Rusija vėl pirks Gruzijos vyną ir vandenį

Rusija vėl pirks Gruzijos vyną ir vandenį

Gerėja santykiai tarp Rusijos ir Gruzijos, jos didins tarpusavio prekybą. Rusijos atstovai paskelbė, kad naikins šešerius metus taikytą embargą Gruzijos vynams ir mineraliniam vandeniui. Santykiai atšilo po praėjusių metų Gruzijos parlamento rinkimų, kuriuose sėkmė lydėjo „Gruzijos svajonės“ partiją.

Nei gruziniškas vynas, nei vanduo ant rusų stalo nestovėjo nuo 2006-ųjų. Tada Rusijos sveikatos ir higienos agentūra teigė, kad šios prekės nepageidaujamos dėl higienos sumetimų. Tačiau dauguma čia įžvelgė politinius motyvus, nes šalių santykiai jau kurį laiką prastėjo, o po poros metų 2008-aisiais sekė ir atvira karinė agresija.

Bet praėjusių metų pabaigoje padėtis keitėsi. Į politiką žengusi turtuolio Bidzinos Ivanišvilio partija reiškė galimybę iš naujo megzti santykius su didžiąja kaimyne. Ir panašu, spėjimai pildosi.

„Manau, galime sakyti, kad atnaujinsime prekybą tarp abiejų šalių. Konkrečių skaičių kol kas nežinome, galbūt pradėsime nuo 10 milijonų butelių per metus. O vėliau žiūrėsime, kaip Gruzijos įmonėms seksis dirbti“, – sakė Gruzijos nacionalinės vynų agentūros vadovas Levanas Davitašvilis.

Pastaruoju metu jautėsi, kad valstybių santykiai juda iš aklavietės. Gruodį Ženevoje šalių atstovai derėjosi tiesiogiai, vėliau sausį susitiko abiejų valstybių dvasiniai vadovai. Manoma, kad šie pirmieji bendradarbiavimo žingsniai leis pamiršti iki šiol vyravusią įtampą. Pirmiausia – gėrimais, ant Rusijos prekystalių grįšiančiais jau po kelių mėnesių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder