Olandijoje - naujas skandalas del arklienos naudojimo

Olandijoje - naujas skandalas del arklienos naudojimo

Pagal žiniasklaidoje išplatintą informaciją, Olandijos maisto saugos tarnyba uždraudė Gelderlando skerdyklai realizuoti apie 690 tonų mėsos, kai kuriose jautienos mėsos partijose nustačius arklienos.

Jautieną, sumaišytą su arkliena, bendrovė ,,Van Hattem Vlees” pateikė stambiems Olandijos prekybos tinklams, taip pat dalį šios mėsos eksportavo į užsienį.

Olandijos maisto saugos tarnybos specialistų pranešime teigiama, kad pagal patikrintus bendrovės dokumentus nebuvo galima nustatyti, kuriose konkrečiose jautienos partijose ir kiek buvo primaišyta arklienos.

Bendrovės ,,Van Hattem Vlees” šaldymo skyriuose ir šaldikliuose sandėliuotą mėsą laikinai uždrausta realizuoti, kol bus išaiškinta situacija ir nuspręsta, ar įmonė pakankamai griežtai tvarkė produkcijos apskaitą, užtikrino mėsos atsekamumą ir saugą.

Olandijos ekonomikos ministras šių metų sausio mėnesį ragino sustiprinti maisto saugą, nes 2013 metų pradžioje kai kurie mėsos perdirbėjai jau buvo įsivėlę į didelį sukčiavimo skandalą, arklieną pardavinėjant kaip jautieną. Ministras informavo parlamento žemutinių rūmų narius apie praėjusiais metais į šalį patekusias 11 tonų arklienos iš Prancūzijos, kurios mėsa buvo pripažinta netinkama maistui. Nuo 2013 m. sausio iki spalio mėn. beveik 200 arklių mėsa suklastotais dokumentais buvo pateikta Olandijos farmacijos įmonėms ir privatiems savininkams.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat vykdo šalies vidaus rinkos kontrolę ir atidžiai stebi galimai nesaugių maisto atvejų Europoje tyrimus. Po praėjusių metų pradžioje vykusio arklienos naudojimo skandalo, kai Jungtinės Karalystės ir Airijos „Tesco“ bei „Iceland“ prekybos tinklų parduotuvėse vietoje jautienos buvo pardavinėjami mėsainiai su arkliena, Lietuvoje buvo nustatyti 4 atvejai, kai latviškuose jautienos konservuose rasta arklienos. Prekyba šiais gaminiais buvo iškart uždrausta. Šiais metais numatyta ištirti per 120 mėginių mėsos produktų saugai ir kokybei įvertinti, įskaitant ir įtarimus dėl galimo klastojimo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder