Emocinės pagalbos pamokos - susvetimėjimui įveikti

Emocinės pagalbos pamokos - susvetimėjimui įveikti

Socialinio darbo studentės, emocinės paramos telefonu bei internetu tarnybos "Jaunimo linija" savanorės konsultantės Odeta Skirmantaitė ir Laura Žiliūtė pagal savo parengtą metodiką moko uostamiesčio moksleivius teikti emocinę pagalbą ir ketina plėsti programą - kad tarpusavio bendravimas neapsiribotų apsikeitimu mandagumo frazėmis.

Sukurti savo programą tandemą paragino kolegės iš šeimos centro "Būties jaukuma", įkurto prieš dvejus metus ir teikiančio socialinę, psichologinę pagalbą jaunimui, suaugusiesiems bei šeimai. Organizacijos tikslas - ne tik atlikti savižudybių prevenciją, bet ir gerinti gyvenimo kokybę.

Patirtį, sukauptą studijuojant ir dirbant "Jaunimo linijoje", jaunosios specialistės, šiemet baigiančios bakalauro studijas Klaipėdos universitete, sudėjo į projektą, kuris gavo finansavimą iš uostamiesčio savivaldybės biudžeto.

Merginų sukurta programa "Esu šalia" skirta profesinių mokyklų ir vyresniųjų klasių moksleiviams, kurie norėtų padėti bendraamžiams emociškai sudėtingose situacijose. Odetos ir Lauros vedamų dviejų mėnesių mokymų metu ugdomi bendravimo, aktyvaus klausymo įgūdžiai, mokoma psichologijos pagrindų.

Anot programos rengėjų, ištikus gyvenimiškiems nemalonumams, retą iš mūsų paguos atsainus pasakymas "viskas bus gerai", tad išmanyti esminius emocinės paramos principus verta kiekvienam.

"Tokios paramos pagrindas - nedalinti patarimų, atkreipti dėmesį į jausmus, teirautis atvirais klausimais, kurie skatintų kalbėti, o ne atsakyti "taip" arba "ne", - sakė Odeta.

Pirmosios programą išmėgino Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokyklos auklėtinės. Viena grupė jau baigė mokymus ir dalyvauja tęstiniuose palaikomuosiuose užsiėmimuose. Pavasarį tandemas ketina plėsti bendradarbiavimą ir įtraukti į programą daugiau įstaigų - dėl partnerystės sutarta su Klaipėdos paslaugų ir verslo bei Turizmo mokyklomis.

"Džiaugėmės, kad pirmosioms mokymų dalyvėms užsiėmimai patiko. Programą kūrėme, akcentuodamos praktinį aspektą ir vengdamos ilgų teorinių išvedžiojimų: daugiausia mokoma modeliuojant įvairias situacijas, - pasakojo mokymų rengėjos.

- Ne visiems dalyviams užsiėmimų metu lengva atsiverti, kalbėti apie asmeniškus dalykus. Tačiau norėdamas padėti kitiems, pirma turi įveikti savo vidines užkardas. Buvo malonu matyti, kad, mokymams įsibėgėjus, dalyvės vis labiau pasitiki savimi, kalba drąsiau ir atviriau."

Susidomėjusieji programa, norintieji įgyti naujų įgūdžių kviečiami rašyti el. paštu [email protected] - galėsite sužinoti daugiau bei užsiregistruoti į mokymus.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder