Vyriausybė gaivina smulkų verslą, bet ar nepavėluotai?

Vyriausybė gaivina smulkų verslą, bet ar nepavėluotai?

Vyriausybė užsimojo gelbėti smulkųjį verslą ir pirmadienį paskelbė apie skiriamus 100 mln. eurų, kurios bus išmokėtos kaip subsidijos itin mažoms įmonėms. Tačiau verslas skundžiasi: 100 mln. eurų, kai turima galvoje, kiek šalyje veikia smulkių verslo subjektų, yra nepakankama suma. Be to, dalis verslo atstovų teigia, kad pagalba itin vėluoja.

Itin mažoms įmonėms - subsidijos

Vyriausybės pirmasis vicekancleris Lukas Savickas, atsakydamas į metamą kritiką teigė, jog yra verta prisiminti, kad vyriausybė šiuo metu įgyvendina precedento neturinčio dydžio ekonomikos paketą ir priemonių ratą. 

Anot jo, parama bus skirstoma tol, kol bus išdalyta visa suma. 

Kalbėdamas apie pirmadienį Vyriausybės priimtą sprendimą dėl subsidijas mikroįmonėms, L. Savickas teigė, kad nuo koronaviruso sukeltų padarinių nukentėjusios mažos įmonės karantino laikotarpiu sustabdė arba net nutraukė savo veiklą, tad jas gelbėti būtina.

Tiesa, kiek yra tokių įmonių, kurios jau bankrutavo arba nutraukė savo veiklą, L. Savickas antradienio rytą surengtoje Vyriausybės nuotolinėje spaudos konferencijoje atsakyti negalėjo.

 „Vyriausybė, siekdama mikroįmonėms ištiesti papildomą pagalbos ranką, vakar priėmė sprendimą sudaryti galimybę užsitikrinti reikiamas apyvartines lėšas. Nuo šiandien pradeda veikti nauja priemonė, pavadinimu „Subsidijos mikroįmonėms“. Šiai priemonei įgyvendinti Vyriausybė numatė iki 100 milijonų eurų valstybės biudžeto lėšų“, - kalbėjo L. Savickas.

Jis teigė, kad pagal šią priemonę, gegužės 1 dieną nuo 1 iki 9 darbuotojų turinčios įmonės galės pretenduoti į šias subsidijas. 

„Priemonėje galėtų dalyvayti iki 40 tūkstančių įmonių, mūsų duomenimis. Subsidijų dydis priklausys nuo praėjusiais metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio dydžio (GMP – aut. past).

Kai pareiškėjo praėjusiais metais sumokėtas mokestis sieks iki 1 tūkstančio eurų, bus skiriama minimali 500 eurų subsidija. Kai praėjusiais metais sumokėtas pareiškėjo GPM  sudarys nuo 1 iki 2 tūkstančio eurų, numatoma skirti 1 tūkstančio eurų subsidijos sumą. O kai pareiškėjo praėjusiais metais sumokėtas GPM sieks daugiau nei 2 tūkstančius eurų, sumatoma skirti pusę sumokėto gyventojų pajamų mokesčio“, - sakė Vyriausybės pirmasis vicekancleris L. Savickas.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkė Edita Janušienė skaičiavo, kad antradienio vakarą per 20 tūkst. įmonių gaus kvietimus per sistemą „Mano VMI“ teikti paraiškas subsidijai. 

Kas išmokos negaus?

Tačiau savarankišką veiklą vykdantys asmenys į šią subsidiją negalės pretenduoti. 

„Savarankišką veiklą vykdantys asmenys turi kitą paraiškos priemonėms. Kaip jums yra žinoma, tai yra Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos priemonė, susijusi 257 eurų išmokėjimu savarankiškai dirbantiems asmenims“, - akcentavo L. Savickas.

Tuo metu E. Janušienė pabrėžė, kad į šią subsidiją negalės pretenduoti ir tos įmonės, kurios yra likdivuojamos, bankrutuojančios ar restruktūrizuojamos. 

Vyriausybės surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje atsakyta ir į kritiką dėl esą per mažos sumos, kuri skiriama smulkiąjam verslui.

„Pagal tai, kiek yra įmonių mūsų (nuo COVID-19 sukeltų padarinių nukentėjusių įmonių – aut. past.) sąraše, suma, kurią reikėtų išskirstyti <...>, yra apie 70 mln. eurų. 100 mln. eurų yra daugiau, reiškia, mes turime resursų ir kitoms įmonėms, kurios bus papildomai įtrauktos į sąrašą“, - kalbėjo E. Janušienė.

E. Janušienė taip pat pabrėžė, kad pagalba įmones esą pasiekia laiku - yra įvertinamas darbuotojų skaičius joje, ir jeigu gegužės 1 dieną joje dar bus reikiamas skaičius darbuotojų, tai, anot jos, reikš, kad įmonė ketina savo veiklą vykdyti ir ateityje, tad skirti paramą yra tikslinga. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder