Auksas - ne už žaidimo grožį

Auksas - ne už žaidimo grožį

Jei pasaulio futbolo čempionatas būtų grožio konkursas, Prancūzijos rinktinė jį vargu ar laimėtų. Jos žaidimas nebuvo labai gražus, bet pasaulio taurė įteikiama ne už gražias akis. Prancūzai be pratęsimų ir baudinių serijų laimėjo visus keturis atkrintamųjų varžybų mačus, o kelionė į viršūnę buvo užbaigta Maskvoje. Rezultatyviausiame per pastarąjį pusšimtį metų pasaulio čempionato finale Prancūzijos rinktinė 4:2 įveikė kroatus. Planetos čempione ji tapo antrą kartą.

Prieš 20 metų, kai prancūzai pirmą kartą tapo pasaulio čempionais, Didjė Dešamas (Didier Deschamps) buvo rinktinės kapitonas, o Kilianas Mbapė (Kylian Mbappe) dar apskritai nebuvo gimęs. Dabar D.Dešamas yra nacionalinės komandos treneris. K.Mbapė - geriausias jaunasis pasaulio čempionato žaidėjas. Pasikeitė futbolininkai, bet nepasikeitė vienas dalykas. Prancūzai ir prieš 20 metų labiau pasižymėjo efektyvumu, o ne žaidimo grožiu, nors tada jų gretose buvo Zinedinas Zidanas (Zinedine Zidane).

Šiemet Rusijoje grožio vėl nebuvo labai daug, bet efektyvumas - stulbinantis. Pralaimėjusios komandos dėl to mėgsta prancūzams įgelti. „Mes žaidėme geriau ir apskritai esame geresni. Prancūzai nežaidė futbolo. Jie tiesiog laukė savo šanso ir mušė įvarčius. Tokią taktiką jie naudojo visuose mačuose“, - svarstė Kroatijos rinktinės gynėjas Dejanas Lovrenas. Tačiau reikia neužmiršti, kad per ketverias atkrintamųjų varžybų rungtynes prancūzai savo šanso sulaukė ne du ar tris, o 11 kartų. Nuo aštuntfinalio iki finalo jie įmušė 11 įvarčių, taigi triumfas čempionate nėra aklos Fortūnos šypsnis.

Stebina ir finalo rungtynių rezultatyvumas. Daugiau įvarčių lemiamose rungtynėse buvo įmušta tik 1958 m., kai brazilai 5:2 nugalėjo švedus. XXI amžiuje per keturis ligšiolinius finalus buvo pelnyti tik šeši įvarčiai, tai yra tiek pat, kiek per vieną prancūzų ir kroatų susitikimą. Tų, kuriems prancūzų pergalė nepatiko, neįtikina ir rezultatyvaus žaidimo faktas. Iš pradžių kroatas Marijus Mandžukičius pasiuntė kamuolį į savo vartus. Jis tapo pirmuoju futbolininku, įmušusiu įvartį į savo vartus pasaulio čempionatų finaluose. Paskui buvo 11 metrų baudinys, kuriuo teisėjas iš Argentinos Nestoras Pitana įsiutino kroatus. Jų nuomone, Ivanas Perišičius ranka sužaidė netyčia.

Kroatai bet kuriuo atveju namo grįžo kaip didvyriai. Sidabro medaliai atiteko valstybės, kurioje gyvena tik 4 mln. žmonių, atstovams. Be to, kroatų kelionė galėjo užsibaigti daug anksčiau. Tiek aštuntfinalyje, tiek ketvirtfinalyje jie pergales šventė tik po baudinių serijų. Paguodos prizu kroatų lyderiui Lukai Modričiui tapo „Auksinis kamuolys“ - naudingiausiam čempionato žaidėjui skirtas prizas.

Kaip jau minėjome, geriausiu jaunuoju žaidėju pripažintas 19-metis K.Mbapė. Jis tapo antruoju jaunesniu nei 20 metų futbolininku, įmušusiu įvartį čempionato finale. Pirmasis 1958 m. buvo legendinis brazilas Pelė. Tuo metu Pelė buvo 17-metis. Rezultatyviausiam žaidėjui skiriamas „Auksinis batelis“ atiteko 6 kartus pasižymėjusiam anglui Hariui Keinui (Harry Kane). Geriausiu vartininku paskelbtas belgas Tibo Kurtua (Thibaut Courtois). Belgai mažajame finale Sankt Peterburge 2:0 nugalėjo anglus.

Neeiliniu pasiekimu pasižymėjo D.Dešamas. Jis yra trečias žmogus, pasaulio čempionatą laimėjęs ir būdamas žaidėju, ir treneriu. Iki šiol tai buvo padarę brazilas Marijus Zagalas (Mario Zagallo) ir vokietis Francas Bekenbaueris (Franz Beckenbauer). D.Dešamas jau pažadėjo, kad tęs darbą rinktinėje. Čempionės titulą Prancūzijos komanda gins Katare, kur 22-asis pasaulio čempionatas vyks 2022 m., nuo lapkričio 21 iki gruodžio 18 d.

Situaciją komentuoja buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas Valdas Ivanauskas:

- Prancūzijos komanda neturėjo silpnų vietų. Komanda siekė tikslo, žaidė gal ne patį gražiausią futbolą, bet ji laimėjo pelnytai. Viena didžiausių šios rinktinės stiprybių, - kad visos grandys buvo idealiai subalansuotos. Kitas dalykas, ji turi atakuojantį potencialą, tokius žaidėjus kaip Antuanas Grizmanas, Kilianas Mbapė, Polis Pogba, Olivjė Žiru. Šie futbolininkai gali nulemti rungtynių baigtį, ir jų geriausios savybės buvo išnaudotos. Komanda žinojo, ko nori, ir tai pasiekė. Buvo idealus balansas tarp komandinio žaidimo ir individualaus meistriškumo.

Didjė Dešamas yra tikrai ne blogesnis treneris negu kažkada buvo žaidėjas. Ir tai jis įrodė ne tik šiame čempionate. Jis turi savo filosofiją, savo liniją. Jis nepakvietė kai kurių futbolininkų, kurie gerai pasirodė klubuose ir atrodė verti rinktinės. D.Dešamas laikėsi savo principų. Aišku, tai yra slidus kelias, nes prieš čempionatą, kiek žinau, buvo daug nepasitenkinimo. Tačiau treneris laikėsi savo linijos ir jo nuopelnai yra labai dideli.

Kas dėl teisėjo sprendimo skirti 11 metrų baudinį, tai baudinys būtų akivaizdus, jei tai būtų paprastos rungtynės, o ne finalas. Būdavo baudinių, kurių teisingumas atrodė 50 prieš 50. Čia buvo daugiau nei 50. Tačiau tai buvo finalas. Suprantu kroatų trenerį. Jis niekuomet nekritikavo teisėjų. Ir dabar nekritikavo, tik pasakė, kad finaluose tokių baudinių neskiria. Kažkiek su juo sutinku, bet, žiūrint grynai iš sportinės pusės, 11 metrų baudinys buvo. Jei tai būtų kitokios rungtynės, nebūtų jokių pretenzijų. Baudinys paskirtas finale, todėl yra niuansų. Bet, mano nuomone, baudinys buvo. Nors sirgau už kroatus, teisybė turi būti.

Geriausio žaidėjo prizą gavęs Luka Modričius šio prizo tikrai nusipelnė. Visas jo sezonas buvo labai geras. Jo vaidmuo buvo labai svarbus ir Madrido klube „Real“, jis ten kartu su Toniu Krosu buvo komandos motoras, atliko sunkiausią darbą, kuris ne visada būna matomas. O šiame čempionate po ilgo ir sunkaus sezono L.Modričius vėl sužaidė įspūdingai. Reikia tik nulenkti galvą. Jis yra tikras profesionalas, nors jo fizinės galimybės ribotos.

Statistika

Prancūzija - Kroatija 4:2 (2:1).

Įvarčiai: Marijus Mandžukičius (18 min. - į savo vartus), Antuanas Grizmanas (38 - iš 11 metrų), Polis Pogba (59), Kilianas Mbapė (65); Ivanas Perišičius (28), M.Mandžukičius (69).

Prancūzija: Ugas Lorisas, Rafaelis Varanas, Samuelis Jumtiti, Benžamenas Pavaras, Liuka Ernandesas, Ngolo Kantė (Stevenas Nzonzi, 55), P.Pogba, Blezas Matiuidi (Korantenas Toliso, 73), K.Mbapė, A.Grizmanas, Olivjė Žiru (Nabilis Fekiras, 81).

Kroatija: Danijelis Subašičius, Dejanas Lovrenas, Domagojus Vida, Ivanas Striničius (Markas las Brozovičius, Luka Modričius, Ivanas Rakitičius, Antė Rebičius (Andrejus Kramaričius, 71),
I.Perišičius, M.Mandžukičius.

Rezultatyviausi žaidėjai

6 įvarčiai - Haris Keinas (Anglija);

4 įvarčiai: Antuanas Grizmanas, Kilianas Mbapė (abu - Prancūzija), Romelu Lukaku (Belgija), Denisas Čeryševas (Rusija), Krištianas Ronaldas (Portugalija);

3 įvarčiai: Ivanas Perišičius, Marijus Mandžukičius (abu - Kroatija), Edenas Azaras (Belgija), Edinsonas Kavanis (Urugvajus), Artiomas Dziuba (Rusija), Jeris Mina (Kolumbija), Diegas Kosta (Ispanija).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder