Ekspertai šokiruoti: "Shell" žinojo apie nusidėvėjusius vamzdynus dar iki 2008-ųjų nelaimės Nigerijoje

Ekspertai šokiruoti: "Shell" žinojo apie nusidėvėjusius vamzdynus dar iki 2008-ųjų nelaimės Nigerijoje

Olandijos naftos gavybos įmonės "Royal Dutch Shell" ekspertai įspėjo: Nigerijoje nutiestas dujotiekis naudoti nebetinkamas buvo dar iki 2008 metų nelaimės. Tuomet per du kartus iš vamzdynų išsiliejo iki 500 tūkst. barelių naftos - nukentėjo visa vietovės ekosistema. Apie tai praneša BBC.

"Shell" atmeta kaltinimus, neva žinojusi apie naudoti nebetinkamą dujotiekį, tačiau sąmoningai nesiėmusi veiksmų, teigia bendrovės atstovai BBC. Tiesa, teismui Londone pateikti įrodymai teigia, kad kai kurie aukšti įmonės pareigūnai reiškė nerimą dėl vamzdynų jau ir prieš 2008 metus bei teigė, kad susidėvėjusias dalis būtina pakeisti.

Išsiliejus naftai vietos gyventojai privalėjo atsisakyti žvejybos ir žemės ūkio, maisto kainos pakilo beveik dešimt kartų. Užteršti nelaimės metu ir geriamojo vandens šaltiniai, juose specialistai aptiko kancerogenų, nurodo Jungtinių Tautų aplinkosaugos programos (UNEP) pareigūnai.

Vidinis įmonės 2000 metais atliktas tyrimas rodo, jog Nigerijos "Shell" padalinio specialistai mano, kad "daugumos vamzdynų eksploatacijos laikas baigiasi, kai kurios susidėvėjusios dalys kelia itin didelę grėsmę ir pavojų". Vienas iš 2009 metais teismo gautų "Shell" darbuotojų susirašinėjimų atskleidžia, kad "vamzdynai Ogonilando regione tinkamai nebuvo prižiūrimi pastaruosius 15 metų".

"Shell sprendimas ir toliau pumpuoti naftą vamzdynais, žinant, kad šie tokiam tikslui nebetinka, šokiruoja", - teigia "Shell" ginančios advokatų kontoros vyresnysis specialistas Martynas Dėjus (Martyn Day).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder