Jūrininkai dėl COVID-19 testų bijo prarasti darbą

Jūrininkai dėl COVID-19 testų bijo prarasti darbą

Lietuvos jūrininkai, dirbantys užsienio laivuose, susidūrė su problema. Užsienio darbdaviai pradėjo reikalauti, kad atvykęs į laivą jūrininkas turėtų COVID-19 testą, patvirtinantį, kad nėra užsikrėtęs koronavirusu. Bėda ta, kad Lietuvoje gauti tokį testą, jeigu esi sveikas, nėra galimybės.

Pasak užsienio kompanijoje dirbančio Lietuvos kapitono, nenorėjusio viešinti savo pavardės, Latvijoje tokį testą galima nusipirkti už 80,4 euro bet kuriame dideliame mieste. Jis klausia, kodėl to negalima padaryti Lietuvoje? Kai atidarys sienas, būtų galima nuvažiuoti į Latviją ir ten jį nusipirkti, tačiau grįžus į Lietuvą vėl reikėtų karantinuotis.

Reikalaus specialaus sertifikato

Pranešama, kad pasaulio laivyno laivuose yra daugiau kaip vienas milijonas įstrigusių jūrininkų, kurių kontraktų galiojimo laikas seniai baigėsi. Dėl prasidėjusios koronaviruso pandemijos jie neturi galimybės grįžti namo.

Taip pat pranešama, kad laivuose esančius įgulos narius galės keisti tik tie jūrininkai, kurie turės specialų sertifikatą. Tarptautiniai laivybos rūmai (ISC) kartu su Tarptautine transporto darbuotojų federacija (ITF) jau parengė tokio sertifikato šabloną. Sertifikatas, kurį norint gauti reikės pateikti daugybę dokumentų, tarp jų ir patvirtinimą, kad jūrininkas dirba konkrečiame laive, turėtų užtikrinti nevaržomą jūrininko judėjimą tarp namų ir laivo. Jeigu tai nebus operatyviai padaryta, pasaulyje gali pradėti strigti prekių judėjimas. Tad skubiai imamasi priemonių.

Kadangi gegužę daugelis šalių planuoja atnaujinti lėktuvų skrydžius, visos laivybos kompanijos sukruto keisti laivų įgulas ir viešina naujus reikalavimus. Pasak Lietuvos kapitono, reikalaujama, kad jūrininkas, turintis teisę tranzitu keliauti per šalis, atvykęs į laivą turėtų temperatūros dienyną, kuriame būtų dviejų savaičių duomenys, judėjimo dienyną, pavyzdžiui, kad važiavo Klaipėdėda-Slengiai ar Klaipėda-Kaunas kryptimis, o svarbiausia - koronaviruso testą.

PROBLEMA. Lietuvos jūrininkai neturi galimybių Lietuvoje pasidaryti COVID-19 testo, kurio reikalauja darbdavys, ir baiminasi dėl to prarasti darbą.

"Visi jūrininkai klusniai sėdėjo namuose, nes žinojo, kad jeigu užsikrės koronavirusu, nebegaus darbo. Dabar situacija tokia: jeigu tave pakvietė į darbą, o tu negali atvykti, tai tavo vietą užims kas nors kitas iš Latvijos ar Ukrainos. Lietuvoje aš, jeigu esu sveikas, negaliu gauti COVID-19 testo. Aš ir daugelis mano kolegų kreipėsi į šeimos gydytojus, bet jie neduoda nukreipimo atlikti testų, nes mes nesergame, neturime simptomų ir nesame medikai. Privačiose klinikose atlikti tuos testus Lietuvoje taip pat nėra galimybės, išbandžiau visus įmanomus variantus", - sakė kapitonas.

Svarbu ne kaina, o galimybė

Jeigu Lietuvos jūrininkai neturės to testo, užsienio kompanijos samdys jūrininkus iš kitų šalių, kurie juos turės, ir mūsų šalies jūrininkai praras darbus.

"Man paskambino iš kompanijos ir paklausė, ar turėsiu galimybę gauti tokį testą. Suprantu savo kompanijos reikalavimą. Jeigu atvyksiu į laivą užsikrėtęs virusu ir užkrėsiu visą įgulą, laivas sustos. Todėl ji vietoje manęs labai lengvai priims į darbą ką nors kitą, turintį tokį sertifikatą. Lietuvos jūrininkų darbo vietas užims žmonės iš kitų šalių, kurios jau pasirūpino tokiais dalykais", - kalbėjo jūrininkas.

Kapitonas sakė skambinęs ir į Sveikatos apsaugos ministeriją, ši apie tokį dalyką išgirdo pirmą kartą. Skambino ir į karštąją kronaviruso liniją telefono numeriu 1808, jam paaiškino, kad tokios galimybės jis neturi.

Jūrininkui nesuprantama, kodėl toks dalykas Lietuvoje neįmanomas. "Tegul tas testas kainuoja trigubai daugiau, aš jį nupirksiu, o kitus du testus valstybė galėtų padaryti kam nors nemokamai. Laivybos kompanijos jūreivių išlaidas apmoka. Mums ne tiek svarbu, kiek testas kainuotų, svarbu, kad būtų tokia galimybė. Manau, kad su panašia problema susidurs ir kiti žmonės, kai pradės skristi iš Lietuvos dirbti į užsienį", - nuomonę išsakė jūrininkas.

Šiandien tokios galimybės nėra

Privačios laboratorijos "Medicina practica" direktoriaus pavaduotoja Gitana Skendelytė teigė, kad tyrimus dėl COVID-19 Lietuvoje atlieka 11 laboratorijų, tiek privačių tiek valstybinių, tačiau patį mėginio paėmimą atlikti gali tik mobilieji punktai, karščiavimo klinikos ir kelios medicininės įstaigos, kurios užtikrina saugų mėginių paėmimą. "Esmė ta, kad nėra kur paimti mėginio, o ne atlikti tyrimo. Jūrininkas turi skambinti numeriu 1808 ir jis turėtų būti nukreiptas į kažkurį iš tų centrų, kad būtų paimtas mėginys. O ar jam tikrai bus leista išsitirti, šito jums negaliu pasakyti.

Į mus kreipiasi nemažai tiek pačių asmenų, tiek darbdavių. Bėda ta, kad mums teisės imti mėginius nesuteikė nei Sveikatos apsaugos ministerija, nei Akreditavimo tarnyba. Manau, kad ši situacija turėtų po truputį keistis. Karantino sąlygos jau švelninamos, atsiras ir kitų tikslinių žmonių grupių, kuriems reikės tyrimų. Į darbo rinką jau nori sugrįžti ir gamyklų darbuotojai, ir tolimųjų reisų vairuotojai. Galų gale planinėms procedūroms ir operacijoms atvykstantys pacientai taip pat turės būti ištirti. Galbūt tai tik laiko klausimas, kol mobilieji punktai pradės priimti daugiau pacientų. Gal bus suteikta galimybė imti mėginius gydymo įstaigoms. Tačiau šiandien tokios galimybės dar nėra. Reikia išlaukti", - sakė G. Skendelytė.

Profilaktiškas mėginių ėmimas nenumatytas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas gydytojas Raimundas Grigaliūnas patvirtino, kad mėginiai imami tik tiems žmonėms, kurie turi simptomų, jei kam nors iš šeimos narių buvo nustatytas teigiamas COVID-19, tačiau profilaktiškas mėginių ėmimas nėra numatytas.

Jis pažadėjo pasirūpinti, kad ši problema pasiektų Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovą, sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą. "Problemą supratau. Mūsų departamentas apie tai informuos savo vadovybę, galbūt bus kreipiamasi į ministeriją pranešant apie tokią problemą.

Pats aš tame užsienio kompanijų reikalavime didelės logikos nematau. Žmogus šiandien nėra užsikrėtęs, bet gal jo organizme jau yra prisidauginę virusų. Gaus jis tą testą, o kol pasieks laivą per kelias dienas, COVID-19 jam jau gali būti teigiamas. Manyčiau, tai gana apgaulingas dalykas. Todėl tokio tyrimo reikalavimą vertinu dvejopai. Žinoma, tai, kad žmogus nori į darbą, iš jo reikalauja testo ir jam jo reikia, suprantu", - sakė R. Grigaliūnas.

Jūrų kapitonų asociacijos pirmininkas kapitonas Juozas Liepuonius sakė, kad šiuo klausimu jau dirbama - pirmadienį asociacija kartu su Lietuvos jūrininkų sąjunga ketino parengti raštą ir išsiųsti sveikatos apsaugos ministrui, o kopiją - susisiekimo ministrui. Tikėtasi, kad prie šios iniciatyvos prisijungs ir Lietuvos laivų savininkų asociacija.

Šiuo metu Europos laivybos sektoriuje dirba 685 tūkst. jūrininkų, iš jų 555 tūkst. - jūroje.

P. S. Pirmadienį R. Grigaliūnas informavo, kad klausimas dėl galimybės jūrininkams, išvykstantiems iš Lietuvos, išsitirti dėl COVID-19 viruso už pinigus jau svarstomas Sveikatos apsaugos ministerijoje, tačiau koks bus priimtas sprendimas, dar nežinoma.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder