Baltarusijoje ketvirtadalis žemės ūkio produkcijos užauginama užterštose teritorijose

Baltarusijoje ketvirtadalis žemės ūkio produkcijos užauginama užterštose teritorijose

Baltarusijoje beveik ketvirtadalis žemės ūkio produkcijos užauginama teritorijose, kurios užterštos dėl Černobylio atominės elektrinės avarijos, pareiškė Nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovas.

Ministerijos nuo Černobylio avarijos nukentėjusių teritorijų reabilitavimo valdybos viršininkas Genadijus Ancipovas sako, kad dalis tokiose teritorijose užaugintos produkcijos neatitinka reikalavimų.

Tokia produkcija skiriama techniniam perdirbimui į spiritą arba pašarus, kad "galiausiai žmogus gautų žymiai mažiau radionuklidų".

Pasak G. Ancipovo, Baltarusijoje pavyksta užtikrinti, kad gyventojams būtų tiekiami produktai, kurie atitinka sanitarinius reikalavimus.

Valdininkas teigia, kad kebliausias dalykas tebėra grūdinių kultūrų auginimas užterštose teritorijose. Pernai Baltarusijoje buvo užauginta maždaug 30 tūkst. tonų grūdų, kurie netiko maistui dėl užterštumo stronciu-90. Visi tokie grūdai sandėliuojami atskirai ir naudojami spiritui gaminti.

Problemiška išlieka ir pieno gavyba privačiame sektoriuje. Pernai nustatyta 13 gyvenviečių, kur bent vienas pieno mėginys turėjo neleistiną cezio-137 kiekį, ir dar keturios gyvenvietės, kur viršytas leidžiamas stroncio kiekis.

Tai nedidelės gyvenvietės Gomelio, Bresto ir Mogiliovo srityse.

Pasak G. Ancipovo, ten pieno užterštumas viršija normas dėl gyventojų prastos kultūros, kadangi jie neteisingai šeria gyvulius.

Baltarusijos gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos duomenimis, ceziu-137 užteršti plotai siekia 3 mln. 10 tūkst. hektarų, o tai sudaro 14,5 proc. šalies teritorijos.

Šių metų pradžioje užterštoje teritorijoje gyveno 1,141 mln. žmonių, arba 12,1 proc. šalies gyventojų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder