVID-19 testus užsienyje labai mažai kas reikalauja. Jo gali reikalauti vietinis agentas, jūrininkui atvykus į kurią nors šalį, ir tai priklauso nuo tos šalies taisyklių. Kai kuriose iš jų esą užtenka tik pažymos, kad jūrininkas neturi ligos simptomų.

ITF atstovo žiniomis, COVID-19 testas jūrininkams kainuoja apie 56 eurus. Be jo jie negali pereiti medicininės komisijos, vadinasi, išplaukti į reisą arba pasikeisti diplomo. Lietuvos jūrininkai pradėjo važiuoti į Liepoją (Latvija). Ten tokio testo norint pereiti medicinos komisiją nereikalaujama. Tačiau turėdami Latvijos medicininės komisijos pažymą diplomų Lietuvoje pasikeisti jie negali.

"Žmonės sako, kad Liepojoje komisija be testo kainuoja 80 eurų. "Pas mus med. komisija kainuoja 122 eurus, o dar prisidės tie 56 eurai už testą, vadinasi, reikės mokėti 178 eurus. Žmogui, kuris sėdi jau du mėnesius krante, tai nemenka suma, juo labiau jei jos niekas nekompensuos", - svarstė A. Černovas.

Tegu matuoja jūrininkų temperatūrą

Lietuvos jūrininkų sąjunga (LJS) rengia raštą Sveikatos apsaugos ministerijai, kuriuo prašys panaikinti reikalavimą einant į med. komisiją atsinešti COVID-19 testą.

"Kodėl Lietuvos laivuose dirbantys jūrininkai ar vykstantys į šalį, kur tokio testo nereikalaujama, turi jį turėti norėdami pereiti med. komisiją savo šalyje? Be med. komisijos jūrininkas negali dirbti nei užsienyje, nei Lietuvoje. Didžioji mūsų jūrininkų dalis dirba užsienio šalyse. Nežinome, kokios šalys reikalauja to testo. Visuose Lietuvos laivuose, su kurių savininkais yra sudaryta mūsų kolektyvinė sutartis, dirbantiems jūrininkams med. komisijos išlaidas atlygina darbdavys. Jūrininkas moka tik už pirmą med. komisiją. Ir rimtesnės užsienio kompanijos sumoka jūrininkams už med. komisijos pažymą ir skiepus. Jeigu pats laivo savininkas keltų reikalavimus dėl testo, galbūt apmokėtų už jį. O šiuo atveju bandoma traukti pinigus iš jūrininko kišenės", - kalbėjo LJS pirmininkas Petras Bekėža.

LJS kartu su Jūrų kapitonų asociacija parengė ir išsiuntė sveikatos apsaugos ir susisiekimo ministrams siūlymą, kad tokiu atveju, jeigu jūrininkui reikia testo, jeigu jo reikalaujama kokioje nors šalyje, jam med. komisijos metu Jūrininkų ligoninėje galėtų būti atliekamas testavimas ir išduodama tokia pažyma.

"Ir jūrininkai gali užsikrėsti"

Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga sako, kad ligoninės laboratorija teisės pati atlikti tyrimą dėl COVID-19 neturi. Ligoninės darbuotojų, taip pat ir pacientų testai yra atliekami kitose šalies laboratorijose. Todėl ir jūrininkų prašoma išsitirti laboratorijose, kurioms suteikta teisė tokius tyrimus atlikti.

"Jūros medicinos poskyryje jūrininkų sveikatą tikrina specialistų komisija. Sveikatos patikrinimas vykdomas tiesioginio kontakto būdu, dalis komisijos narių - gydytojai specialistai, kurie dirba ir kituose stacionaro skyriuose. Negalime rizikuoti. Karantino metu keliami griežti saugumo reikalavimai, siekiant apsaugoti pacientus bei ligoninės darbuotojus. Be to, diagnostiniai tyrimai vyksta ligoninės skyriuose, kuriuose medicinos prietaisai (pvz., radiologijos aparatas) naudojami ir ištirtų dėl COVID-19 stacionaro pacientų tyrimams, todėl akcentuojama galimos infekcijos plitimo kontrolė ir būtinybė minimizuoti rizikas visam su šia infekcija susiduriančiam personalui. Atsižvelgiant į tai, kad COVID-19 asmenų užkrečiamumo trukmė šiuo metu nėra tiksliai žinoma, pasitaiko besimptomių ligos atvejų ir COVID-19 virusas gali būti iš pradžių nustatytas viršutinių kvėpavimo takų mėginiuose 1-2 dienas prieš simptomų atsiradimą, patikrinimus organizuojame atsakingai, galvodami tiek apie pacientus, tiek apie medikus. Kaip rodo patirtis, atlikus COVID-19 tyrimą jūrininkams, efektyviau reguliuojami besikreipiančiųjų srautai, sutrumpinamas jūrininkų apžiūros laikas ir taip gali būti patikrinta daugiau asmenų", - kalbėjo Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytoja epidemiologė Ilona Bumblienė.

"Virusas yra labai agresyvus. Turime kiek įmanoma saugotis jo, nes užtenka vienos kibirkštėlės ir degame visi - ligoninė tampa infekcijos židiniu", - epidemiologei antrino ligoninės vadovas.

Jūros medicinos poskyrio vyresnioji slaugytoja Dalia Bachtina stebisi, kad kažkas iš jūrininkų kelia testų būtinumo klausimą. Pasak jos, kur kas svarbiau net ir karantino sąlygomis aptarnauti kuo daugiau jūrininkų.

"Jūrininkai dėl testų nė pusės žodžio nesako, nes supranta, kad tai naudinga jiems patiems. Dalis jūrininkų, turėdami šeimos gydytojų siuntimus, testus atlieka nemokamai mobiliuosiuose punktuose, kitai daliai sumoka kompanijos, dalis susimoka už tyrimą patys. Jiems kur kas aktualiau kuo skubiau pereiti komisiją. Tik todėl, kad jūrininkai turi atsakymus, jog neserga koronavirusu, per dieną galime priimti iki 25 asmenų. Jei testų nebūtų, personalas turėtų laikytis kito lygio apsaugos reikalavimų, rengtis kitą apsaugos lygį atitinkančią aprangą ir per dieną galėtų priimti ne daugiau nei 8 asmenis. Galiausiai jūrininkai, kurių ne vienas šiuo metu dirba ir grįžta iš reisų, keltų rimtą pavojų medikų sveikatai. Ar jie šito nori?" - sako D. Bachtina.

Jūros medicinos poskyris yra integruota ligoninės dalis. Jūrininkus konsultuoja vidaus ligų gydytojas, gydytojai oftalmologas, otorinolaringologas, odontologas, chirurgas, neurologas, moteris - akušeris-ginekologas, taip pat gydytojas radiologas, kitų profesinių kvalifikacijų gydytojai - pagal indikacijas, dažniausiai - kardiologas, urologas, endokrinologas.

"O kur dar imami tyrimai, medicininės komisijos metu jūrininkas kontaktuoja net su 18 ligoninės darbuotojų. Reikėtų atsižvelgti ir į jūrininkų darbo pobūdį - dirba užsienyje, uždarame kolektyve, ne visada laikydamiesi saugaus atstumo, keltų įgulos bendrauja su keleiviais, užsieniečiais, be to, įvairios šalys yra nustačiusios savo karantinavimo dėl COVID-19 tvarką. Pagal sveikatos tikrinimo tvarkos aprašo nuostatas, tikrinantys jūrininkų sveikatą gydytojai turi teisę skirti reikalingus tyrimus bei asmeniškai atsako už sveikatos tikrinimo kokybę ir pateiktas išvadas apie jūrininkų sveikatą", - testo svarbą paaiškino ir jūrininkų medicininės komisijos pirmininkas Valdas Kuolas.

Ministerija svarsto

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento vadovas gydytojas Raimundas Grigaliūnas apie ligoninės ketinimą reikalauti COVID-19 testo, atlikto PGR metodu, buvo informuotas gegužės 13 d. Pasak jo, tai, kaip organizuoti savo darbą, yra ligoninės kompetencija.

Sveikatos apsaugos ministerijos Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vyr. specialistė Kristina Jokimaitė teigė, kad tokio reikalavimo atliekant bet kokį profilaktinį tikrinimą ar gaunant ambulatorinę paslaugą ministerija nekelia. Įstaigos, norėjusios atnaujinti ankstesnių ambulatorinių planinių paslaugų teikimą, turėjo pasitvirtinti planus, kokiomis sąlygomis jos tai darys, ir nusiųsti NVSC. Klaipėdos jūrininkų ligoninės plane kaip privaloma sąlyga buvo įrašytas COVID-19 testo reikalavimas.

"Paprašėme ligoninės paaiškinti, kodėl nustatyti tokie reikalavimai. Ji pateikė kelis argumentus. Ligoninė turi teisę skirti papildomus tyrimus, kurie, jos manymu, reikalingi. Vienas argumentų - klientų srautas. Jeigu testas turimas, med. komisija gali priimti maždaug 25 jūrininkus per dieną. Jeigu priimtų be testo, kiekvieną turėtų vertinti kaip potencialiai sergantį ir per dieną galėtų priimti tik apie 6. Ta komisija specifinė, ją sudaro mažiausiai 7 specialistai. Kadangi susidarė didelis laukiančių šios paslaugos jūrininkų srautas, tai galėtų tapti problema. Manau, ligoninei reikia kalbėtis su Lietuvos jūrininkų sąjunga. Gal juos tenkintų tai, kad eilės būtų ilgesnės ir nereikėtų to COVID-19 testo", - svarstė specialistė.

Pasak ministerijos atstovės, Klaipėdos jūrininkų ligoninės laboratorija neturi teisės atlikti COVID-19 testo. Privačios laboratorijos, kurioms leista atlikti COVID-19 tyrimus, jų kainas pasitvirtina pačios. Ministerija šios srities nereguliuoja. Tad jie kainuoja įvairiai - ir 70 ar net 80 eurų. Pasak specialistės, tas tyrimas iš tiesų yra brangus.

Testo reikia prieš lipant į laivą

K. Jokimaitės žiniomis, daugelis jūrinių kompanijų reikalauja minėtų testų, tačiau dažniausiai tai daroma prieš jūrininkui lipant į laivą, kad neužkrėstų įgulos narių. Tarptautinė jūrų organizacija išplatino laivų savininkams rekomendaciją atlikti tokius testus jūrininkams.

"Dėl med. komisijos problema buvo iškilusi visose šalyse ir daugelis jų tiesiog pratęsė jūrininkų sveikatos pažymėjimo galiojimą. Mes irgi išplatinome informaciją, kad tokio pažymėjimo galiojimas būtų pratęsiamas, nes jūrininkams nebuvo galimybės gauti tos paslaugos. Gal būtų galimi abu variantai: iš visų testo nereikalauti, o tas, kuris skuba, darytųsi testą savo noru. Kol kas šis klausimas ministerijoje atviras, manyčiau, geriausia būtų palikti alternatyvą", - teigė ministerijos atstovė.

Svarstydama alternatyvą teikti paslaugas jūrininkams, nepasitikrinusiems dėl COVID-19, Klaipėdos jūrininkų ligoninė taip pat kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją prašydama peržiūrėti medicininės komisijos kainą tokiems asmenims. Nes išlaidos dėl asmens apsaugos priemonių naudojimo, teikiant paslaugas dėl COVID-19 ligos nepasitikrinusiems jūrininkams, labai padidina sveikatos tikrinimo paslaugos teikimo sąnaudas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder