Jachta "Lietuva" ruošiasi naujam sezonui

Jachta "Lietuva" ruošiasi naujam sezonui

"Su šituo laivu ir įgulą, ir jai prijaučiančius žmones sieja labai daug sentimentų. Kaip galėtume jo neprižiūrėti, nors sutartis su Savivaldybe ir pasibaigė? Jei ne kas savaitę, tai kas antrą važiuojame jo apžiūrėti, jeigu leidžia oro sąlygos, išvėdiname. Laivas, deja, nebejaunas, tam, kad pratemptų šiuos metus, vis tiek reikės tam tikrų investicijų", - sako jachtos "Lietuva" kapitonas Osvaldas Kudzevičius.

Sporto klubo "Ostmarina" sutarties su Klaipėdos miesto savivaldybe dėl jachtos "Lietuva" eksploatavimo galiojimo laikas jau seniai pasibaigė, sutartis kol kas nėra pratęsta, šiuo metu vyksta įvairios diskusijos. Tačiau klubas nenutraukė savo veiklos, bando pritraukti naujų žmonių ir prižiūri laivą.

Bandys spėti iki laivų parado

Šiuo metu jachta "Lietuva" stovi užkonservuota UAB "Klaipėdos laivų remontas" nuomojamoje teritorijoje po atviru dangumi. Pasak kapitono, jeigu pavyks viską, kas suplanuota, padaryti, ketinama jį leisti į vandenį gegužę. Paprastai tai buvo daroma gegužės pradžioje, bet šiemet pavasaris vėluoja, tad nemažai darbų tenka atidėti. Taigi laivo įgula kol kas yra priklausoma nuo oro sąlygų.

"Lietuvai" kyla problemų dėl variklio. Jo kapitalinis remontas atliktas daugiau kaip prieš 7 metus. Aukšto spaudimo siurblys praleidžia kurą, kuris bėga po grindimis, tad laive nemalonus kvapas. Reikia išardyti, pažiūrėti, kas yra - gal nereikės keisti, gal galima tą patį suremontuoti.

Be to, reikia sutvirtinti metalinį laivo rėmą jo viduje, privirinti prie korpuso, kad duotų jam standumo. "Būtų gerai padažyti bent kai kurias vietas ant denio. Plauksime į žygį, reikia atrodyti padoriau. Didelių dalykų padaryti, aišku, nepavyks. Dirbti reikia lauke, nėra gerų sąlygų. Turime ir smulkesnių problemėlių, reikia susitvarkyti gelbėjimosi priemones, gal kažką atnaujinti ir t. t. Pinigų prašysime ir iš Savivaldybės, ir klubas prisidės lėšomis, gautomis iš rėmėjų, ir savo darbu, - pasakojo O. Kudzevičius ir pridūrė, kad bent jau iki laivų parado stengsis laivą paruošti. - Taip jau išėjo, kad mes tradiciškai dalyvaujame parade kaip laivas flagmanas. Bandysime nelaužyti tradicijos. Jeigu dalyvaus kurėnas, užleisime jį į priekį. Nors jis ir replika, bet nuo tokių laivelių prasidėjo Lietuvoje buriavimas."

Dalyvaus žygyje į Baltijos uostus

Pasak O. Kudzevičiaus, ir šiemet "Lietuva" atliks miesto reprezentacinį vaidmenį, vykdys edukacinius jūrinės kultūros projektus. Bene svarbiausias dalykas - dalyvauti Baltijos jūros uostų lankymo projekte. "Bus vykdoma ir kultūrinė programa. Atplaukę į Baltijos uostus mes turime būti ryškūs ir pasakyti kaimynams, kad mūsų šalies valstybingumo atkūrimui jau 100 metų. Beje, šiame žygyje galės dalyvauti ir savanoriai, kurie niekada nėra buriavę", - pasakojo O. Kudzevičius.

Planuojama, kad atskirais etapais žygis vyks iki pat rugpjūčio - jachta išplauks, grįš, vėl išplauks. Bus stengiamasi plaukti į kaimyninius uostus tada, kai juose vyks panašūs renginiai į Klaipėdoje Jūros šventę. "Mes, įgula, galima sakyti atliksime tik vairininkų darbą, nuplukdysime laivą ten, kur reikia. Be abejo, prisidėsime ir prie vykstančių renginių", - aiškino kapitonas.

Visą sezoną "Lietuva" tikisi būti aktyvi. Daug numatyta kelionių, bet jos nebus tolimos, visos Baltijos jūroje. Ilgai plaukti nenorima, stengiamasi išlaikyti tokią laivo būklę, kokia yra dabar. O rudenį jau užgrius jo kapitalinio remonto reikalai.

Pasak O. Kudzevičiaus, jeigu "Lietuva" po remonto, po kokio nors konkurso vėl panaudos teise atiteks klubui "Ostmarina", jis toliau vykdys savo veiklą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder