Hiperinfliacija Venesueloje: pinigus patogiau ne skaičiuoti, o sverti

Hiperinfliacija Venesueloje: pinigus patogiau ne skaičiuoti, o sverti

Venesueloje, smarkiai kritus vietos valiutos kursui, parduotuvės pardavėjai pinigus mieliau sveria, o ne skaičiuoja, antradienį rašė laikraštis "The Independent".

Šiuo metu už didžiausią kupiūrą - 100 Venesuelos bolivarų - juodojoje rinkoje siūloma mažiau nei 10 JAV centų. 2016 metais infliacijos lygis šalyje sieks 720 proc. pažymi laikraštis. Vietos gyventojai į parduotuves apsipirkti eina su kuprinėmis bei krepšiais, prikrautais grynųjų. Infliacija sutrikdė bankomatų darbą, o plastikinėmis kortelėmis beveik niekur nesinaudojama.

Kaip agentūrai "Bloomberg" sakė sūrių pardavėjas, jis naudoja tas pačias svarstykles tiek sūriui, tiek bolivarų šūsnims. Anot pardavėjo, gramas pinigų jau kainuoja mažiau nei gramas sūrio. Apie kokio nominalo kupiūras čia kalbėta, nepatikslinama.

Lapkričio 18 d. Venesuelos valdžia uždraudė valstybiniams ir privatiems bankams išduoti per skyrius ir bankomatus daugiau nei 10 tūkst. bolivarų (apie penkis dolerius) per dieną. Apribojimai įsigalios nuo gruodžio 1 dienos, bet gyventojai ir juridiniai asmenys jau nuo lapkričio vidurio patiria sunkumų norėdami išsiimti pinigų.

Venesuela patyrė didžiulių nuostolių dėl sumažėjusių naftos kainų. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozėmis, infliacijos lygis šalyje kitąmet sieks 1640 proc., o šiais metais - 480 proc. Siekdama įveikti energijos krizę ir sumažinti elektros energijos suvartojimą, Venesuelos vyriausybė viešojo sektoriaus darbuotojams laikinai įvedė dviejų dienų darbo savaitę. Šalyje trūksta maisto produktų bei medikamentų. Be to, valstybė buvo priversta atverti sieną su kaimynine Kolumbija, kad šalies gyventojai galėtų pirkti prekes kaimyninėje šalyje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder