Latviai siekia įvesti užstato grąžinimo sistemą

Latviai siekia įvesti užstato grąžinimo sistemą

Šiandien, balandžio 24 dieną, Latvijoje buvo pasirašytas susitarimo memorandumas, kuriuo visi gėrimų gamintojai išreiškė pasiryžimą drauge parengti finansavimo ir veiksmų planą siekiant įdiegti užstato grąžinimo sistemą Latvijoje. Taip siekiama  įgyvendinti bendrus šios pramonės šakos uždavinius bei pasiekti atliekų surinkimo ir perdirbimo tikslus.

Lietuvoje užstato grąžinimo sistema sėkmingai veikia nuo 2016 m. – praėjusiais metais grąžinta 92 proc. visų į rinką išleistų gėrimų pakuočių.

Susitarimo memorandumą visos Latvijos gėrimų gamintojų pramonės vardu pasirašė Latvijos maisto įmonių federacija, Latvijos aludarių asociacija, Latvijos gaiviųjų gėrimų asociacija ir Latvijos aludarių sąjunga. Taip gėrimų gamintojai prisiėmė socialinę atsakomybę už aplinką ir visuomenę, užtikrindami, kad pagamintos gėrimų pakuotės būtų surinktos ir perdirbtos.

Pasirašydami šį susitarimo memorandumą gėrimų pramonės atstovai ne tik finansiškai remia užstato grąžinimo sistemos įvedimą Latvijoje, bet kartu ir užtikrina jos palaikymą, pagrįstą pagrindiniais principais – centralizuota, pelno nesiekianti sistema (bet koks pelnas yra perinvestuojamas į sistemos tvarumą ir plėtrą), palaikanti glaudų gėrimų gamintojų ir prekybininkų bendradarbiavimą.  

Latvijos maisto įmonių federacijos tarybos pirmininkė Ināra Šure savo kalboje pabrėžė, kad: „Iki šiol užstato sistema yra vienintelis pagrįstas metodas pasiekti Europos Sąjungos nustatytus aukštus surinkimo ir perdirbimo tikslus – valstybės-narės turi surinkti ir perdirbti 77 proc. vienkartinių plastikinių butelių su kamšteliais iki 2025 m. ir net 90 proc. iki 2029 m. Lyginant su alternatyviais pasiūlymais, vienas pagrindinių užstato grąžinimo sistemos privalumų yra finansinė paskata vartotojams“.

„Pasirašydami susitarimo memorandumą, gėrimų pramonės atstovai įsipareigoja bendradarbiauti su sprendimų priėmėjais ir mažmenininkais, kad būtų įdiegta efektyviausia ir nepriklausoma pakuočių grąžinimo sistema“,- sakė I. Šure. Ji pridūrė, kad šios sistemos tikslas - užtikrinti, kad esamas atliekų tvarkymo sektorius Latvijoje taptų konkurencingesnis ir labiau prognozuojamas, kas leistų pagerinti populiariausios pakuotės perdirbimo rezultatus.

Užstato grąžinimo sistema yra novatoriška ir moderni; tai įrodyta jos rezultatyviu veikimu šalyse, kurios yra laikomos aplinkos apsaugos lyderėmis. Be to, šiuo metu susidomėjimas šios sistemos įvedimu stipriai išaugęs, kadangi, kaip rodo kitų valstybių patirtis, ji gali pasiekti efektyvius rezultatus vos per dvejus ar trejus veikimo metus. Užstato grąžinimo sistema jau sėkmingai veikia ir kasmet pasiekia atliekų surinkimo ir perdirbimo tikslus Lietuvoje ir Estijoje, taip pat Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje, Danijoje, Islandijoje, Nyderlanduose ir Vokietijoje, taip pat daugelyje JAV valstijų ir dalyje Australijos bei Kanados regionų. 

Lietuvos ir Estijos užstato grąžinimo sistemos yra puikus pavyzdys, kaip pasiekti itin aukštus pakuočių atliekų surinkimo ir perdirbimo rezultatus. Praėjusiais metais Lietuvoje grąžinta net 91 proc. PET pakuočių, 94 proc. skardinių ir 82 proc. stiklinių pakuočių. Tuo pačiu laikotarpiu Estijoje grąžinta 85 proc. PET, 86 proc. skardinių ir 90 proc. stiklo pakuočių.

Latvijos akcinė bendrovė „Latvijos valstybiniai miškai“ taip pat išreiškė paramą užstato grąžinimo sistemos diegimui Latvijoje. „Mes esame už švarią aplinką, kur žmonės gali atsipalaiduoti ir mėgautis gamta. Tačiau pastebime, kad 70 proc. kasmet surinkamų atliekų miškuose yra tušti PET buteliai ir skardinės. Kitų šalių patirtis įrodo, kad užstato grąžinimo sistema yra efektyvi pagalba mažinant gamtoje randamų butelių ir skardinių skaičių, todėl Latvija taip pat turėtų perimti šią patirtį “,- sakė UAB „Latvijos valstybiniai miškai“ Komunikacijos departamento vadovas Tomass Kotovičs.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder