Jau galima pagerbti laivo "Prezidentas Smetona" vėliavą

Jau galima pagerbti laivo "Prezidentas Smetona" vėliavą

Paėjusį penktadienį Lietuvos jūrų muziejuje atidaryta paroda "Trispalvė jūroje saugo", kurioje galima pamatyti išsaugotą pirmojo Lietuvos karo laivo "Prezidentas Smetona" vėliavą.

Šią istorinę vėliavą išsaugojo laivo "Prezidentas Smetona" kapitonas Povilas Labnauskas. Vėliau ją aukcione nusipirko JAV gyvenantis lietuvis kolekcininkas 78 metų Henris Gaidis. Jis ją paskolino metams Lietuvai jos valstybingumo atkūrimo 100-mečio proga. Pernai metų pabaigoje ji buvo parsiųsta iš JAV. Taigi daugiau nei po 80 metų ši vėliava grįžo į savo uostą.

Pirmą kartą tokia vėliava vieninteliame tarpukario Lietuvos karo laive buvo išskleista 1935 metais. 1940 m. liepos pabaigoje sovietų kariams užėmus karo laivą "Prezidentas Smetona" ir pareikalavus pakeisti trispalvę į raudoną vėliavą, karininkai nepakluso. Laivo vadas P. Labanauskas, Vytautas Kuizinas ir Ričardas Bernardas Nakas pasinaudodami audra pabėgo iš Šventosios į atvirą Baltijos jūrą nedidele jachta "Nijolė", pasiėmę ir trispalvę.

Parodoje "Trispalvė jūroje saugo" vyrauja netradicinis požiūris. Ekspozicijos salytėje nėra įprastinių eksponato aprašymų, į tarpukario Lietuvos atmosferą bandoma įvesti vaizdais ir garsais.

Lietuvos jūrų muziejaus istorikas Romualdas Adomavičius tikisi, kad kiekvienas parodos dalyvis susimąstys, ką jam pačiam reiškia trispalvė. Salėje yra ausinių, jas užsidėjęs lankytojas klausydamas tekstą ir žiūrėdamas į legendinę Lietuvos trispalvę, turėtų pajusti tikras emocijas. Klausomasi tarpukario Lietuvos karinio jūrų laivyno jūrininkų maldos, kurią jie sakydavo kiekvieną dieną išsirikiavę laivo denyje pakeliant ir nuleidžiant vėliavą. Tai buvo pasižadėjimas jūroje saugoti Lietuvos teritoriją, t. y. jos išėjimą į jūrą. Ši vėliava jiems buvo Lietuvos jūrinės valstybės simbolis.

Pirmieji šios parodos lankytojai penktadienį buvo sutikti su ugnimi, vandeniu ir žeme, trijų stichijų simboliais.

Paroda Lietuvos jūrų muziejuje veiks iki rudens. Vėliau ši vėliava bus eksponuojama prezidentūroje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder