M. Dubnikovas: iš NT mokesčio surinkti 8 mln. eurų būtų ašara

M. Dubnikovas: iš NT mokesčio surinkti 8 mln. eurų būtų ašara

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas nuogąstauja, kad siūlomas nekilnojamo turto (NT) mokesčio išplėtimas neturės jokios įtakos, nes visiškai nereguliuos rinkos, o surinktos pajamos, pasak jo, tebus ašara.

„Europoje vyksta kasimasis į žemę su neigiamomis palūkanomis. Labai tikėtina, kai įsivyrauja ilgesnį laiką neigiamos palūkanos, rinkoje atsiranda finansiniai burbulai, šiuo atveju NT rinkoje yra pavojus, čia procesas yra užsisukęs, Danijoje, Skandinavijoje, bet jis gali ateiti ir į mūsų šalį natūraliai. Šioje vietoje galima diskutuoti apie tai, kad reikia kažkaip reguliuoti rinką. Bet yra pavojus, kad įsileidus mokestį, kai reikės į kitą pusę reguliuoti NT rinką, kai bus sunkmetis, niekas šito mokesčio neatšauks“, – „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ sakė M. Dubnikovas.

Anot jo, iš šio mokesčio surenkama pajamų dalis būtų labai maža.

„Kitas dalykas, yra pasirenkamas šiek tiek klaidingas modelis, nes mechaniškai yra mažinama riba, nuo kurios apmokestinamas NT. Šiuo atveju mes jau einame tarsi į kažkokį visuotinį mokestį, bet pajamos iš jo yra niekingai mažos. 8 mln. eurų, sutikime, valstybės biudžetui yra visiška ašara, net ir optimistiniu vertinimu“, – laidoje teigė LVK mokesčių komisijos pirmininkas.

M. Dubnikovo manymu, toks mokestis tik erzina žmones.

„Problema yra tame, kad mokestis vedamas ganėtinai mechaniškai, negalvojama apie jo funkciją, ką jis atlikinės. Toks mokestis visiškai nereguliuoja rinkos, neturi jokios įtakos. Kalbant apie NT mokestį, jis galėtų būti platesnis, riba žemesnė, bet tarifus turėtume peržiūrėti. Dabar pasirinktas modelis yra toks, kad ta riba žeminama ir paliekami ganėtinai dideli tarifai. Tai tiesiog erzina žmones bereikalingai ir pajamų mes negauname“, – „Žinių radijui“ sakė M. Dubnikovas.

ELTA primena, kad Finansų ministerija parengė NT mokesčio įstatymo projektą, kuriuo siūloma plėsti fizinių asmenų nekomercinės paskirties nekilnojamojo turto apmokestinimo bazę. Siūloma dabar galiojančią 220 tūkst. eurų neapmokestinamąją vertę sumažinti iki 100 tūkst. eurų. Mokestį mokėtų apie 37 tūkst. asmenų, iš jų – apie 26 tūkst. Vilniuje. Dėl šių pakeitimų, valstybės biudžetas papildomai gautų apie 8 mln. eurų per metus.

0,5 proc. mokesčių tarifas būtų taikomas bendros nekilnojamojo turto vertės daliai, viršijančiai 100 tūkst. eurų, tačiau neviršijančiai 300 tūkst. eurų, 1 proc. – neviršijančiai 500 tūkst. eurų, 2 proc. – viršijančiai 500 tūkst. eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder