Europos Sąjunga paprašė bankus būti kuklesnius išmokant premijas

Europos Sąjunga paprašė bankus būti kuklesnius išmokant premijas

Europos Sąjunga (ES) paragino bankus pademonstruoti "saikingumą ir atsakingumą" išmokant metines premijas, rašo "The Financial Times".

Pasak ES vidaus rinkos ir paslaugų komisaro Mišelio Barnjė (Michel Barnier), Europos kreditinės organizacijos turėtų vadovautis tam tikrais etikos principais ir neprarasti ryšio su visuomene bei neatitrūkti nuo ekonominės situacijos.

Kaip rašo laikraštis, ES taip sureagavo į kai kurių stambių JAV bankų sprendimą dar kartą išmokėti milijardines premijas savo darbuotojams. Tokiu būdu "Goldman Sachs" praėjusią savaitę paskelbė skirsiantis premijoms apie 10 mlrd. dolerių. "JPMorgan Chase", manoma, 35 tūkst. darbuotojų premijuoti skirs per 15 mlrd. JAV dolerių.

Stambiausi Europos bankai, tarp jų "Barclays" ir "Deutsche Bank", praėjusių metų ataskaitas pateiks ne anksčiau kaip vasarį. Tačiau M. Barnjė priminė, kad bet kokiu atveju finansinės organizacijos, mokėdamos premijas, turės laikytis griežtų apribojimų, suderintų su ES 2010 metais.

Pagal Europos Parlamento (EP) patvirtintą direktyvą, bankų valdytojams ir kitiems aukšto rango asmenims išmokamos premijos turi būti proporcingos fiksuotiems jų atlyginimams. Tik 30 proc. (kai premija itin didelė - tik 20 proc.) premijos galės būti iš anksto išmokama grynaisiais. Pusė premijos bus laikoma neapibrėžtuoju kapitalu, kuris galės būti panaudotas ištikus krizei. Be to, jei investicijos neatsiperka tiek, kiek tikėtasi, didesnės premijos dalies išmokėjimas turės būti atidėtas bent trejiems metams. Jei banko turtas įkeistas, premijos apskritai negalės būti išmokamos be pateisinamo pagrindimo. Be to, premijos dydis tiesiogiai priklausys nuo banko veiklos rodiklių.

Tuo tarpu banko "Barclays" vadovas Robertas Daimondas (Robert Diamond) prieš kelias dienas pareiškė, kad pasaulio bankininkams metas nustoti atsiprašinėti dėl savo didelių atlyginimų ir premijų. Anot jo, kreditinės organizacijos negali nustoti mokėti premijų, nes tai turės rimtos įtakos visam bankininkystės sektoriui.

Pasaulio krizės laikotarpiu bankai buvo aršiai kritikuojami dėl milijardinių premijų. Kai kurie specialistai tiesiogiai susiejo dideles premijas su krize. Anot jų, bankininkai, vaikydamiesi didelių premijų prisiimdavo padidintas rizikas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder