EP siekia bendro įkroviklio visiems telefonams

EP siekia bendro įkroviklio visiems telefonams

Ketvirtadienį Europos Parlamentas balsuos dėl rezoliucijos, raginančios sukurti vieną įkroviklį visiems mobiliesiems telefonams ir sumažinti elektronikos atliekų kiekį.

Tai būtų naudinga ir vartotojui, ir aplinkai, sausio 13 d. surengtoje plenarinės sesijos diskusijoje pažymėjo europarlamentarai.

Rezoliucijos projekte Europos Komisija (EK) raginama nustatyti bendrą elektroninių įrenginių įkroviklių standartą ir elektronikos prekių atliekų tvarkymo taisykles. Kai kurie EP nariai taip pat reikalauja, kad nauji telefonai ir jų įkrovikliai būtų parduodami atskirai.

2014 m. Radijo įrangos direktyvoje ES įstatymų leidėjai paragino sukurti bendrą įkroviklį ir suteikė EK įgaliojimus to siekti priimant deleguojamąjį aktą. Nors bandymai paskatinti pramonę kurti vienodus įkroviklius ir savanoriški gamintojų susitarimai neatnešė norimų rezultatų, šiokios tokios pažangos pasiekti pavyko. Nuo 2009 m. rinkoje esančių įkroviklių skaičius sumažėjo nuo 30-ties iki trijų.

Skaičiuojama, kad per metus pasaulyje susidaro apie 50 milijonų metrinių tonų elektronikos atliekų – tai daugiau nei 6 kg vienam asmeniui. 2016 m. Europoje iš viso susidarė 12,3 mln. tonų tokių atliekų – vidutiniškai 16,6 kg vienam gyventojui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder