Euro zona atnaujins augimą jau šiais metais?

Euro zona atnaujins augimą jau šiais metais?

Sunkumų draskomos euro zonos ekonomikos iš lėto keliasi iš recesijos, jų augimas turėtų atsinaujinti jau antrąjį 2013 m. pusmetį, antradienį pareiškė Europos Sąjungos (ES) ekonomikos ir pinigų reikalų komisaras Olis Rėnas (Olli Rehn). Apie tai praneša "EUobserver".

O. Rėnas kalbėjo Hagoje, kur susitiko su Nyderlandų premjeru Marku Riute (Mark Rutte), finansų ministru Jerunu Deiselblumu (Jeroen Dijsselbloem) aptarti Europos Komisijos biudžeto reformos rekomendacijas Nyderlandams.

"Euro zonos ekonomikos iš lėto traukiasi iš recesijos, - žurnalistams per spaudos konferenciją sakė O. Rėnas. - Ekonominė veikla stabilizuosis pirmąjį šių metų pusmetį, o antrąjį pusmetį sugrįš augimas".

"Nyderlandai, išgyvenantys ekonominį sąstingį pastaruosius dvejus metus, taip pat jau netrukus turėtų sulaukti teigiamų permainų, iki 2014 metų šalies ekonomika turėtų augti 0,9 proc. tempais", - sakė O. Rėnas.

Europos Komisija tiki, kad Nyderlandai gali pasiekti 2,8 proc. BVP biudžeto deficitą jau 2014 metais, pakartojo komisaras.

"Mes patariame Nyderlandams laikytis savo įsipareigojimų Europai", - pridūrė O. Rėnas, turėdamas galvoje papildomą apie 6 mlrd. eurų vertės griežto taupymo priemonių programą.

M. Riutė ir J. Deiselblumas siekia, kad iš šalies būtų reikalaujama 2014 metais sumažinti biudžeto deficitą iki 3,0 proc. BVP, rašo olandų žiniasklaida.

Tačiau O. Rėnas pabrėžė, Europos Komisija skiria euro zonos šalims papildomai laiko biudžetams subalansuoti, bet tik tam tikromis aplinkybėmis. Šiuo atveju šalis turi įrodyti, kad ji padarė visa, kas įmanoma, sureguliuoti savo biudžetą ir kad ekonominė situacija netikėtai pablogėjo.

Nyderlandų biudžeto deficitas praėjusias metais siekė 4,1 proc. BVP, jau ketvirtus metus iš eilės šalis viršija ES reikalaujamą 3,0 proc. ribą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder