Batumio kurortas Gruzijoje - turistų rojus

Batumio kurortas Gruzijoje - turistų rojus

Gruzijos pietvakarinėje dalyje prie Juodosios jūros esantis Batumio kurortas kasmet sulaukia vis daugiau turistų, atvykstančių iš Rusijos, Turkijos, ar Ukrainos. Poilsis šiame mieste gali kainuoti brangiau nei, pavyzdžiui, kaimyninėje Turkijoje, tačiau turistus traukia ne tik saulė ir šilta jūra, bet ir galimybė kalnuose paslidinėti.

Vietiniai sako, kad per pastaruosius penkerius metus Batumis pasikeitė neatpažįstamai. Mieste nuolat vyksta statybos – kyla viešbučiai, kuriamos poilsio zonos. Didžioji dalis investicijų atkeliauja iš užsienio šalių, tai lemia tai, kad Gruzija sukūrusi labai palankias sąlygas užsienio investicijoms – lankstūs įstatymai, nedideli mokesčiai užsieniečiams ir verslininkų noras užsidirbti iš vis didėjančio turistų srauto.

Azerbaidžanas, Turkija, Ukraina, Rusija – šalys, iš kurių į Batumį atvyksta daugiausiai turistų. Pasitaiko ir vienas kitas lietuvis, tačiau gruzinai neslepia, norėtųsi jų daugiau.

Ant Juodosios jūros kranto įsikūręs Batumio kurortas turistus vilioja ne tik šiltu klimatu. Pakilus į kalnus, saulę ir jūrą keičia sniegas, kurį mėgsta ekstremalaus sporto mėgėjai.

Nors jūra jau birželį įšyla iki 22 laipsnių, tačiau turistinis sezonas čia prasideda tik liepą, o pats pikas – rugpjūtį. Gruzinai juokauja, negalintys paveikti tik oro, visą kitą daroma vien dėl turistų.

„Tiesiami nauji keliai, keltuvai slidininkams, kyla nauji sporto kompleksai, slidinėjimo trasos. To ankščiau pas mus nebuvo, nes tam, reikia prisipažinti, buvo Rytinė Gruzija, o dabar jau čia statomas kompleksas. Taip pat viskas gerinama, kas susiję su jūriniu turizmu“, – teigė Adžarijos švietimo, kultūros ir sporto ministras Giorgi Tavamaišvili.

Tiesa, pigiai pailsėti Batumyje nepavyks. Patys gruzinai pripažįsta, kad išsinuomoti kambarį savaitei pas juos gerokai brangiau, nei, pavyzdžiui, kaimyninėje Turkijoje. Nuomos kainos priklauso nuo to, kur turistas pageidauja apsistoti – viešbutyje ar pas žmones – ir gali siekti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų litų už naktį.

„Iš privatus sektoriaus, užsidirba šeimoms. Į biudžetą pagrindinės pajamos suplaukia iš didelių viešbučių. O didžiausia įplaukų suma iš turistų nukeliauja į privatų sektorių, kuris nėra fiksuojamas, kaip pajamos iš turizmo“, – tęsė G. Tavamaišvili.

Adžarijos regiono valdžia tikisi, kad ateinančius metus turistų srautas Batumyje tik augs. Turizmo sektorius vienas pagrindinių gruzinų pajamų šaltinių, kur nedarbas atskiruose regionuose, pasak neoficialios statistikos, siekia penkiasdešimt ir daugiau procentų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder