Virginijus Sinkevičius

Virginijus Sinkevičius: geriau parduoti Europos geografinį centrą, jeigu savivaldybė nemato galimybių jo atgaivinti

Gaila, kad Vilniaus rajono savivaldybė nemato galimybių padaryti Europos geografinį centrą patrauklų turistams, tačiau galima tikėtis, kad tai padarys verslas, interviu „Žinių radijo“ laidai „Pozicija“ sakė ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Apie tai, kad Europos geografiniam centras rudenį bus parduodamas aukcione, nes yra apleistas ir nepateisina turistų lūkesčių, antradienį pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.

V. Sinkevičiaus teigimu, sprendimai dėl šio objekto priimti dar iki jam tampant Seimo nariu ir ministru.

„Jau 2012 metais buvo siūloma jį išnuomoti, neišnuomojus - perduotas Turto bankui, ir dabar, kaip suprantu, priimtas sprendimas šį objektą parduoti“, - sakė ministras.

V. Sinkevičiaus nuomone, objektu turėtų pasirūpinti savivaldybė.

„Manau, tai galimybė savivaldybei prisiimti atsakomybę ir kartu galimai užsidirbti iš ten susikūrusios ir prižiūrimos infrastruktūros. Labai gaila, kad, jeigu neklystu, Vilniaus rajono savivaldybė nemato galimybių šio centro prižiūrėti“, - interviu „Žinių radijui“ sakė ministras.

V. Sinkevičius sakė vis dėlto sveikinantis idėją parduoti objektą, nes verslas stengsis jį maksimaliai išnaudoti, padaryti turistų traukos centru.

Kaip rašoma Valstybinio turizmo departamento pristatyme, 1989 m. Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto mokslininkas Jeanas Georgeas Affholderis, naudodamasis moksliniu gravitacijos centrų metodu, nustatė, kad Europos geografinis centras yra Lietuvoje - už 26 kilometrų į šiaurę nuo Vilniaus (Molėtų kryptimi), šalia Girijos kaimo.

2004 m., Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, Europos geografiniame centre buvo atidengta lietuvių skulptoriaus Gedimino Jokūbonio sukurta kompozicija, kuri yra vienas iš nedaugelio paminklų Europos Sąjungai.

Vaizdingoje Europos geografinio centro teritorijoje yra Turizmo informacijos centras, kuriame išduodami centro lankytojo pažymėjimai ir teikiama informacija apie apylinkes, centrą žymintis 9 tonas sveriantis akmuo, auga Lietuvos vadovų sodinti ąžuolai, miškas, Girijos ežeras, Bernotų piliakalnis ir alkakalnis - ypatinga senovės pagonių laidojimo vieta. Spėjama, kad ant Bernotų piliakalnio I-V amžiais stovėjo gynybinė pilis. Archeologai šioje vietoje rado lipdytos bei žiestos brūkšniuotu paviršiumi keramikos. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder