"Mestilla" didins gamybos apimtis

"Mestilla" didins gamybos apimtis

Nuo 2005 metų Klaipėdoje veikianti biodyzelino gamykla UAB "Mestilla" planuoja plėtrą. Tikimasi po kelerių metų pradėti eksploatuoti naują panaudoto augalinio aliejaus perdirbimo technologinę liniją bei išplėsti esamas biodyzelino gamybos apimtis. Bendrovės atstovai teigia, kad dėl plečiamos veiklos klaipėdiečių gyvenimo kokybė nesuprastės - plečiama ne ta veikla, kurios proceso metu išskiriami nemalonūs kvapai.

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje veikianti "Mestilla" paskelbė, kad, siekdama prisidėti prie žiedinės ekonomikos sistemos įgyvendinimo tikslų, planuoja papildyti savo vykdomą veiklą nauja veiklos rūšimi - panaudoto augalinio aliejaus perdirbimu, bei iš perdirbto aliejaus gaminti analogišką šiandien gamykloje gaminamą produktą - riebalų rūgščių metilo esterį (RRME).

Įmonė planuoja pastatyti ir pradėti eksploatuoti panaudoto augalinio aliejaus perdirbimo technologinę liniją bei išplėsti esamas RRME gamybos apimtis. Šiems sprendiniams įgyvendinti atliekamas planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimas.

UAB "Mestilla" gamybos direktorė Margarita Salytė "Vakarų ekspresui" sakė, kad šiais metais Europos Sąjungoje yra priimta atsinaujinančios energijos direktyva, kuri numato ir didesnį biodegalų panaudojimą.

"Šalia viso to skatinama, kad tie biodegalai, ką mes ir gaminame, būtų gaminami iš jau panaudotos žaliavos. Biodegalai, kurie gaminami iš panaudoto aliejaus, ką mes ir ruošiamės daryti, vertinami kaip pažangūs. Ta žaliava vienąsyk buvo panaudota maistui ir antrą kartą maistui nebegali būti naudojama, todėl naudojama mūsų gamyboje", - teigė M. Salytė.

Investuos 17 milijonų

Kasmet gamykloje pagaminama daugiau nei 100 000 tonų biodyzelino ir per 120 000 tonų pašarų žaliavos - rapsų išspaudų. Kontrolinį įmonės akcijų paketą valdo AB "Linas Agro Group" akcininkai.

UAB "Mestilla" esamos savo gamyklos teritorijoje planuoja panaudoto augalinio aliejaus perdirbimą (iki 60 tūkst. tonų per metus) ir biodyzelino gamybą iš jo (iki 40 tūkst. tonų per metus). Taip pat planuojama didinti gamybos pajėgumus - bendras RRME gamybos pajėgumas nuo dabartinio 102 tūkst. tonų per metus padidėtų iki 170 tūkst. tonų per metus, įskaitant ir RRME gamybą iš perdirbto panaudoto aliejaus.

Planuojama, kad pajėgumas bus didinamas trimis etapais. Pirmasis etapas, jeigu pavyks gauti visus leidimus, turėtų būti įgyvendinamas kitąmet, antrasis 2023-2024 m., trečiasis - 2024 m.

Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo programoje nurodoma, kad visiems trims etapams įgvendinti reikės 17 mln. eurų.

Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo programos rengimo etape preliminariu vertinimu nustatyta, kad ši veikla neturės jokio neigiamo poveikio saugomoms teritorijoms, bioįvairovei, nekilnojamojo kultūros paveldo vertybėms, kadangi veiklos teritorijoje jų nėra arba jos yra toliau nuo įmonės teritorijos.

Atliekant poveikio aplinkai vertinimą bus nagrinėjamas poveikis atskiriems aplinkos elementams įvertinant kiekvieną plėtros etapą atskirai. Prireikus bus numatomos priemonės neigiamam poveikiui išvengti, sumažinti ir (ar) kompensuoti ar jo pasekmėms likviduoti.

Klaipėdiečiams nesmirdės?

UAB "Mestilla" nuo jos veiklos pradžios buvo skundžiamasi dėl iš gamyklos sklindančių kvapų, kurie, pasak gyventojų, primena blynų kvapą.[CITATA]

Blynų kvapas gamykloje susidaro jau išspaudus rapsus.

Po proceso likusios kietosios dalelės ištraukiamos iš preso ir transporteriu keliauja iki vadinamojo ciklono, kuriame jos nuvalomos. Likęs kvapus oras su priemaišomis patenka į priešpriešinio srauto skruberį, kur jis "praplaunamas" šarmu, o iš ten keliauja į reakcijos indą, kur likęs mišinys papildomas ozonu. Vykstant oksidavimuisi sunaikinama didžioji dalis kvapų.

M. Salytė pabrėžė, kad žmonės tikrai neturėtų jaudintis, nes plečiama ne "kvapnioji" veikla.

"Tie kvapai, apie kuriuos žmonės kalba, nors neatvažiuoja pasižiūrėti, kas čia pas mus vyksta, sklinda spaudžiant aliejų. O aliejaus spaudimo pajėgumų neplanuojama didinti. Yra numatyta didinti tik biodyzelino gamybą. Kadangi naudojamas tik panaudotas aliejus, jo nebereikia rafinuoti, technologijoje reikia tik filtravimo, rūgštingumo sumažinimo. Ta technologija yra uždaro ciklo, kaip ir dabar visas rafinavimas yra uždaras. Todėl jokių išmetimų, kuriuos žmonės sako jaučią, bet nenori įsitikinti pas mus atvažiavę, nebus", - patikino M. Salytė.

Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo programoje teigiama, kad biodyzelino gamybos procesas bus uždaras, t. y. susidariusios dujos ventiliacinėje sistemoje kondensuojamos šaldomame kondensatoriuje ir išvalomos skruberyje, po to išmetamos į aplinkos orą. Aplinkos oro teršalų ir kvapų emisijos turėtų būti žymiai sumažinamos valymo įrenginiuose.

Nurodoma, kad įmonėje yra vykdomas į aplinkos orą išmetamų teršalų, su nuotekomis išleidžiamų teršalų ir poveikio požeminiam vandeniui monitoringas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder