Lietuvoje naujas pasiekimas – grąžinome jau 2 mlrd. gėrimų pakuočių

Lietuvoje naujas pasiekimas – grąžinome jau 2 mlrd. gėrimų pakuočių

2 mlrd. – tiek vienkartinių plastikinių, stiklinių bei metalinių gėrimų pakuočių, dalyvaujančių užstato sistemoje, grąžino Lietuvos gyventojai. Nuo 2016 m. vasario veikianti užstato sistema kasmet surenka vis daugiau pakuočių, tad jei pirmąjį milijardą Lietuvos gyventojai sunešė per 24 mėnesius, tai antrajam milijardui prireikė 20 mėn.

Bendras į taromatus bei rankinio surinkimo punktus gyventojų suneštų 2 mlrd. gėrimų pakuočių svoris siekia 80 000 tonų – tai yra beveik 8 kartus daugiau nei sveria Eifelio bokštas. Iki užstato sistemos įvedimo, nemaža dalis pakuočių atsidurdavo mūsų aplinkoje – ypač PET buteliai, sudarantys apie 60 proc. visų vienkartinių gėrimų pakuočių. 

Pasiekta bendromis jėgomis

„2 mlrd. – tai daug. Manau, kad kiekvienas, prisidėjęs prie šio rezultato – o užstato sistema naudojasi 88 proc. Lietuvos namų ūkių – gali drąsiai tuo didžiuotis. Pasiektas riboženklis dar kartą paliudija, kad bendromis pastangomis galima nuveikti daug.

Kad šios pastangos tikrai buvo bendros rodo tai, jog visur: tiek miestuose, tiek miesteliuose ir kaimuose, gyventojų įsitraukimo į užstato sistemą lygis – labai panašus. Svarbu ir tai, kad skirtingas pajamas gaunančių žmonių įpročiai grąžinti pakuotes yra gana vienodi“, – sako šalies užstato sistemą prižiūrinčios ne pelno organizacijos VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) vadovas Gintaras Varnas.

Anot jo, prie šio pasiekimo itin daug prisidėjo ir Lietuvos gėrimų gamintojai bei importuotojai, kurie yra pagrindiniai užstato sistemos finansuotojai. Didelį vaidmenį atliko ir pardavėjai, priimantys grąžinamas pakuotes beveik 3 tūkst. vietų visoje Lietuvoje.

 

2016 m.

2017 m.

2018 m.

2019 m.

Grąžinta pakuočių, vnt.

415,2 mln.

538,5 mln.

581,6 mln.

590 mln. (planas)

Surinkta dalis nuo visų išleistų pakuočių

74 proc.

92 proc.

92 proc.

92 proc.

 

 

Vienam gyventojui – 813 pakuočių

Kad USAD surinktų 2 mlrd. butelių ir skardinių, kiekvienas užstato sistema besinaudojantis gyventojas turėjo priduoti vidutiniškai po 813 pakuočių.

„Gyventojai pastebi, kad po užstato sistemos įvedimo aplinka tapo švaresnė. Ne mažiau svarbu yra tai, kad visa gyventojų grąžinama tara perdirbama. Iš jos žaliavų gaminamos naujos skardinės, PET ir stiklo buteliai, be to, gamybai iš antrinių žaliavų reikia gerokai mažiau energijos, mažėja pirminių žaliavų poreikis bei su tuo susijusios CO2 dujų – pagrindinių klimato kaitos kaltininkių – emisijos. Tad grąžindami pakuotes Lietuvoje ne tik švariname savo aplinką, bet ir mažiname neigiamą žmogaus poveikį ir kitose valstybėse“, – teigia G. Varnas.

Šiuo metu užstato sistemoje dalyvauja 6,5 tūkst. skirtingų gėrimų pakuočių, kurios priimamos beveik 3 tūkst. taromatų bei rankinio surinkimo punktų. Viso sutartis su USAD dėl pakuočių tvarkymo yra pasiraišusios daugiau nei 400 gėrimus gaminančių, importuojančių bei pilstančių Lietuvos įmonių.

Apie USAD

Lietuvos gėrimų gamintojų, importuotojų bei pardavėjų įsteigta VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ – ne pelno organizacija, kuri rūpinasi užstato sistemos veikla šalyje. Bendromis visų pastangomis USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių bei vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių. Dėl sistemos dalyvių bei šalies gyventojų sąmoningumo šiemet USAD surinks ir perdirbti perduos beveik 600 mln. vienkartinių pakuočių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder