„Vaiko pinigai“ - neįtikėtinai sėkmingos politikos pavyzdys, teigia Tomas Tomilinas

„Vaiko pinigai“ - neįtikėtinai sėkmingos politikos pavyzdys, teigia Tomas Tomilinas

Seimo Socialinių reikalų komiteto narys Tomas Tomilinas teigia, kad net Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nesitikėjo tokios sėkmės - vaiko pinigai pasiekia 156 tūkst. daugiau vaikų, nei dirbantiems tėvams taikant papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (PNPD).

Balandžio 3 dienos duomenimis, pirmą 2018 metų ketvirtį bus pervesta apie 36,7 mln. eurų „vaiko pinigų“. 

„Tai beveik perpus didesnė suma, nei ankstesniais metais piliečiai gaudavo per PNPD lengvatą - tik 21,6 mln. eurų. Atitinkamai nuo 240 tūkst. iki 396 tūkst. išaugo tikslines lėšas gaunančių vaikų skaičius“, - atkreipia dėmesį T. Tomilinas.

Seimo narys sako, kad tokios sėkmės nesitikėjo net patys valdantieji - vaikų, kurių tėvai kas mėnesį sulauks tikslinių valstybės lėšų, skaičius įspūdingas ir vis auga. 

„Galima tik retoriškai klausti - kur anksčiau buvo politikai ir valstybės institucijų specialistai, matydami, jog PNPD lengvata pasiekia, geriausiu atveju, vos kas antrą vaiką?“ - klausė Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos naujausi duomenys rodo, kad pirmą 2018 metų ketvirtį sulaukta beveik 307 tūkst. prašymų - pagal juos lėšos bus pervestos už 396 tūkst. vaikų.

Apibendrinti Finansų ministerijos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys už 2016 metais paskaičiuotą metinį PNPD rodo, kad Lietuvos piliečiai pritaikė 577,0 mln. eurų dydžio MPNPD (355,9 mln. eurų einamaisiais metais ir 221,1 mln. eurų teikiant deklaracijas vėliau), ir tai vienam ketvirčiui sudarė apie 21,6 mln. eurų dydžio gyventojų pajamų mokesčio lengvatą, įvertinus tai, kad gyventojų pajamų mokestis (GMP) siekia 15 proc. 

„Sumuojant visa ir ne visa apimtimi pasinaudotas PNPD lengvatas gaunama apie 240 tūkst. vaikų - sąlyginių PNPD lengvatos gavėjų“, - skaičiuoja T. Tomilinas.

Pasak Seimo nario, vaikų ir tėvų statistika verčia naujai peržiūrėti daugelį valstybės socialinės politikos klausimų. 

„Vaiko pinigų“ modeliui pasiteisinus kaip socialiai atsakingam ir atskirtį mažinančiam mechanizmui, lieka vienintelis klausimas - kokios yra valstybės galimybės kas mėnesį vaikui skiriamą sumą didinti nuo 2019-ųjų sausio 1 dienos arba net ir anksčiau“, - teigia T. Tomilinas.

Pasak jo, artimiausio laikotarpio klausimas - kaip pasiekti dar trūkstamus apie 100 tūkst. vaikų (iš viso Lietuvoje - apie 500 tūkst.), kurių tėvai ir globėjai dėl tikslinių lėšų skyrimo dar nesikreipė. „Tam turės būti telkiamos kiekvienos savivaldybės ir centrinių valstybės įstaigų pajėgos“, - mano Seimo narys. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder